Περίπου δύο χρόνια πριν από το τέλος της 11ετούς ποινής φυλάκισης στην οποία καταδικάστηκε για διεξαγωγή συναλλαγών με εσωτερική πληροφόρηση, ο πρώην δισεκατομμυριούχος διαχειριστής του hedge fund Galleon, Raj Rajaratnam, αποφυλακίστηκε και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, χάρη σε έναν νέο ομοσπονδιακό νόμο που η Kim Kardashian είχε ασκήσει πίεση στον Πρόεδρο Trump να υπογράψει.

Η Kardashian βοήθησε ώστε το νομοσχέδιο First Step Act 2018 (σ.σ. για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος) να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Trump και να γίνει νόμος του κράτους. Ο νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασθέντων για μη βίαια εγκλήματα, ειδικότερα εκείνων που έχουν καταδικαστεί για ναρκωτικά, εάν είναι άνω των 60 ετών ή εάν πάσχουν από ανίατη ασθένεια.

Ο Rajaratnam, του οποίου η καθαρή περιουσία σύμφωνα με το Forbes ανερχόταν σε 1,3 δισ. δολάρια το 2009 όταν ήταν μεταξύ των 400 πλουσιότερων Αμερικανών, απελευθερώθηκε στις 23 Ιουλίου χάρη στον συγκεκριμένο νόμο. Το Bloomberg αποκάλυψε για πρώτη φορά την απελευθέρωσή του την Παρασκευή.

Στόχος του συγκεκριμένου νόμου είναι να συμβάλλει στη αντιμετώπιση των επιπτώσεων των μαζικών φυλακίσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1990 ο αριθμός των Αφροαμερικανών φυλακισθέντων να είναι πολλαπλάσιος των λευκών.

Όπως φαίνεται ο Rajaratnam ενέπιπτε στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου First Step Act τόσο λόγω της ηλικίας του -σήμερα είναι 62 ετών- όσο και λόγω της κατάστασης της υγείας του, καθώς αναφέρεται ότι πάσχει από διαβήτη προχωρημένου σταδίου. Έτσι, ο Rajaratnam θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό στην ευκατάστατη γειτονιά Upper East Side του Μανχάταν, ενώ του επιτρέπεται να βγει από το σπίτι του μόνο για δουλειά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Η “εισβολή” της Kardashian στη προσπάθεια μεταρρύθμισης των αμερικανικών φυλακών ξεκίνησε τον Μάιο του 2018, όταν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο (και φωτογραφήθηκε στο προεδρικό γραφείο με τον Trump) κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας υπέρ της Alicia Marie Johnson, μιας ηλικιωμένης γυναίκας και καταδικασθείσας σε ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών.

Μετά τη συμβολή της στην πρόωρη αποφυλάκιση της Johnson, η Kardashian αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δικηγορία. Έτσι, εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαθητείας ενός δικηγορικού γραφείου στο Σαν Φρανσίσκο (πρόκειται για μία μέθοδο που έχει τις ρίζες της πριν ακόμη τη σύσταση των νομικών σχολών και η οποία ισχύει ακόμη σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας κάποιος μπορεί να αποκτήσει άδεια άσκησης του επαγγέλματος μετά την εκτεταμένη πρακτική ή μαθητεία υπό την εποπτεία έμπειρου δικηγόρου). Στο πλαίσιο του προγράμματος η Kim ασχολήθηκε με το νομοσχέδιο First Step Act, ενώ σχεδιάζει να δώσει εξετάσεις για να ενταχθεί στον δικηγορικό σύλλογο το 2022.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας είναι ότι η δίωξη εναντίον του Rajaratnam ήταν μία από τις πρώτες όπου χρησιμοποιήθηκαν η μέθοδος της υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προκειμένου να διερευνηθεί η διενέργεια συναλλαγών με εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών. Πρωτύτερα η μέθοδος αυτή χρησιμοποιούνταν μόνο σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος. 

Ποιος είναι ο Rajaratnam: Ο Raj Rajaratnam, γεννηθείς στη Σρι Λάνκα, έκανε την εμφάνισή τους στους οικονομικούς κύκλους της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1990. Σε ηλικία 34 ετών ήταν ήδη πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Needham & Co., που παρείχε εξειδικευμένες επενδυτικές υπηρεσίες, ενώ προέβη στην ίδρυση του hedge fund Galleon Group, το οποίο στο απόγειό του διαχειριζόταν κεφάλαια άνω των 7 δισ. δολαρίων. Τον Οκτώβριο του 2009, τέθηκε υπό κράτηση για διενέργεια συναλλαγών με τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών, με τους εισαγγελείς να ισχυρίζονται ότι μέσω αυτών έβγαλε 72 εκατ. δολάρια. Η υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποσύρουν περισσότερα από 1,3 δισ. δολάρια από την Galleon Group, προκαλώντας την κατάρρευση της εταιρείας. Ο Rajaratnam βρέθηκε αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως 19 ετών και τελικά καταδικάστηκε σε 11 έτη κάθειρξης.

 

Της Lisette Voytko

Πηγή: Forbes