Τη δημιουργία «Παγκόσμιας Πλατφόρμας Ποιοτικής Δημοσιογραφίας» προτείνει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στα πλαίσια των εισηγήσεών της για αποτελεσματική διαχείριση των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η υγειονομική κρίση παγκοσμίως. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, τακτικό μέλος της ΔΟΔ εδώ και δεκαετίες, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της πιο πάνω εισήγησης. Η ΕΣΚ, στα πλαίσια των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της, θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της.
 
Η ΔΟΔ στη σχετική εγκύκλιό της, ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζει:
 
«Η υγειονομική, πολιτική και οικονομική κρίση του Covid-19 που έχει οδηγήσει στην αδράνεια το ένα τρίτο της ανθρωπότητας, θα έχει φοβέρες συνέπειες σε όλες τις κοινωνίες σήμερα και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό χρόνο. Πολλές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης έχουν ήδη κλείσει, εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαϋλώθηκαν και οι δημοσιογράφοι υπέστησαν καίριο πλήγμα, αν και όταν ξεσπούν κρίσεις η ποιοτική ενημέρωση, είναι απαραίτητη στην κοινή γνώμη.
 
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η κορυφαία παγκόσμια επαγγελματική οργάνωση που εκπροσωπεί δημοσιογράφους και έχει περισσότερα από 600.000 μέλη σε 146 χώρες, προτείνει ένα ισχυρό και άμεσο σχέδιο ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης, που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα και των δημοσιογράφων, που αντιμετωπίζουν την επισφάλεια. Γι’ αυτό καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών αυτή τη χρονική στιγμή να δεσμευτούν, για την ποιοτική δημοσιογραφία απέναντι στην παραπληροφόρηση και με ισχυρά πολιτικά και οικονομικά μέτρα, να διασφαλίσουν την επιβίωση των ποιοτικών μέσων ενημέρωσης και των επαγγελματιών δημοσιογράφων.
Πολλές Ενώσεις μέλη της ΔΟΔ σε όλο τον κόσμο, έχουν ήδη κάνει σημαντική πρόοδο και έχουν λάβει ισχυρές δεσμεύσεις από κυβερνήσεις και ομοσπονδίες εργοδοτών, προκειμένου:
 
–  Να διασφαλίσουν την προσωπική και ψυχολογική προστασία των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης.
 
–  Να διασφαλίσουν την ελεύθερη μετακίνηση των δημοσιογράφων κατά την περίοδο γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
 
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και οι Ενώσεις μέλη της από όλο τον κόσμο θα είναι στο προσκήνιο της αυριανής δημοσιογραφίας σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο, για να συνεχίσουν να προωθούν την ποιοτική, δεοντολογική και αλληλέγγυη δημοσιογραφία για την οποία αγωνίζονται από το 1926, που δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία. 
 
Η ΔΟΔ προτείνει την «Παγκόσμια Πλατφόρμα Ποιοτικής Δημοσιογραφίας», για τη διάσωση και προστασία των θέσεων εργασίας στα μέσα ενημέρωσης και τη δημιουργία στο μέλλον ενός οικονομικού τομέα Ενημέρωσης βιώσιμου, που θα διέπεται από τις αρχές τη δεοντολογίας και θα υποστηρίζεται από το δημόσιο. Η ενημέρωση πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό.
 
–  Η ΔΟΔ καλεί όλες τις κυβερνήσεις να αρχίσουν  άμεσα διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες Google, Apple, Facebook, Amazonκαι Microsoft (GAFAM) και να εισπράξουν φόρους για τα έσοδα που προκύπτουν στην εθνική επικράτεια των κρατών τους.
 
– Αυτές οι εταιρείες σε πολλές χώρες δεν πληρώνουν φόρους ενώ εισπράττουν έσοδα, τα οποία υπολογίζονται σε 900 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο.
 
– Η επιβολή φόρου 6% σε αυτά τα έσοδα θα αποφέρει στη δημοσιογραφία 54 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
– Η ΔΟΔ ζητεί η διαχείριση αυτού του πόρου να γίνει από κοινού με Ενώσεις που εκπροσωπούν δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης και εθνικές εργοδοτικές οργανώσεις.
 
– Η ΔΟΔ καλεί αυτές τις οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια για να στηρίξουν κατά προτεραιότητα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τα ιδιωτικά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, καθώς και τα εθνικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, που δεν ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρείες. Αυτά τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να τεκμηριώνουν ότι χρήζουν ανάγκης.
 
– Η ΔΟΔ καλεί τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη στήριξη των δημοσιογράφων, που αντιμετωπίζουν την επισφάλεια (συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων freelance), με τη δημιουργία ενός ταμείου κοινωνικής προστασίας, να απολαμβάνουν τον ελάχιστο εθνικό μισθό, να απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και να τους δοθούν τραπεζικά δάνεια με χαμηλά επιτόκια.
 
– Η ΔΟΔ ζητά τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τα ιδιωτικά καθώς και τα εθνικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν μειωμένης φορολογίας, εφόσον:
 
– Τηρούνται και σέβονται τον κοινωνικό διάλογο και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως ορίζονται από τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO.
 
– Οι εταιρείες που έχουν λάβει χρηματοδότηση δεν θα μπορούν για πέντε χρόνια, να προβαίνουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές ή άλλες μοχλεύσεις εξαγοράς που θα έχουν ως αποτέλεσμα  περικοπές των θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών».
 
Η Ένωση Συντακτών Κύπρου στηρίζει με θέρμη όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΔΟΔ προκειμένου η παγκόσμια δημοσιογραφία να οδηγηθεί σε ακόμα πιο ψηλή ποιοτική στάθμη και οι επαγγελματίες του κλάδου να ανταμειφθούν καθώς τους αξίζει.
 
Πηγή: philenews