Τι νόημα είχε η επισήμανση του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι το 80% των ιδιωτικών υπαλλήλων στην Κύπρο δεν παίρνει ΑΤΑ; Να το μειώσουμε αυτό το ποσοστό κ. Νεοφύτου; Θέλετε; Ελάτε μέσα! Σας παίρνει να το βάλετε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα; Όχι βέβαια. Θα προτιμούσατε, είμαι βέβαιος, να καταργηθεί και για το 20% που βάσει των στοιχείων σας παίρνουν την ΑΤΑ. Αλίμονο. Καλύτερα μη χρησιμοποιείτε έναν ψυχρό αριθμό, θέλοντας να υποβάλετε πως μιλώντας για την ΑΤΑ αναφερόμαστε σ’ ενα θέμα που δεν αφορά την πλειοψηφία των εργαζομένων. Αφορά όλους τους εργαζόμενους. Και αυτούς που την παίρνουν, έστω και μισή -διότι δεν θέλουν να τη χάσουν κι αυτήν- και αυτούς που θέλουν να την εξασφαλίσουν. Προφανώς δεν πρέπει να προσβλέπουν στη δική σας βοήθεια, κ. Νεοφύτου.

Εν πάση περιπτώσει, διάφορα στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνει ΑΤΑ γύρω στο 40%. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτοί που λαμβάνουν ΑΤΑ εργάζονται στη βάση συλλογικών συμβάσεων. Όσοι… απολαμβάνουν την ευτυχία της «ελεύθερης συνομολόγησης συμβάσεων» δεν παίρνουν ΑΤΑ, στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Όπως και πολλά άλλα ωφελήματα. Κι αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια, κ. Νεοφύτου, ξέρετε επί ποίας κυβέρνησης, μειώνεται σύμφωνα με την ΕΕ το ποσοστό των Κυπρίων εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Και αυξάνεται η εργασιακή φτώχεια.

Αντί λοιπόν να υποβαθμίζουν τον ρόλο της ΑΤΑ για την αποκατάσταση των εισοδημάτων των εργαζομένων σε περιόδους πληθωρισμού, καλή ώρα, καλύτερα ας απαντήσουν οι της κυβερνητικής πλευράς γιατί έκλεισαν με διάταγμα το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού χωρίς να περιλάβουν πρόνοια για τιμαριθμοποίηση έστω του ποσού που επέλεξαν ως κατώτατο μισθό. Μπας και διασφαλιστεί, έστω για τους πιο χαμηλόμισθους της οικονομίας, ότι θα παίρνουν κάτι πίσω από αυτά που εξανεμίζει η πληθωριστική θύελλα.

Αλλά τι να περιμένουμε από πολιτικούς που μέσα σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν χιλιάδες χαμηλόμισθους και ακατοχύρωτους εργαζόμενους βρήκαν να μας πουν ότι προτείνουν αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος των 19,500 ευρώ; Για να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι στα πιο πάνω ράφια. Το ίδιο είχε ζητήσει πρόσφατα και η ΠΑΣΥΔΥ… Για «τους από κάτω» κ. Νεοφύτου, που αυξάνονται, πότε θα γνοιαστείτε;

ΥΓ: Καλοδεχούμενη η δέσμευση Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι σε περίπτωση εκλογής του θα προωθήσει πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και διεύρυνση της παροχής της. Καλοδεχούμενη και η αναφορά Νίκου Χριστοδουλίδη υπέρ της διατήρησης της ΑΤΑ. Να ξανασκεφθεί όμως την πρόθεσή του για στοχευμένη ΑΤΑ, διότι δεν είναι κοινωνικό βοήθημα, αλλά αποκατάσταση του μέρους του μισθού που χάνεται από τον πληθωρισμό.