To Top
02:09 Σάββατο
14 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι καταστροφικές επιπτώσεις πάνω στη Γη
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ • Οι καταστροφικές επιπτώσεις πάνω στη Γη
  28 Νοεμβρίου 2019, 10:54 πμ  
Ο Χαράλαμπος Μερακλής αναφέρεται στη συνεχή μεταβολή της Γης και των μορφών ζωής. 

Ο άνθρωπος χάρη στις ιδιαίτερες νοητικές και κοινωνικές πολιτισμικές του ικανότητες κατάφερε να αναδειχθεί τα τελευταία 11.000 χρόνια σε ηγεμονικό είδος που είναι σε θέση όχι απλώς να εκμεταλλεύεται λυσσαλέα κάτι που αλλάζει προς ίδιον όφελος, τον πλανήτη που τον φιλοξενεί όπου οι συνέπειες είναι εμφανείς τους δύο τελευταίους αιώνες.
Όπως είναι γνωστόν η ηλικία της Γης υπολογίζεται στα 4.570 εκατ. χρόνια. Σ’ αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα το γήινο περιβάλλον μεταβάλλεται συνέχεια όπως και οι έμβιοι κάτοικοι του. Αυτή η συνεχής μεταβολή της Γης και των μορφών ζωής επ’ αυτής αποτυπώνεται στη διαδοχή των μεγάλων γεωλογικών εποχών. Ανέκαθεν υπήρξε στενότατη εξάρτηση και συνεξέλιξη στην κάθε μορφή ζωής με τα άλλα μη έμβια αλλά δομικά συστατικά της βιόσφαιρας (γεωπολικό περιβάλλον και το πλανητικό κλίμα).
Τρανταχτό παράδειγμα στην αλληλεξάρτηση της ζωής από το πλανητικό «σκηνικό» είναι τα γιγάντια μαμούθ που κυριαρχούσαν πάνω στη Γη μέχρι το τέλος της εποχής των παγετώνων πριν 11.700 χρόνια που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω της κλιματικής αλλαγής κατά την οποία έλιωσαν οι πάγοι ενώ η πεταλούδα Biston Betularia που ζει στην Αγγλία και Σκοτία άλλαξε χρώμα.
Στην εξελικτική ιστορία της ζωής υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα προσαρμογών στις αλλαγές της βιόσφαιρας που οφείλεται στη βιολογική προσαρμογή και ενσωμάτωση των ριζικών οικολογικών αλλαγών που επήλθε από την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα του οξυγόνου από τα φυτά και αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της εγγενούς ικανότητας της ζωής να προσαρμόζεται και να αλλάζει ενεργά τη σύσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Σ’ αυτή την αλληλεξάρτηση και τη συνεξέλιξη της ζωής με το πλανητικό περιβάλλον αρκεί να στραφούμε στο δάσος του Αμαζονίου που είναι ο «Πνεύμονας του πλανήτη Γη» όπου με κάθε μείωση της δασικής έκτασής του με τη δασική αποψίλωσή του από την ανθρώπινη δράση επηρεάζει άμεσα το κλίμα στην αμερικάνικη ήπειρο.
Οι πλανητικές οικολογικές κλιματικές καταστροφές συνοδεύονται και από μαζικές εξαφανίσεις πολλών βιολογικών ειδών που συνέβηκαν στις προηγούμενες γεωλογικές εποχές οι οποίες προήλθαν από τις αλλαγές στην σύσταση της ατμόσφαιρας, των ωκεανών ή λόγω τυχαίων εξωγενών παραγόντων όπως συνέβη και με πτώση στην Γη ενός αστεροειδούς ή ενός κομήτη πριν από 66 εκατ. χρόνια κατά τα τέλη της Κρητιδικής Περιόδου, που προκάλεσε τον μαζικό αφανισμό των δεινοσαύρων καθώς επίσης το 75% περίπου των ειδών που ζούσαν τότε στη Γη.
Επισημαίνεται από τους κλιματικούς ερευνητές πως το ανθρώπινο είδος ακολουθεί στα τυφλά την «αειφόρο» τεχνολογική ανάπτυξη η οποία συνοδεύεται από την αδηφάγο διάθεση του ανθρώπου που πίσω της αφήνει καταστροφικά αποτυπώματα τα οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής κορυφαίων γεωλόγων, Robert Hazen, εντοπίσθηκαν στο εργαστήριό τους 208 είδη περιέργων ορυκτών που δεν προέκυψαν με φυσικό τρόπο, αλλά προήλθαν και υπάρχουν πια στη φύση χάρη στις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Σημειώνουμε πως η εξέλιξη των ορυκτών ήταν συνεχής σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας της Γης και πως χρειάστηκαν 4,5 δισ. χρόνια να καταφέρουν οι συνδυασμοί των χημικών στοιχείων να συναντηθούν με ένα συγκεκριμένο τόπο, σε ένα δεδομένο βάθος και σε μια ορισμένη θερμοκρασία για να σχηματισθούν τα 5,200 είδη ορυκτών που υπάρχουν επίσημα στη Γη εκ των οποίων τα 208 προήλθαν άμεσα ή έμμεσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες κυρίως μετά το ήμισυ του 18ου αιώνα.
  Χαράλαμπος Μερακλής   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...