«Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έχει πάντα φάρο και πυξίδα της πορείας της την αριστεία των φοιτητών και κυρίως την αναβάθμιση του κύρους των πτυχίων που αποκτούν. Γι’ αυτό προσεγγίζει το θέμα της εισαγωγής φοιτητών με διεθνείς εξετάσεις  (International Baccalaureate, GCE και άλλων ισοδύναμων διεθνών εξετάσεων) με σοβαρότητα και μακριά από λαϊκισμούς και εύηχα συνθήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΦΠΚ Πρωτοπορία, σχετικά με το θέμα που προέκυψε για την εισαγωγή φοιτητών με GCE.
Προσθέτουν επίσης πως «οι μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία προετοιμάζονται για να παρακαθήσουν στις εν λόγω εξετάσεις και όχι στις παγκύπριες. Είναι αδιανόητο το κράτος να τους στερεί το δικαίωμα να φοιτήσουν στα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας ή να τους καλεί να περάσουν μέσω των παγκύπριων εξετάσεων. Πολλοί μαθητές από το δημόσιο σχολείο εξασφαλίζουν θέση σε πολύ καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού χρησιμοποιώντας μόνο το απολυτήριο του λυκείου και τους βαθμούς τους στις παγκύπριες εξετάσεις. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστοιχο με τους φοιτητές των ιδιωτικών σχολείων, τις εξωτερικές εξετάσεις και τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου;».
 
Αυτούσια η ανακοίνωσή τους:
 
Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έχει πάντα φάρο και πυξίδα της πορείας της την αριστεία των φοιτητών και κυρίως την αναβάθμιση του κύρους των πτυχίων που αποκτούν. Γι’ αυτό προσεγγίζει το θέμα της εισαγωγής φοιτητών με διεθνείς εξετάσεις  (International Baccalaureate, GCE και άλλων ισοδύναμων διεθνών εξετάσεων) με σοβαρότητα και μακριά από λαϊκισμούς και εύηχα συνθήματα.
 
Οι μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία προετοιμάζονται για να παρακαθήσουν στις εν λόγω εξετάσεις και όχι στις παγκύπριες. Είναι αδιανόητο το κράτος να τους στερεί το δικαίωμα να φοιτήσουν στα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας ή να τους καλεί να περάσουν μέσω των παγκύπριων εξετάσεων. Πολλοί μαθητές από το δημόσιο σχολείο εξασφαλίζουν θέση σε πολύ καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού χρησιμοποιώντας μόνο το απολυτήριο του λυκείου και τους βαθμούς τους στις παγκύπριες εξετάσεις. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστοιχο με τους φοιτητές των ιδιωτικών σχολείων, τις εξωτερικές εξετάσεις και τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου;
 
Νοουμένου πάντα ότι τα κριτήρια που αφορούν τους βαθμούς που εξασφαλίζουν στις εξετάσεις αυτές θα ορίζονται από τα Τμήματα. Βασική προϋπόθεση για εμάς,  για την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας ήταν να μην επηρεάζονται οι θέσεις από τις  κατανομές που γίνονται από το πανεπιστήμιο αλλά να πρόκειται για υπεράριθμες ή αδιανέμητες θέσεις.  Από τη στιγμή που τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή είναι η διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί, τότε δεν θεωρούμε ότι προκύπτει η οποιαδήποτε αδικία.
 
Το πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια προσφέρει υπεράριθμες θέσεις για μαθητές που είναι κάτοχοι διεθνών διπλωμάτων. Για πρώτη φορά φέτος αιτήσεις υποβλήθηκαν και από Ελληνοκύπριους πολίτες μόνιμους κάτοικους  της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό αποκαθιστά την οποιαδήποτε άνιση μεταχείριση  απέναντι στους Ελληνοκύπριους οι οποίοι ήταν οι μόνοι μαθητές που δεν είχαν το συγκεκριμένο προνόμιο, σε αντίθεση με Ελληνοκύπριους μόνιμους κάτοικους εξωτερικού, οι οποίοι είχαν το συγκεκριμένο προνόμιο. Από την άλλη, οι Ελληνοκύπριοι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να εισαχθούν στα δημόσια πανεπιστήμια με τη διαδικασία της μεταγραφής από πανεπιστήμια του εξωτερικού ή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου. Άρα στην ουσία αυτό που αλλάζει είναι να τους δίνουμε τη δυνατότητα να εισαχθούν από την αρχή χρησιμοποιώντας τις διεθνείς εξετάσεις.
 
Επίσης οι γονείς των εν λόγω μαθητών είναι Κύπριοι φορολογούμενοι πολίτες και το κράτος οφείλει να τους διασφαλίζει το δικαίωμα να φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου. Θεωρούμε αδιανόητο το μέλλον ενός  μαθητή να προκαθορίζεται σε τόσο νεαρή ηλικία και να στερείται το δικαίωμα να φοιτήσει στα δημοσία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κράτους. Πολλά μπορούν να μεσολαβήσουν κατά την διάρκεια των σχολικών του χρόνων που μπορεί να αποκαθιστούν αδύνατο να φοιτήσει στο εξωτερικό ή σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
 
Γενικότερα τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να προωθούν και να προάγουν την αριστεία. Η εισδοχή φοιτητών με εξωτερικές εξετάσεις σε συνάρτηση με τα κριτήρια που έθεσαν τα τμήματα γι’ αυτούς τους φοιτητές κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν μπορούν παρά να μας αφήνουν προβληματισμένους.  Από την μία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των καθηγητών οι οποίοι μιλούν για δύο σταθμά να κατηγορούν τα δύο δημόσια ιδρύματα  για παράνομες ενέργειες. Από την άλλη οι διευθύνσεις των πανεπιστημίων να νιώθουν την ανάγκη να δικαιολογήσουν τις καθόλα νόμιμες αποφάσεις τους όπως χαρακτηρίζονται από τον γενικό εισαγγελέα.
 
Είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη τα επιμέρους συμφέροντα του κάθε συνόλου και να επικεντρωθούμε στην ουσία,   που είναι πως θα δημιουργήσουμε τα πανεπιστήμια που θέλουμε για όλους τους πολίτες της χώρας μας.         
 
Πηγή: philenews