• Το GMF στοχεύει να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο για την παροχή καινοτόμων λύσεων χρηματοδότησης που είναι παγκοσμίως ανταγωνιστικές, με δυνατότητα εξατομίκευσης και κατάλληλες για κάθε σκοπό με έμφαση στη χρηματοδότηση Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Διακυβέρνησης (ESG).
  • Το Ταμείο αναμένεται να διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2023, αυξάνοντας τα στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια

Η International Maritime Industries (IMI), το μεγαλύτερο ναυπηγείο στην περιοχή ΜΕΝΑ, συνεργάστηκε με την Pelagic Partners και ανακοίνωσαν την έναρξη εργασιών του Global Maritime Fund (GMF) το οποίο θα παρέχει καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις σε κύριους πελάτες και ναυτιλιακές εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Το GMF, το οποίο διαχειρίζεται από την Pelagic Partners, στοχεύει να γίνει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό ταμείο στον κόσμο για την παροχή καινοτόμων λύσεων χρηματοδότησης που είναι παγκοσμίως ανταγωνιστικές, , με δυνατότητα εξατομίκευσης και κατάλληλες για κάθε σκοπό με έμφαση στη χρηματοδότηση ESG για την υποστήριξη των βασικών περιφερειακών και διεθνών πελατών της ΙΜΙ και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας.

Με έδρα την Κύπρο, το GMF θα αντλεί κεφάλαια μέσω περιφερειακών και διεθνών επενδυτών, καθώς και μακροπρόθεσμες συμφωνίες με βασικούς πελάτες όπως η Bahri και η ARO που θα αποφέρουν σταθερό εισόδημα. Αναμένεται να διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,7 δισεκατομμύρια SAR) μέχρι το τέλος του 2023, αυξάνοντας στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια (37,6 δισεκατομμύρια SAR) τα επόμενα 10 χρόνια.

Το GMF, θα παρέχει έως και 100% χρηματοδότηση για πλοία και εξέδρες που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της ΙΜΙ στο Ρας Αλ Χάιρ της Σαουδικής Αραβίας, εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια τελετής στην Κύπρο στην οποία παρεύθηκαν ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Πρόεδρος της ΙΜΙ Ahmed Al Sa’adi. ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο, Khalid Al Sharef, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IMI Dr. Abdullah Al Ahmari και ο μη εκτελεστικός Πρόεδρος του GMF Feras Al-Sahan, καθώς και οι ιδρυτές της Pelagic Partners Dr. Niels Hartmann και Atef Abou Merhi, μαζί με διάφορα στελέχη της IMI και της Pelagic Partners, μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ο Ahmed Al Sa’adi δήλωσε: «Στην ΙΜΙ έχουμε την απίστευτη τιμή να είμαστε μέρος των φιλόδοξων προσπαθειών της Σαουδικής Αραβίας για το Vision 2030 και την οικοδόμηση ενός τεχνολογικά προηγμένου και βιώσιμου θαλάσσιου κόμβου στο κέντρο της εφοδιαστικής βιομηχανίας. Η έναρξη του Global Maritime Fund συμβαδίζει με το όραμά μας να γίνουμε παγκόσμιως ο ηγέτης στη ναυτιλιακή καινοτομία και βιωσιμότητα, επεκτείνοντας την προσφορά των υπηρεσιών μας καθώς εργαζόμαστε για να γίνουμε μια από τις πιο προηγμένες ναυτιλιακές εγκαταστάσεις στον κόσμο».

Ο Δρ. Abdullah Al Ahmari δήλωσε: «Η έναρξη του GMF θα επιτρέψει στην IMI να προσφέρει μια ολοκαίνουργια πρόταση αξίας που θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης μας ως ο βασικός μοχλός της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας. Το GMF ενισχύει περαιτέρω την ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών μας που παρέχει στους πελάτες και τους επιχειρηματικούς εταίρους μια σειρά από καινοτόμα, βιώσιμα ναυτιλιακά προϊόντα σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές. Είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας».

Ο Δρ. Niels Hartmann είπε: «Ως μια σχετικά μικρή και νέα Αδειοδοτημένη Ημεδαπή εταιρεία στο τομέα του της Διαχείρησης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, έχουμε μια συνολική εμπειρία άνω των 60 ετών στη ναυτιλεία και πιο συγκεκριμένα στη διαχείριση πλοίων, στη χρηματοδότηση πλοίων και στη διαχείριση επενδυτών. Η IMI και η Pelagic Partners θα πλοηγηθούν μαζί σε αυτή τη συνεργασία. Όμως μαζί καταφέραμε και τώρα πετύχαμε το πρώτο μεγάλο ορόσημο, την επιτυχημένη πιστοποίηση και εγγραφή του GMF».

Ο Atef Abou Merhi δήλωσε: «Το GMF είναι ένα όραμα με μοναδικό χαρακτήρα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ναυπηγικής βιομηχανίας γενικά και ειδικότερα στη Σαουδική Αραβία. Με τη ναυτιλιακή βιομηχανία να είναι μεταξύ των βασικών πυλώνων του οράματος του σαουδαραβικού βασιλείου για το 2030, η Pelagic Partners ήταν πρόθυμη να ενώσει τις δυνάμεις της με το ΙΜΙ για να δημιουργήσει αυτό που προορίζεται να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά ταμεία στον κόσμο».

Ο Feras Al-Sahan δήλωσε: «Η έναρξη του Global Maritime Fund έχει δημιουργήσει μια μοναδική και άνευ προηγουμένου πρόταση αξίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Είναι το πρώτο ανεξάρτητο ναυτιλιακό ταμείο που παρέχει καινοτόμες λύσεις χρηματοδότησης που είναι παγκοσμίως ανταγωνιστικές, με δυνατότητα εξατομίκευσης και κατάλληλες για κάθε σκοπό με έμφαση στη χρηματοδότηση ESG, για την υποστήριξη των βασικών περιφερειακών και διεθνών πελατών της IMI και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον διαχειριστή του Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων, την Pelagic Partners, για την ανάπτυξη του κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια αναπτύσσοντας ισχυρές σχέσεις με τις περιφερειακές και διεθνείς τράπεζες καθώς και επενδυτές, με στόχο να γίνουμε το μεγαλύτερο ναυτιλιακό ταμείο στον κόσμο».

Το IMI, είναι μια συνεργασία μεταξύ των κυρίαρχων εταίρων της ναυτιλιακής βιομηχανίας όπως η Saudi Aramco, Bahri, Lamprell και HHΙ, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο ναυπηγείο στην περιοχή MENA με έκταση σχεδόν 12 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Το ναυπηγείο παρέχει υπηρεσίες κατασκευής και συντήρησης, επισκευής και γενικής επισκευής (MRO) για εμπορικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων VLCC, Bulk Carriers, Offshore Support Vessels και Offshore Jackup rigs.