Την ανάγκη λήψης μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων του κορωνοϊού στον τουρισμό και στην οικονομία γενικότερα επεσήμανε η κοινοβουλευτική επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού.
 
Η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, για τις επιπτώσεις επί των επιδόσεων τόσο επί των τουριστικών αφίξεων όσο και επί της τουριστικής βιομηχανίας.
 
«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Eπιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, υπενθυμίζοντας ότι οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού μεταβλήθηκαν από άνοδο 4% της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης σε μείωση 3%, ενώ οι εκτιμήσεις για την Μεσόγειο κάνουν λόγο για μείωση μέχρι και 15%.

 
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο στόχος πλέον δεν είναι να μιλούμε πλέον για αύξηση του τουριστικού ρεύματος και για νέες αγορές, αλλά να περιοριστούν οι απώλειες.
 
«Πρώτη προτεραιότητα και στόχος θα πρέπει να είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μπορέσει η πολιτεία να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό. Το ίδιο πρέπει να κάνουν τα τραπεζικά ιδρύματα», είπε.

Όπως είπε, όταν υπάρχει σοβαρή μείωση στις κρατήσεις και οι προβλέψεις να είναι ακόμη δυσχερέστερες η ροή ρευστών των επιχειρήσεων θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προβλήματα θα υπάρξουν με το εργατικό δυναμικό και εκεί ελπίζουμε να δοθούν κάποιες λύσεις.
 
Είπε τέλος ότι θα πρέπει να υπάρξει υπευθυνότητα «διότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά από όλους για να αποφευχθούν από όλους εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για τον τόπο. Ο τουρισμός είναι ο αιμοδότης της τουριστικής βιομηχανίας και θεωρώ ότι θα πρέπει να μελετηθεί και η πιθανότητα αναθεώρησης του προϋπολογισμού δαπανών για να μην επηρεαστούν τα οικονομικά του κράτους».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Κώστας Κώστα αναφέρθηκε στις αναφορές του κ. Περδίου πως ο τουρισμός αυτή τη φορά θα χρειαστεί στήριξη από το κράτος.
 
«Δυστυχώς έχουμε συνεχείς ακυρώσεις κρατήσεων για τους επόμενους μήνες και φαίνεται ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί επικίνδυνα τις επόμενες εβδομάδες», είπε, αναφερόμενος στις οδηγίες για καραντίνα 14 ημερών από ταξιδιώτες από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
 
Ως ΑΚΕΛ, είπε εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τουρισμός και τα οποία πιθανόν να οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε ύφεση.
 
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης υπέβαλε τρεις εισηγήσεις για βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.
 
Εισηγήθηκε τη διοχέτευση κεφαλαίων από τον προϋπολογισμό για επιχορήγηση των Κυπρίων συνταξιούχων για διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες αυτό το τρίμηνο το οποίο έχει σοβαρές απώλειες στις κρατήσεις, την παρουσίαση ορθής και διαφανούς εικόνας στο εξωτερικό αναφορικά με την όλη κατάσταση.

Τέλος επεσήμανε πως η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμη με τον ανάλογο προγραμματισμό για αξιοποίηση ευκαιριών που ενδεχομένως να προκύψουν από την κρίση.
 
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης είπε πως ο τουρισμός, που είναι ο κύριος πνεύμονας της οικονομίας δεν θα σώσει την οικονομία αυτή τη φορά αλλά θα χρειαστεί ενίσχυση. Πρόσθεσε δε πως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δυσχεραίνονται περαιτέρω από οδηγίες που θέτουν θέμα αυτοπεριορισμού.

Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ είπε πως πρόκειται για πολύ δύσκολη χρονιά καθώς οι ενδείξεις για παγκόσμια αύξηση τουρισμού κατά 4% ανατρέπονται και οι νεότερες προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση 3%.
 
«Θα πρέπει οπωσδήποτε ως κυπριακή οικονομία να λάβουμε εκείνα τα μέτρα που θα στηρίξουν την τουριστική βιομηχανία και την οικονομία. Σίγουρα μια αδυναμία θα οδηγήσει αλυσιδωτά όλες τις επιχειρήσεις σε κάμψη. Εξέφρασε την ελπίδα το όλο πρόβλημα να μην πάρει τη διάσταση που παίρνει σε άλλες χώρες. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε.

Philenews/ΚΥΠΕ