To Top
20:43 Τρίτη
19 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Η σημασία της στρατιωτικής παρουσίας των Βρετανών στο νησί μας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Η σημασία της στρατιωτικής παρουσίας των Βρετανών στο νησί μας
  13 Μαρτίου 2019, 10:24 πμ  
Ο Α. Χατζηαντώνης σχολιάζει τη στάση της Βρετανίας έναντι των Εγγυήσεων και των Βάσεων που κατέχουν.

Η Μεγάλη Βρετανία, διά στόματος της Αγγλίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, δήλωσε στον κ. Αναστασιάδη ότι δεν επιθυμεί, ή μάλλον δεν διεκδικεί ρόλο Εγγυήτριας Δύναμης, μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού. Εφόσον το ζητήσουν και οι δύο πλευρές, Ε/κ και Τ/κ.
Γιατί δυσκολεύομαι να σας πιστέψω, κ. Μέι; Είναι δυνατόν να πάψετε να έχετε λόγο στο τόσο καυτό θέμα του Κυπριακού; Διότι η Κύπρος δεν είναι κάπου ανατολικά της Μαδαγασκάρης, στην καρδιά του Ινδικού Ωκεανού. Μαυρίκιος και Κύπρος δεν είναι το ίδιο. Εμείς βρισκόμαστε σε σημείο υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας, τόσο σαν αβύθιστο αεροπλανοφόρο, αλλά τώρα και σε συνάρτηση με τα Ενεργειακά, δηλ. τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Που θα τροφοδοτούν με ενέργεια την Ε.Ε.
Ο πρώην ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ προχώρησε το... δούλεμα ακόμη ένα βήμα παρακάτω, διαβεβαιώνοντας τον κ. Χριστοδουλίδη ότι, στο πλαίσιο επίλυσης του εθνικού μας θέματος, δεν νοείται στρατιωτική παρουσία, ή επεμβατικά δικαιώματα, τρίτων χωρών, στο νησί... Μπορεί να το εννοεί βέβαια. Αλλά νομίζω ότι μιλά εκ του ασφαλούς ο Χάμοντ. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία ουδέποτε (κάτι σαν το ουδέποτε του Χόπκινσον, τη δεκαετία του ‘50...) θα συγκατανεύσει σε απόσυρση όλων των στρατευμάτων της από την Κύπρο. Ούτε ποτέ θα συμφωνήσει σε λύση, που θα αποδυναμώνει ή έστω θα υποβαθμίζει τον ρόλο της στο νησί. Άρα δεν πρόκειται να υπάρξει λύση. Εγώ πιστεύω ότι το σημερινό status quo θα παραμείνει ως έχει για τα επόμενα 50 - 60 χρόνια. Για να μην πούμε ότι και μετά τις τελευταίες ευφάνταστες τοποθετήσεις του ΠτΔ περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, η παρούσα κατάσταση αποτελεί και την τελική λύση!
Και, βεβαίως, πρέπει να αντιληφθούμε, αν δεν το καταλάβαμε τα τελευταία 94 χρόνια (από το 1925 που ήμασταν αποικία τους), ότι είναι τεράστια η σημασία της νήσου μας, για τους Άγγλους, από πολιτικο-στρατιωτικής πλευράς.
Ας μην αναφερθούμε στη βάση Ακρωτηρίου, από όπου βρετανικά μαχητικά συνέβαλαν υποβοηθητικά στις Νατοϊκές επεμβάσεις των ΗΠΑ, στη σύρραξη στη γειτονική Συρία, ή συμμετείχαν σε επιχειρήσεις κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS). Ή για τα ραντάρ τους στην κορυφή του Τροόδους, από όπου, όπως γνωρίζουμε, μπορούν να παρακολουθούν τι λέγει στο τηλέφωνο ο Πούτιν με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάγκ.
Όχι αυταπάτες, λοιπόν, κύριοι Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη. Ας μην αναμένουμε κατάργηση Βάσεων, ή Εγγυήσεων εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας.
Ε, το μόνο σημαντικό στην υπόθεση, και αυτό νομίζω πρέπει να προσέξουμε, είναι το τι θα συμβεί με το καυτό θέμα της UNFICYP. Στο οποίο καθοριστικό ρόλο εξακολουθούν να έχουν οι Άγγλοι, εφόσον διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ως συντάκτες των σχετικών ψηφισμάτων.
  Α. Χατζηαντώνης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.