ΑΥΤΟ που χαιρόμαστε, σε σημείο να παθαίνουμε απανωτές ρεύσεις, κάθε φορά που πραγματοποιείται εδώ στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς με την παρουσία και ελληνικών δυνάμεων, πραγματικά με ξεπερνά – αλλά αυτό, θα πείτε ορθώς, είναι δικό μου πρόβλημα. Το οποίο, ναι, με «απασχόλησε» πολύ την προηγούμενη εβδομάδα όταν, μετά από 19 ολόκληρα χρόνια, λέει, ελληνικά μαχητικά F-16 πέταξαν ξανά στην Κύπρο. Με απασχόλησε διότι δεν συνέλαβα ο βλαξ το νόημα της είδησης όπως παρουσιάστηκε, δηλαδή ότι τα F-16 και η Εθνική Φρουρά «έστειλαν μήνυμα», και μάλιστα «ξεκάθαρο». Το τελευταίο, το «ξεκάθαρο», είναι απαραίτητο, υποθέτω, για να νιώσουμε εμείς ότι οι άλλοι που υποτίθεται πως το έλαβαν, όχι μόνο το κατάλαβαν, αλλά φοβήθηκαν κιόλας.
   
Ο ΠΡΩΗΝ ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, ανακάλυψη του σκάουτερ πολιτικών ταλέντων Γιώργου (Γιωργκάκη) Παπανδρέου, και τώρα βουλευτής του έτερου σκάουτερ –πολιτικό ταλέντο ο ίδιος– Γιάνη Βαρουφάκη, έστειλε επιστολή για να κάνει επερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τους ΧΥΤΑ, και την απηύθυνε στον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη αντί στον Έλληνα ομόλογό του Τάκη Θεοδωρικάκο. 
   
ΕΠΕΙΔΗ σε αυτή τη στήλη, συνήθως τις Κυριακές, καταγινόμαστε με τις ειδήσεις που πέρασαν απαρατήρητες (κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη), αλλά και που υποτιμήθηκε η σημασία τους (κάτι που σαφώς έχει γίνει), είπαμε να αναδείξουμε εδώ το θέμα της ποιότητας και της επάρκειας των συμβούλων-συνεργατών που επιλέγει κάθε βουλευτής και που βεβαίως αμείβονται αδρά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θεωρώ δεδομένο ότι ο Αρσένης δεν έγραψε μόνος του την επιστολή, ούτε και είπε στους φωστήρες, επί του Τύπου, συνεργάτες του, «ξέρετε, στείλτε την και στους Κύπριους με τους οποίους είμαστε αδέρφια». Θα πει κάποιος ότι οι συνεργάτες-σύμβουλοι των βουλευτών είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν τους. Ναι. Και αυτό, για μένα, είναι το πρόβλημα!
   
ΕΙΧΑΜΕ, βεβαίως, επιστολή και από το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά αυτή ήταν σε απάντηση, λέει, του δημοσιεύματος του Reuters για μία ακόμη υπόθεση δωρεάς κυπριακού (δηλαδή ευρωπαϊκού) διαβατηρίου σε διαμφισβητούμενης εντιμότητας πολιτικής κάστας στην Καμπότζη. Όποιος διαβάσει το κείμενο αυτής της επιστολής και βρει μέσα στις γραμμές της έστω και ψήγμα επί της ουσίας απάντηση, να την πει και σε μένα που είμαι βλαξ και δεν ξέρω πού παν’ τα τέσσερα. 
   
ΓΕΝΙΚΑ, ήταν μια εβδομάδα επιστολών η προηγούμενη. Ο Τραμπ αφήνιασε, γράφοντας στον Ερντογάν να σταματήσει να σκοτώνει κόσμο στη Συρία. «Μη κάνεις τον σκληρό. Μην είσαι ηλίθιος», του διαμήνυσε, απειλώντας τον μάλιστα με οικονομικές κυρώσεις που θα τον διαλύσουν. Ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε εξίσου σκληρά, στο στυλ «λέγε ό,τι θες» και, στο τέλος, δέχτηκε προσωρινή κατάπαυση πυρός. Ο Τραμπ ενθουσιάστηκε και του έγραψε «σ’ ευχαριστώ Ταγίπ», και «να ξέρεις ότι μπορείς να σώσεις εκατομμύρια ζωές». Επί του παρόντος, πιο μάγκας αποδεικνύεται ο γείτων.
 
«ΚΑΤ’ ΕΥΦΗΜΙΣΜΟ εμπάργκο γερμανικών όπλων στην Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι όσες εξαγωγές εγκρίθηκαν θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος το
υ χρόνου. Και η μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι τους πρώτους 9 μήνες του 2019 η Γερμανία πούλησε τα περισσότερα όπλα από το 2005!» – Ειρήνη Αναστασοπούλου, Ελληνίδα δημοσιογράφος στη Βόννη, σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle. 

   

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ και αλήθειες που μας δυσκολεύουν να διακρίνουμε τη γραμμή μεταξύ ηθικής και συμφέροντος. Που κάποιοι το λένε και «ρεαλισμό».

(*) Αυτά που διέφυγαν της προσοχής μας, που υποτιμήθηκαν ειδησεογραφικά, ή που αξίζει να αναδείξουμε πιο πολύ
   

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Με ευθύνη του υπογράφοντος, στο χθεσινό φύλλο της Κυριακής δημοσιεύτηκε ένα χρονογράφημά μου της 22ας Σεπτεμβρίου, για μια λίμνη στο πάρκο της περιοχής όπου διαμένω στην Αθήνα, με τίτλο «Κάποτε μια Λίμνη», και μάλιστα με άσχετη φωτογραφία. Ζητώντας συγγνώμη από αναγνώστες/αναγνώστριες που αναγκάστηκαν ίσως να ξαναδιαβάσουν σε έναν περίπου μήνα την ίδια ιστορία, αλλά και από εκείνους που περίμεναν «Τ’ απομεινάρια της εβδομάδας» χθες, τα οποία τους «σερβίρω» σήμερα, εύχομαι μετά τύψεων πολλών Καλή Εβδομάδα!