Στην ιταλική ταινία του Κάρλο Σιρόνι «Sole» πήγε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Glocal Images του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες- Κύπρος 2021, ενώ το κοινό έδειξε την προτίμησή του στην ταινία του Μαρίνου Καρτίκκη «Πολίτης τρίτης ηλικίας». 

Η απονομή έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο Θέατρο Ριάλτο, με το φεστιβάλ να προλαβαίνει να ρίχνει αυλαία λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του lockdown, προσφέροντας μεγάλες ανάσες στους φίλους του κινηματογράφου για οκτώ μέρες. Με προβολές στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στον Κινηματογράφο Ζήνα στη Λευκωσία, αλλά και με παράλληλη online πλατφόρμα προβολών, το Φεστιβάλ έριξε αυλαία, καταφέρνοντας να καταστεί ένα από τα ελάχιστα ανά τον κόσμο που έλαβαν τελικά χώρα με τη φυσική παρουσία του κοινού.

Μετά τις δύο τελευταίες προβολές στο Θέατρο Ριάλτο, ακολούθησε η τελετή λήξης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Η τελετή, παρουσιάστρια της οποίας ήταν η Κύπρια ηθοποιός Νέδη Αντωνιάδη, ξεκίνησε με δρώμενο από τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες σε επιμέλεια Μαγδαλένας Ζήρα, ως συνέχεια της θεατρικής περφόρμανς που άνοιξε το Φεστιβάλ στην τελετή έναρξης.

Ακολούθως, ο Πέτρος Χαραλάμπους, καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος για παιδιά και νέους, έκανε τον δικό του απολογισμό για την επιτυχημένη διοργάνωση των προβολών και εργαστηρίων, που φέτος έλαβαν χώρα μόνο διαδικτυακά, απαριθμώντας πέραν των 300 νεαρών θεατών και συμμετεχόντων.

Οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές, με τη σειρά τους, ευχαρίστησαν όλους τους συμμετέχοντες, τους θεατές, τους χορηγούς, όλους τους συνεργάτες του Φεστιβάλ, αλλά και την κριτική επιτροπή, που φέτος συστάθηκε διαδικτυακά. Κατόπιν, η Κίκα Γεωργίου, Κύπρια ηθοποιός και το μοναδικό μέλος της κριτικής επιτροπής που κατάφερε, λόγω των συνθηκών, να παραστεί στην τελετή λήξης, ανακοίνωσε τα βραβεία του διεθνούς διαγωνιστικού Glocal Images.

Αναλυτικά τα βραβεία: 

Για την ευαισθησία με την οποία αναπτύσσει μία ανέφικτη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο χαμένες ψυχές, μέσα από μια συναρπαστική και λακωνική οπτική αφήγηση που καθηλώνει τον θεατή, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Glocal Images, που συνοδεύεται από το ποσό των €6000, απονέμεται στην ταινία «Sole» του Κάρλο Σιρόνι.

Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Glocal Images που συνοδεύεται από το ποσό των €3000, απονέμεται στην ταινία «Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα» της Φερνάντα Βαλαντέζ «για μια τολμηρή ταινία που σκιαγραφεί με ποιητικό, αλλά παράλληλα ρεαλιστικό τρόπο, την ιστορία μιας μητέρας που απεγνωσμένα αναζητά τον γιο της, ερχόμενη αντιμέτωπη με μια σπαρακτική αλήθεια».

Στην Ζόι Βίτοκ για την ταινία της «Jumbo» απονέμεται το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images συνοδευόμενο από το ποσό των €1000 κι από υπηρεσίες post-production ύψους €4000, μία χορηγία της εταιρείας Authorwave, «για τον επιδέξιο τρόπο με τον οποίο η σκηνοθέτιδα χρησιμοποιεί ειδολογικά κινηματογραφικά στοιχεία που αγγίζουν το φανταστικό και το παράλογο, συνυφαίνοντάς τα σε μια άκρως ανθρώπινη ιστορία ενηλικίωσης».

Τιμητική διάκριση απονέμενεται στην ταινία του Νταβίντ Μπονβίλ «Το τελευταίο μπάνιο» για τον περίτεχνο τρόπο με τον οποίο διερευνά την οικειότητα, τον πόθο και την πίστη, επεκτείνοντας τα ανθρώπινα όρια σε απροσδόκητα μονοπάτια.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν, επίσης, ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της φετινής χρονιάς που δεν επέτρεψαν τη σύσταση Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, αποφασίστηκε το ποσόν που συνοδεύει το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας ύψους 4000 ευρώ να κατανεμηθεί ισόποσα στις τρεις κυπριακές ταινίες που φέτος συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ: «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, «Πολίτης Τρίτης Ηλικίας του Μαρίνου Καρτίκκη» και «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή.

Τo Βραβείo Κοινού

Κατά την τελετή λήξης ανακοινώθηκε και το βραβείο κοινού, ύψους 1000 ευρώ, το οποίο εν μέρει συνεισφέρει ο Δήμος Λεμεσού, και που απονεμήθηκε στην ταινία «Πολίτης Τρίτης Ηλικίας» του Μαρίνου Καρτίκκη. Ο σκηνοθέτης παρευρέθηκε στην τελετή βράβευσης και παρέλαβε το βραβείο από τον Δήμαρχο Λεμεσού, ο οποίος συνεχάρη τους βραβευθέντες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση και ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές.

Πηγή: philenews