Μια ψύχραιμη αποτύπωση της κατάστασης με τον νέο κορωνοϊό μας λέει πως συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, αλλά όχι πανικού. Παρά την εξάπλωση των κρουσμάτων, ο αριθμός των θυμάτων κατά αναλογία πληθυσμού είναι πολύ μικρός. Περίπου 4.000 θάνατοι στα σχεδόν οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν θεωρείται κάτι τρομακτικό. Πολύ περισσότεροι θα χάσουν τη ζωή τους από το τροχαία, ενδοοικογενειακή βία, καρκίνο, διαβήτη. 
Από την άλλη, ο αντίκτυπος στην οικονομία είναι τρομερά δυσανάλογος. Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα, εκδηλώσεις ματαιώνονται, εργοστάσια και υπηρεσίες έβαλαν λουκέτο και χιλιάδες άνθρωποι πήραν εντολή να εργάζονται από το σπίτι τους. Τομείς όπως οι αερομεταφορές, ο τουρισμός, το εμπόριο, η βιομηχανία καταγράφουν τεράστιες απώλειες, με αποτέλεσμα οι οικονομίες πολλών χωρών να βρίσκονται στην άκρη του ξυραφιού. Τα χρηματιστήρια είναι στο κόκκινο, την ίδια ώρα που οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν τεράστια πτώση.
Είτε πραγματική είτε πλασματική η απειλή από τον νέο κορωνοϊό, το μόνο βέβαιο είναι πως εκτός από ζωές ο Covid-19 θερίζει και οικονομίες. Ένας ιός που μοιάζει βγαλμένος από σενάρια επιστημονικής φαντασίας έχει αρχίσει να μολύνει ζωτικούς τομείς της οικονομίας, γεννώντας φόβους για τα χειρότερα σενάρια. Η εξάπλωση του ιού σύμφωνα με κάποια σενάρια, μπορεί να προκαλέσει οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη, την Ιαπωνία, αλλά και στην Κίνα, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική απώλεια 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το ακαθάριστο προϊόν του πλανήτη. 
Η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις αλλά και οι κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν μέτρα. Οι παρεμβάσεις αυτές δείχνουν το εύρος του προβλήματος, καθώς οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία αναθεωρούνται προς τα κάτω. Όμως, για τους αναλυτές, οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις ή τα πακέτα δανειακών προγραμμάτων δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. 
Kάθε μεγάλη πανδημία ακολουθείται από μια οικονομική ύφεση. Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί και τώρα, τις συνέπειες θα τις νιώσουμε όλοι στο πετσί μας. Πολίτες αλλά και επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλο τίμημα και είναι πολύ πιθανόν πως θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Ακόμη και οι χώρες που δεν έχουν πληγεί θα επηρεαστούν. Ο κορωνοϊός αφήνει πίσω του οικονομικά ερείπια.

[email protected]