To Top
20:41 Τρίτη
19 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο νούσιμος κος Ακιντζί
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Ο νούσιμος κος Ακιντζί
  13 Μαρτίου 2019, 10:27 πμ  
Ο Αιμίλιος Οικονόμου επισημαίνει κάποια πράγματα για το φυσικό αέριο της Κύπρου και την Τουρκία.
 
Ο νούσιμος κος Ακιντζί, μας συμβουλεύει ή μάλλον μας απειλεί ότι αν, ο αγωγός των αερίων δεν πάει μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, θα είναι casus belli. Γνωστή η τακτική, του Εντολοδόχου. Θα προσπαθήσω να κάμω έναν νούσιμο συλλογισμό, γύρω από τα αέρια της Κύπρου.
Α) Κατ’ αρχάς, τα αέρια που θα παραχθούν γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν στην Κύπρο. Ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ενεργειακούς κολοσσούς. Η Κύπρος δικαιούται κλάσμα από κάθε πηγή.
Β) Οι κολοσσοί αυτοί, πιστεύω, δεν θέλουν την Τουρκία στα πόδια τους.
Τα αέρια έχουν τόσα εγγενή προβλήματα που οι εταιρείες δεν θα ήθελαν να βάλουν έναν ταραχοποιό, ο οποίος μάλιστα να είναι και ο κλειδούχος του αγωγού.
Γ) Η απόφαση, επομένως, για τη διέλευση του αγωγού δεν θα ληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά από τις εταιρείες. Ήδη το κοίτασμα Αφροδίτη πάει κατά την Αίγυπτο. Για το κοίτασμα Γλαύκος, γίνεται από τώρα λόγος για Μονάδα Υγροποίησής του στην Κύπρο, νοουμένου ότι εξευρεθούν και άλλα κοιτάσματα που να δικαιολογούν την επένδυση.
Δ) Επομένως οι απειλές του κυρίου Ακιντζί είναι άνευ ουσίας και πιστεύω ότι σαν έμπειρος πολιτικός τα ξέρει όλα αυτά. Για να εκβιαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, έπρεπε να έχει πολλά κοιτάσματα ιδιοκτησίας δικής της 100%, οπότε ή παίρνεις τα αέρια μέσω Τουρκίας ή casus belli.
Μετά, μέχρι που αυξάνονται τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία θα ανήκουν σε μεγάλα κράτη, η Τουρκία θα απειλεί αλλά δεν θα μπορεί να εμποδίσει τα προγράμματά τους. 
Θα μπορεί να απειλεί ίσως την Ελλάδα, αλλά όχι την Κύπρο, γιατί οι κολοσσοί δεν παίρνουν από τέτοια και γιατί δεν θα έχει νόημα. Προσωπικά, χωρίς να διεκδικώ περγαμηνές, νοουμένου ότι η Τουρκία εντάξει τον εαυτόν της στη διεθνή νομιμότητα να διεκδικήσει δύο πράγματα: 1) Ένας αγωγός για τις δικές της ανάγκες, να ξεκινά μέσω Κύπρου και σε τιμές προνομιακές για ικανοποίηση της εσωτερικής αγοράς της. 2) Αν γίνει αγωγός για την Ευρώπη, να κληθεί να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του αγωγού, σε ένα ποσοστό και να απολαμβάνει κάποια κέρδη, ανάλογα με την επένδυση. 3) Δεν ξέρω κατά πόσο θα ενδεικνυόταν να συμμετάσχει με ένα ποσοστό και στις μονάδες υγροποίησης των αερίων.
Οι ενδεχόμενες απειλές της Τουρκίας θα έχουν το εξής, πιστεύω, άσχημο αποτέλεσμα για όλους εμάς τους Κύπριους, Ε/κ και Τ/κ αδιακρίτως. Χωρίς να εμποδίζεται η εξόρυξη και εκμετάλλευση των αερίων για τις εταιρείες, η πολεμική της Τουρκίας, θα έχει σαν αποτέλεσμα ότι γίνεται και με τις βρετανικές Βάσεις. Ενώ χρωστούν εκατομμύρια δεν τα δίνουν, με την πρόφαση, λύστε το Κυπριακό και βλέπουμε. Και εν τω μεταξύ κάνουν τα αδύνατα-δυνατά να μη λυθεί το Κυπριακό. Έτσι και τώρα, θα μας πουν οι εταιρείες, λύστε το Κυπριακό και εν τω μεταξύ, θα σας τα φυλάγουμε, τα λεφτά. Και επειδή τα κέρδη είναι πολλά και έχουν δύναμη οι εταιρείες, θα μπουν κι αυτές στη μη λύση του κυπριακού προβλήματος. Αυτά, κύριε Ακιντζί. Όλοι δουλεύετε για την Τουρκία, η οποία εκ των πραγμάτων δεν έχει και δεν δικαιούται τίποτε με τις κανονιοφόρους. Με το μέλι, με τη νομιμότητα, τρως πιο πολύ ψωμί παρά με το ξίδι. Έτσι να προτρέψεις την Τουρκία, αν ακόμη περνά ο λόγος σου κύριε Ακιντζί!
Ακόμη πιστεύω πως το Ταμείο Υδρογονανθράκων έπρεπε να γινόταν μόνο αν η Τουρκία αποδεχόταν την ανεπιφύλακτη προκήρυξη ΑΟΖ και στα κατεχόμενα με πλήρη δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. 
 
  Αιμίλιος Οικονόμου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.