Με τις εκλογές να βρίσκονται σε εξέλιξη, τον κόσμο να πηγαίνει για πρώτη φορά μέσα στο κατακαλόκαιρο να ψηφίσει και με μια πρωτόγνωρη κατάσταση –να μην υπάρχει ουσιαστικό πολιτικό θρίλερ- το βλέμμα στρέφεται στην επόμενη ημέρα.

Τι θα κάνουν οι δύο βασικοί μονομάχοι από αύριο; Πώς θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πώς ο Αλέξης Τσίπρας; Είναι ένα ερώτημα που τίθεται βασικά διότι με βάση τις μετρήσεις η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα και τα μόνα θολά σημεία της κάλπης είναι το ποσοστό της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, η έκταση της αυτοδυναμίας και αν τα τρία κόμματα (Χρυσή Αυγή, Ελληνική Λύση, Μέρα 25) θα μπουν στη Βουλή.

Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι η ΝΔ όντως θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετακομίσει στην αντιπολίτευση, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τις κινήσεις που θα κάνουν από αύριο Δευτέρα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις από τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο νέος πρωθυπουργός. Με δεδομένο βεβαίως ότι θα έχει πάρει αυτοδυναμία και δεν θα οδηγηθεί η χώρα στις εντολές, τις συμμαχίες και τις κυβερνητικές συνεργασίες.

Αν η προεκλογική περίοδος ήταν δύσκολη για τον πρόεδρο της ΝΔ, προκειμένου να πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει, οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι… κόλαση. Κι όποιος περιμένει στην Πειραιώς ότι η διακυβέρνηση της χώρας θα είναι βόλτα στο λούνα παρκ, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει.

Κατ’ αρχάς ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να επιλέξει τους κατάλληλους για να κυβερνήσουν. Να βρει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση αλλά και καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Και για να το κάνει αυτό θα πρέπει να βρει και τις κατάλληλες ισορροπίες. Τεχνοκράτες ή πολιτικοί; Εξωκοινοβουλευτικοί ή αυτοί που έτρεξαν για να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ; Συνεργασίες με άλλους σχηματισμούς ή μοναχική πορεία της Νέας Δημοκρατίας;

Είναι γνωστό από το παρελθόν ότι η ΝΔ δεν είχε ποτέ ενότητα για μακρά χρονική περίοδο. Οι φατρίες στο κόμμα πάντα πίεζαν την ηγεσία, οι γκρίνιες ποτέ δεν έλειψαν, τα συντροφικά μαχαιρώματα ήταν σε ημερήσια διάταξη. Επομένως, ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να στίψει πολύ το μυαλό του για να βρει τις εσωκομματικές ισορροπίες που χρειάζονται ώστε να μη γίνει σε μερικούς μήνες η ΝΔ και η κυβέρνηση πεδίο αντιπαραθέσεων.

Το δεύτερο δύσκολο έργο του κ. Μητσοτάκη είναι οι λεγόμενες «πρώτες 100 ημέρες», τα νομοσχέδια που έχει υποσχεθεί να καταθέσει, οι πρώτες αντιδράσεις από το φθινόπωρο, οι πρώτες τριβές με κοινωνικές ομάδες που ενδεχομένως θα θιγούν. Η ΝΔ πρέπει να κερδίσει τις εντυπώσεις από την πρώτη ημέρα, δεν έχει ούτε περίοδο χάριτος, ούτε χρόνο για χάσιμο. Αν χάσει χρόνο… χάθηκε και η θητεία της θα είναι δύσκολη.

Γνωρίζουν στην Πειραιώς ότι έχουν πολλά αγκάθια στην πορεία, πολλές καυτές πατάτες στα χέρια τους και προβλήματα που ούτε καν έχουν φανταστεί. Για να δούμε π.χ. πώς θα αντιδράσει και η νέα κυβέρνηση και η κοινωνία όταν θα ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από τον Σεπτέμβριο; Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα δυσεπίλυτα προβλήματα.

Επομένως ο κ. Μητσοτάκης αν δεν θέλει να επιβεβαιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ που ελπίζει σε «δεξιά παρένθεση» οφείλει να αποδειχθεί καλός πολιτικός παίκτης και κυβερνήτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Θα είναι ο ηττημένος των εκλογών; Οι μετρήσεις έτσι δείχνουν, όμως, άλλο ηττημένος απόψε το βράδυ κι άλλο να έχει συντριβεί στην κάλπη. Άλλο να έχει ένα ποσοστό όπως αυτό των ευρωεκλογών, δηλαδή στο 23%, κι άλλο να έχει ένα ποσοστό κοντά ή και πάνω από 30%.

