To Top
20:43 Πέμπτη
12 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Από τις μολυσμένες ειδήσεις στην εγκυρότητα
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ • Από τις μολυσμένες ειδήσεις στην εγκυρότητα
  19 Νοεμβρίου 2019, 11:34 πμ  
Ο Χαράλαμπος Μερακλής αναφέρεται στα νέα μέσα ενημέρωσης και τη νέα τεχνολογία.

Από τις αρχές του 2017 ο κόσμος και ειδικά οι δημοσιογράφοι, όπως σημειώνει στο βιβλίο του «Breaking news: The remaking of journalism and why it matters now» ο μελετητής Alan Rusbridger, υπέφεραν από χαλασμένες ειδήσεις, ενώ η Claire Wardle, διευθύντρια και ιδιοκτήτρια του First Draft, σημείωνε πως η ψηφιακή εποχή μάς έκανε να πιστέψουμε ότι μόνο θετικές αλλαγές θα έχει στις υπερσυνδεδεμένες κοινωνίες, εντούτοις αποδείχτηκε πως το πληροφορικό οικοσύστημα είναι μολυσμένο. Η μόλυνσή του άνοιξε με την εμφάνιση του Web 2 όπου οι κατέχοντες «διαμάντια» ειδήσεις πέρασαν και μεγάλες ποσότητες ειδήσεων τοξικής δημαγωγίας και ψευδών ειδήσεων που οδήγησαν σε ένα χάος από παραπληροφόρηση. Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, τα αντικειμενικά γεγονότα έχουν μικρότερη επίδραση στην κοινή γνώμη απ’ ό,τι τα συναισθήματα και οι προσωπικές πεποιθήσεις. Στα εναλλακτικά γεγονότα, όπως έγραφε η Arendt για τις «Απαρχές του Ολοκληρωτισμού» το 1951, «το ψέμα θα περνά ως αλήθεια και η αλήθεια θα περνά ως ψέμα», επειδή τα διανοητικά εργαλεία καταστρέφονται, που θα ξεχώριζαν την αλήθεια από το ψέμα.
Τα νέα μέσα μαζικής κοινωνικής δικτύωσης απέκτησαν βαρύνοντα ρόλο και εκτόπισαν τη συμβατική δημοσιογραφία, όπως και τα παλαιά μέσα ενημέρωσης που θεωρήθηκαν διεφθαρμένα και δεμένα στο άρμα των παλαιών ελίτ. Η νεωτερικότητα του διαδικτύου μαζί με τις νέες τεχνολογίες απομάκρυναν τους χρήστες του από τις σταθερές κοινωνικές ταυτότητες επειδή οι πληροφορίες που παρέχουν κυριαρχούν στη διαμόρφωση της καθημερινότητας λόγω του γεγονότος ότι η κοινωνία βασίζεται στην πληροφορία. Η νέα δραστηριότητα των νέων μέσων ενημέρωσης επιτρέπει την οριζόντια ροή της επικοινωνίας και αφήνει πίσω της την εποχή που ο κόσμος των ειδήσεων ήταν οργανωμένος κάθετα με ιεραρχία και με ισχυρούς πυλώνες. Οι παραδοσιακοί ρόλοι των μέσων και των λειτουργών τους εκτοπίσθηκαν και βρίσκονται σήμερα σε επαγγελματική υπαρξιακή κρίση επειδή τα ακροατήριά τους έγιναν συμπαραγωγοί ειδήσεων.
Στο σημερινό περιβάλλον αναδύεται ο νεοφυλετισμός όπου τα νέα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν τις νέες φυλές και κυριαρχούν εκλεκτικές συγγένειες που βασίζονται σε στενές κοινές αξίες και πεποιθήσεις. Αυτά τα ακροατήρια έχουν τις δικές τους κοινοτικές μέριμνες λόγω του γεγονότος ότι δεν αναπτύσσουν κοσμοπολιτικές ευαισθησίες και περιπλέον οι χρήστες τους δεν ψάχνουν το διαφορετικό αλλά προτιμούν να συνδέονται με παρόμοιες σκέψεις, συμφέροντα και αντιλήψεις για τον κόσμο. Αυτές οι κινήσεις και πρακτικές προάγουν την πόλωση και ενισχύουν τον λαϊκισμό και εθνικισμό και πιέζουν να ξαναφτιαχτεί η δημοσιογραφία με νέα υλικά. Για να κερδηθεί η μάχη, όπως επισημαίνει στο βιβλίο του «The Vanishing News Paper: Saving Journalism in the Information Age», ο καθηγητής Philip Mayer προτείνει ένα επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο ο Τύπος θα εστιάζεται στην κοινωνική του ευθύνη και θα είναι έτοιμος να αντισταθεί στις αλλαγές που φέρνει η νέα τεχνολογία. Μόνο με αυτό τον τρόπο η δημοσιογραφία θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη και αλώβητη και θα διατηρήσει τον ρόλο της.
Είναι γεγονός πως η σημερινή δημοσιογραφία μετακινήθηκε από την κάλυψη των γεγονότων σε δημοσιογραφία της άποψης. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να δώσει περισσότερα δεδομένα με βάση τα οποία οι πολίτες θα διαμορφώνουν τη δική τους θέση. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δημοσιογραφίας βρίσκονται εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, ενώ το αύριο θα κριθεί από τη γενναιότητα των εγχειρημάτων και την ικανότητα προσαρμογής.
  Χαράλαμπος Μερακλής   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...