Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ βρίσκεται στο κόκκινο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Έθνη να προβαίνουν σε ραγδαίες μειώσεις στα έξοδα του προσωπικού. Ο Αντόνιο Γκουτέρες διένειμε πρόσφατα επιστολή, η οποία ενημερώνει τους ανώτερους υπαλλήλους του Οργανισμού σε όλο τον κόσμο, ότι λόγω της έλλειψης ρευστότητας, που προκάλεσε η καθυστερημένη πληρωμή των τελών από τα κράτη-μέλη, είναι αναγκαίο να ληφθούν ορισμένα μέτρα… λιτότητας.
 
Σύμφωνα με επιστολή της 10ης Οκτωβρίου, από τις 14 Οκτωβρίου τα επίσημα ταξίδια περιορίζονται στις “πιο σημαντικές δραστηριότητες”. Επιπλέον δεν μπορούν να προγραμματιστούν συναντήσεις το Σαββατοκύριακο, περιορίζεται  η χρήση του κλιματισμού, ενώ το σιντριβάνι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα σταματήσει τη λειτουργία του για εξοικονόμηση ενέργειας.  «Μαχαίρι» και στα… λικεράκια των διπλωματών, καθώς η κρίση έπληξε και τα λεγόμενα “happy hours”,  εφόσον αποφασίστηκε το Delegates Lounge bar στην έδρα του ΟΗΕ να κλείνει στις 5 μ.μ, αναγκάζοντας τους διπλωμάτες να κατευθύνονται προς την First Avenue για το βραδινό τους ποτάκι.
 
Σημειώνεται ότι τα μέτρα επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας, που προκλήθηκε από την πρακτική των Ηνωμένων Πολιτειών και αρκετών άλλων κρατών-μελών του Οργανισμού να καθυστερούν την καταβολή των οφειλόμενων τελών τους προς τον Οργανισμό από την αρχή του έτους που θα έπρεπε στο τέλος του έτους. Επίσης η Βραζιλία, το Ιράν και η Βενεζουέλα, δεν έχουν καταβάλει μεγάλο ποσό από τις οφειλόμενες πληρωμές τους.
Σε ξεχωριστό υπόμνημα της 8ης Οκτωβρίου  – που δημοσιεύει το Foreign Policy – το Department For General Assembly and Conference Management (DGACM ), δηλαδή το Τμήμα το οποίο υποστηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω της παροχής γραμματειακών και άλλου είδους υπηρεσιών, αναφέρει ότι: «λόγω καθυστερήσεων στην πληρωμή των εκτιμώμενων εισφορών, λειτουργούμε επί του παρόντος με βάση τα διαθέσιμα μετρητά, όχι με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, λόγω έλλειψης ρευστότητας».
 
Στο εν λόγω έγγραφο περιγράφεται μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στο να περιορίσουν την κρίση ρευστότητας. Αναφέρεται σχετικά ότι «θα περιορίσουμε την παροχή υπηρεσιών μετάφρασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δύο συνεδριάσεις την ημέρα, από τις 10 π.μ. έως τις 1 μ.μ. και από τις 3 έως τις 6 μ.μ.  Δεν θα υπάρχει συνέχεια των υπηρεσιών μετάφρασης κατά τη διάρκεια του γεύματος».
 
Οι περιορισμοί θα αναγκάσουν επίσης τα 15 μέλη του Συμβουλίου να περιμένουν περισσότερο από τη συνηθισμένη  περίοδο αναμονής των 24 ωρών για να λάβουν τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεών τους.
 
Σημειώνεται ότι δε θα διακοπούν όλες οι υπηρεσίες από τους διερμηνείς.  Για παράδειγμα, οι διερμηνείς των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούν  να συνοδεύουν τον Οργανισμό όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό, αλλά η απουσία τους θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητά τους στην έδρα των Ηνωμενών Εθνών.
 
Από τους περιορισμούς δεν μένουν έξω ούτε…  οι υπηρεσίες δωματίου: «Η παροχή ξεχωριστών κανατών νερού για κάθε μέλος του Συμβουλίου θα μπορούσαν να περιοριστούν στον Πρόεδρο του Συμβουλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω έγγραφο.