Oι στόχοι που είχαν τεθεί τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν η αποτροπή της αυτοδυναμίας της ΝΔ και το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι διαχειρίσιμη η ήττα και η επόμενη ημέρα.

Αυτό το 30% στοιχειώνει την Κουμουνδούρου που θα ήθελε να καταστεί κυρίαρχος πόλος του πολιτικού παιχνιδιού στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Τα σενάρια είναι πολλά για το τι θα κάνει ο Τσίπρας. Σίγουρα θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και μαζί με τα στελέχη του να αναζητήσουν τα αίτια της ήττας, ειδικά αν αυτή είναι τεράστια. Άλλο να ηττηθείς με διαφορά 5 ή 8 μονάδων κι άλλο με 10 ή και 14 μονάδες.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, αυτό που θα υπάρξει είναι η πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα με επίκεντρο το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η μετεξέλιξη του σχήματος είναι δεδομένη και μένει να φανεί εάν ο Αλ. Τσίπρας αποφασίσει να κινηθεί προς τη δημιουργία ουσιαστικά ενός νέου κόμματος που θα διαδεχθεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας η συζήτηση την επαύριο των εκλογών θα επικεντρωθεί στη φυσιογνωμία του κόμματος και κυρίως εάν θα μετακινηθεί στο πεδίο της Σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τις εσωτερικές αντιδράσεις και κατά πόσο είναι διατεθειμένη να το δεχθεί και σε ποιον βαθμό η τάση των «53+» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η συγκεκριμένη τάση μιλάει «για ένα νέο αριστερό ριζοσπαστικό κύμα», αλλά και υπεραμύνεται της αναγκαίας αριστερής στροφής που πρέπει να γίνει και της σύγκρουσης με το παλιό, εννοώντας σαφώς τον κίνδυνο «πασοκοποίησης».

Η γραμμή όμως του κεντρικού συστήματος εξουσίας υπό τον Αλ. Τσίπρα είναι ότι «τα κόμματα που δεν αλλάζουν πεθαίνουν ή μεταλλάσσονται σε κάτι που δεν ήθελαν». Αυτό το είπε και δημόσια ο εξάδελφός του και διευθυντής του οικονομικού του γραφείου Γιώργος Τσίπρας, αναδεικνύοντας την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει άμεσα, τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά, ώστε να εκφράσει τους πολίτες που τον στηρίζουν και ψηφίζουν από το 2015.

Πολιτική επιβίωση

Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά και συνομιλούν μαζί του, από εδώ και πέρα χωρίς να υπερισχύουν οι συναισθηματισμοί.

Η πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ περνάει μέσα από μια έντονη διαδικασία ενδοσκόπησης σε πρώτη φάση και μετέπειτα απαιτείται η επανίδρυση που κατά πολλούς αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει το όχημα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να έχει αποφασίσει να κάνει τη στροφή με τις αναγκαίες προσαρμογές με στόχο να δείξει ότι η Σοσιαλδημοκρατία της νέας εποχής επιστρέφει στις ρίζες της και έχει αριστερό στίγμα. Στο πλαίσιο αυτό προ ημερών έγινε η συνάντηση με τους εν Ελλάδι Οικολόγους Πράσινους και αποφασίστηκε η στρατηγική συμπόρευση που δείχνει και πολλά για το μέλλον.

Η συζήτηση θα ανοίξει με ένταση μετά τις εκλογές και σε αυτόν τον διάλογο έχει ενδιαφέρον και η αναφορά προ ημερών του Νίκου Φίλη σε κεντρική του ομιλία που δίνει το στίγμα: «Η στρατηγική επιλογή συγκρότησης της προοδευτικής συμμαχίας δεν είναι ανταγωνιστική στην πολιτική και ιδεολογική μας αυτονομία. Δεν αναιρεί τη ριζοσπαστική μας ταυτότητα. Προϋποθέτει τη διαρκή της εμβάθυνση και τη συγκεκριμένη προγραμματική της έκφραση» είπε και συμπλήρωσε: «Ετσι, θα ξανασυστηθούμε πάλι στην κοινωνία, ως κόμμα αγώνα και διακυβέρνησης. Ως δύναμη ενωτική για την Αριστερά και την κοινωνία. Που η ευθύνη της απορρέει από τις σταθερές πεποιθήσεις της. Και που οι βασικές προγραμματικές της επιλογές δεν είναι ασύμβατες με αυτές τις πεποιθήσεις».

Πηγή: in.gr