Η προώθηση της επαρχίας Πάφου ως χώρου θρησκευτικού τουρισμού, θα αποτελέσει την πρώτιστη μέριμνα των τουριστικών φορέων της επαρχίας με την οριστική επαναφορά της κανονικότητας μετά την πανδημία. Η πρωτοβουλία αυτή, αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», αναλαμβάνεται μετά την διαπίστωση ότι σε όλους τους άλλους τομείς της τουριστικής εξειδίκευσης τα αποτελέσματα των σχετικών στρατηγικών απέδωσαν καρπούς, έστω και αν λόγω πανδημίας φέτος αυτό δεν έγινε πλήρως αντιληπτό, ενώ αντιθέτως ο θρησκευτικός τουρισμός υπολείπεται πολύ όλων των άλλων.

Με το πέρας των έκτακτων συνθηκών, είτε αυτές αφορούν στις αρχές του 2021, είτε σε κατοπινό στάδιο, τονίζουν οι εν λόγω παράγοντες, οι προσπάθειες θα εντατικοποιηθούν με βάση την προεργασία που προ πανδημίας έγινε σε διάφορους τομείς. Ήδη, κυκλοφόρησε ειδικό έντυπο με πληροφορίες για τα σημαντικότερα μοναστήρια και εκκλησίες της επαρχίας. Σκοπός του εντύπου, που διανέμεται δωρεάν, είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και κυρίως των Ρώσων οι οποίοι ως Ορθόδοξος λαός, επιδεικνύουν  έντονο ενδιαφέρον για τα μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.  

Οι εμπνευστές της προσπάθειας επισημαίνουν ότι εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατο να συμπεριληφθούν  όλες οι εκκλησίες και τα θρησκευτικά μνημεία της Πάφου στο εν λόγω έντυπο, ωστόσο παρέχεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την μακραίωνη ιστορία του τόπου, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου.

Η ανάγκη για την κυκλοφορία οδηγού περιήγησης προέκυψε από το μεγάλο ενδιαφέρον τουριστών, κυρίως Ρώσων, για προσκυνηματικές περιηγήσεις, γι αυτό  το έντυπο οδοιπορικό είναι στη Ρωσική γλώσσα και περιλαμβάνει οδικό χάρτη  για πληρέστερη πληροφόρηση.  

«Οι Ευρωπαίοι αλλά και Ρώσοι επισκέπτες αναζητούν στους προορισμούς της επιλογής τους, πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες», παρατήρησαν οι εν λόγω παράγοντες. « Μπροστά σε αυτή τη διεθνή τάση, η  Πάφος ανοίγει ορίζοντες σε νέες μορφές τουρισμού  ακολουθώντας ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης από το μοντέλο τουρισμού  που ίσχυε παραδοσιακά, δηλαδή το «Ήλιος – θάλασσα- φιλοξενία».

 Η Πάφος, επισημαίνουν οι φορείς της, δίκαια περηφανεύεται γιατί κατάφερε να αναπτύξει διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που στόχο  έχουν τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στην απάμβλυνση της εποχικότητας.  

« Μια ενδιαφέρουσα μορφή εναλλακτικού τουρισμού  στην οποία προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία», κατέληξαν, « είναι ο θρησκευτικός τουρισμός. Χρόνο με το χρόνο παρατηρείτο τα προηγούμενα χρόνια αύξηση των τουριστών από τις ανατολικές και θρησκευτικά ορθόδοξες χώρες κυρίως δε από τη Ρωσία».