Περιορίζεται η δυναμική για περαιτέρω ανοδική πορεία του τομέα των ακινήτων το 2020, λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές συνεπεία των αυστηρότερων κριτηρίων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.
 
Με βάση το τριμηνιαίο δελτίο που ανακοινώνει η Κεντρική Τράπεζα, από το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και μετά η ζήτηση για ακίνητα που σχετίζονται με το ΚΕΠ παρουσιάζει επιβράδυνση, λόγω κυρίως της αλλαγής στα κριτήρια του προγράμματος τον Μάιο του 2019, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα και επηρεάζει σημαντικά τη δυναμική του τομέα των ακινήτων. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως αναμένονται οι νέοι κανονισμοί για το πρόγραμμα αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να το επαναφέρει δυναμικά στα πλαίσια εξόδου της οικονομίας από την ύφεση.
 
Υπό στενή παρακολούθηση συνεχίζει να έχει τα ακίνητα σε Λεμεσό αλλά και σε Λάρνακα η Κεντρική Τράπεζα, κρίνοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών στις παραλιακές περιοχές ελλοχεύουν κινδύνους για ολόκληρη την αγορά ακινήτων. Η Κεντρική Τράπεζα από το τέλος του 2019 έχει βάλει στο κάδρο των εξελίξεων τα ακίνητα και στην πόλη της Λάρνακας διαπιστώνοντας ότι, όπως και στη Λεμεσό, οι τιμές στο παραλιακό μέτωπο αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αλλού. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αγορά ακινήτων από ξένους για να εξασφαλίσουν το κυπριακό διαβατήριο.
 
 
Όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενα δελτία, συγκεκριμένες παραλιακές περιοχές της επαρχίας Λεμεσού, και πιο πρόσφατα της επαρχίας Λάρνακας παρουσίασαν πολύ ψηλές αυξήσεις, ιδιαίτερα στις τιμές διαμερισμάτων. Κατέγραψαν σωρευτική αύξηση την περίοδο 2015 – 2018 μεταξύ 17% – 28% (αναλόγως περιοχής). Οι αντίστοιχες αυξήσεις τιμών διαμερισμάτων για την ίδια περίοδο στις υπόλοιπες περιοχές της Λεμεσού κυμάνθηκαν μόνο μεταξύ 3% – 7%.
 
Η μεγάλη αύξηση των τιμών στις παραλιακές περιοχές άρχισε να διαχέεται κυρίως το 2019 και στις υπόλοιπες μη παραλιακές περιοχές της Λεμεσού, όπου μέσα σε έναν περίπου χρόνο οι τιμές διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά προσέγγιση 6,4%, σε σύγκριση με 10% αύξηση την ίδια περίοδο στις παραλιακές περιοχές. Όσον αφορά στη Λάρνακα, η αύξηση στις τιμές διαμερισμάτων στο κεντρικό παραλιακό μέτωπο της πόλης για την περίοδο 2017 – 2019 ήταν μεταξύ 13% – 25% (αναλόγως περιοχής), με το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων να σημειώνεται το 2019. Για ολόκληρη την επαρχία Λάρνακας ο μέσος όρος των ετήσιων αυξήσεων στις τιμές διαμερισμάτων για την ίδια περίοδο ήταν μόλις 4,1%.
 
 
Οι τιμές διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση 2,9% στην Αμμόχωστο, 2,4% στη Λεμεσό, στη Λάρνακα 1,7%, στη Λευκωσία 0,7% και στην Αμμόχωστο 0,5%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξηση σε όλες τις επαρχίες, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στις επαρχίες Λάρνακας (8,3%) και Λεμεσού (6,5%), 5,3%, στην Πάφο, 2,3% στην Αμμόχωστο και 2,1% στη Λευκωσία.
 
Όσον αφορά στις τιμές οικιών, καταγράφηκαν τριμηνιαίες αυξήσεις στην Αμμόχωστο (1,0%), στην Πάφο (0,6%), στη Λευκωσία (0,4%) και στη Λάρνακα και Λεμεσό (0,1%). Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στην Πάφο οι τιμές οικιών αυξήθηκαν κατά 4,3%, στη Λεμεσό κατά 3,2%, στη Λευκωσία κατά 2,0%, στην Αμμόχωστο κατά 1,7% και στη Λάρνακα 0,8%.