Οι ΗΠΑ παίρνουν πολύ στα σοβαρά τις ευθύνες που απορρέουν από το νόμο CAATSA περί κυρώσεων και εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τα δημοσιεύματα ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες να θέσει σε λειτουργία τους ρωσικούς πυραύλους S-400.
 
«Έχουμε κάνει συγκεκριμένα βήματα ανταποκρινόμενοι στην παραλαβή του συστήματος από την Τουρκία, χαλαρώνοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35», είπε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδας Hellas Journal.
    
«Δεν μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα μιας απόφασης CAATSA για την Τουρκία. Παρόλα αυτά, αναλαμβάνουμε σοβαρά τις ευθύνες που απορρέουν από τον Νόμο CAATSA και θα συμμορφωθούμε με όλους τους νόμους».   
 
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις γύρω από τις κυρώσεις CAATSA, την αγορά των S-400 από την Τουρκία και ένα σχετικό πακέτο κυρώσεων συνεχίζονται.

«Οι συζητήσεις της CAATSA είναι πολύπλευρες, πολύπλοκες και διεξάγονται για κάθε περίπτωση χωριστά. Η κυβέρνηση θεωρεί πάντοτε τη σημασία της διατήρησης της αξιοπιστίας των κυρώσεων CAATSA ως αποτρεπτικού παράγοντα για τις πωλήσεις όπλων από τη Ρωσία σε όλο τον κόσμο, κατά τις συζητήσεις για κυρώσεις».
 
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη στρατηγική τους σχέση με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