Του Julian Lee

Αναμείνατε η αγορά πετρελαίου να καταστεί πολύ πιο ασταθής τις επόμενες εβδομάδες.

Από τις 5 Δεκεμβρίου, θα είναι παράνομη η εισαγωγή ρωσικού αργού δια θαλάσσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με μικρές εξαιρέσεις), ενώ οι εταιρείες της ΕΕ δεν θα παρέχουν υπηρεσίες όπως ασφάλιση και χρηματοδότηση για πλοία τα οποία θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο οπουδήποτε στον κόσμο. Εάν επικυρωθεί ο τελευταίος γύρος κυρώσεων, θα είναι επίσης παράνομο να απασχολούνται ευρωπαϊκά πλοία με αυτού του είδους το εμπόριο.

Η αναταραχή θα μπορούσε να είναι τεράστια. Η Μόσχα έχει ήδη χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς της, με τους αγοραστές να αποφεύγουν τα προϊόντα της ακόμη και πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να στέλνει περίπου 630.000 βαρέλια την ημέρα σε χώρες της ΕΕ. Ο όγκος ρωσικού αργού το οποίο μεταφέρεται παγκοσμίως με πλοία που ανήκουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

 

Οι όγκοι ρωσικού πετρελαίου οι οποίοι φτάνουν στην ΕΕ

Πελάτες

Η Ρωσία δεν έχει πολλές προφανείς επιλογές για την ανακατεύθυνση αυτών των ποσοτήτων και σχεδόν καμία που να είναι γεωγραφικά κοντά της. Οι πωλήσεις στην Ινδία και, σε μικρότερο βαθμό, στην Κίνα και την Τουρκία, αυξήθηκαν τις εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Ωστόσο οι ροές αυτές κορυφώθηκαν τον Ιούνιο και έχουν μειωθεί ελαφρώς τους τελευταίους μήνες.

Οι ροές ρωσικού αργού προς Κίνα, Ινδία και Τουρκία

Το Νέο Δελχί, το Πεκίνο και η Άγκυρα μπορεί να είναι απρόθυμοι να αυξήσουν τους εισαγόμενους όγκους χωρίς πιο μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές. Σίγουρα θα δουν την προοπτική του αποκλεισμού του ρωσικού αργού από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις ως ευκαιρία για σκληρές διαπραγματεύσεις σχετικά με το τι είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν στη Μόσχα.

Πέρα από αυτές τις τρεις χώρες, η Ρωσία δεν είχε τεράστια επιτυχία στην εύρεση άλλων πελατών. Συνεχίζει να στέλνει περιστασιακά φορτία πέρα ​​από τον Ατλαντικό στους φίλους της στην Κούβα. Ένα ή δύο φορτία έχουν καταλήξει στην Αίγυπτο ή στο Fujairah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί το πλαφόν τιμής στο φ/α είναι η λάθος απάντηση

Περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια εστάλησαν στη Σρι Λάνκα, ωστόσο τα δεξαμενόπλοια τα οποία εκτελούσαν αυτή τη διαδρομή αναγκάστηκαν να αγκυροβολήσουν στο λιμάνι του Κολόμπο για εβδομάδες μέχρι η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας να βρει τα χρήματα για να πληρώσει.

Εάν το μέγεθος του διαθέσιμου στόλου για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου συρρικνωθεί με την απώλεια ευρωπαϊκών πλοίων, οι μεγάλες περίοδοι αδράνειας για τα υπόλοιπα πλοία θα προκαλέσουν στη Μόσχα περισσότερους πονοκεφάλους.

Η αποστολή αργού διά θαλάσσης από τη Βαλτική στην Ινδία δεσμεύει τα πλοία για τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερο χρόνο από την παράδοση φορτίων στο Ρότερνταμ, επομένως η μεταφορά του ίδιου όγκου θα απαιτεί τετραπλάσια σε αριθμό πλοία. Οι μεγάλες καθυστερήσεις θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο αυτήν την απαίτηση.

Πλαφόν

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προσπάθησε να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα με το προτεινόμενο ανώτατο όριο (πλαφόν) τιμής του ρωσικού αργού – μια ιδέα που έχει κερδίσει έδαφος στη σκέψη πολιτικών σε συμμαχικές προς την Αμερική χώρες, ακόμη κι αν έχει απορριφθεί από άλλους.

Η ιδέα είναι απλή: εάν ένας αγοραστής πληρώσει λιγότερο από μια τιμή-όριο (που δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ποια θα είναι), θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά πλοία και να εξασφαλίζει χρηματοδότηση και ασφάλιση. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί μεν κάποια ροή του αργού πετρελαίου της Ρωσίας, μειώνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα του Κρεμλίνου.

Η άποψη στην Ουάσιγκτον φαίνεται να είναι ότι εάν η ανώτατη τιμή οριστεί πάνω από το κόστος παραγωγής, η Ρωσία θα έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εξαγωγές. Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοούν είναι ότι η απόφαση για τη Ρωσία θα είναι πολιτικού και όχι εμπορικού χαρακτήρα.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η χώρα του δεν θα πουλά αργό σε αγοραστές που επιδιώκουν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής, ενώ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε μετά την πρόσφατη σύνοδο του OPEC+ στη Βιέννη ότι “ο μηχανισμός αυτός είναι απαράδεκτος”. Ο Νόβακ προειδοποίησε επίσης ότι θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να σταματήσει προσωρινά μέρος της παραγωγής της.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κάνει λάθος όταν λέει “αυτό το ανώτατο όριο θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας καλά εφοδιασμένες”. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν πιστεύω ότι ούτε ένα βαρέλι ρωσικού αργού θα πωληθεί στην τιμή του δυτικού πλαφόν.

Αυτό όμως, σε τελική ανάλυση, θα είναι επιλογή του Πούτιν. Η εναλλακτική λύση στο ανώτατο όριο τιμής δεν είναι η ελεύθερη ροή του ρωσικού πετρελαίου. Είναι η πλήρης ισχύς των κυρώσεων της ΕΕ. Η πρόταση των ΗΠΑ αποσκοπεί στην παροχή τρόπου αποφυγής αυτών των κυρώσεων, ακόμη και αν ο Ρώσος ηγέτης αρνηθεί να την χρησιμοποιήσει. Το Κρεμλίνο θα τζογάρει στην υπόθεση ότι η διακοπή λειτουργίας των αντλιών εξόρυξης πετρελαίου της Σιβηρίας θα βλάψει τους αγοραστές περισσότερο απ’ ότι τη Ρωσία, έναν υπολογισμό που έχει ήδη κάνει για το φυσικό αέριο.

Η ψευδαίσθηση του “ήρεμου χειμώνα”

Μπορούν οι αγορές πετρελαίου να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα απώλεια παραγωγής, πέραν ​​της μείωσης κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στους στόχους παραγωγής του OPEC+, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο;

 Η πραγματική μείωση της παραγωγής του καρτέλ του OPEC+ μπορεί να είναι το 1/10 της ονομαστικής

Το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η κίνηση του OPEC+ είναι κυρίως “ψευδαίσθηση”. Η πραγματική μείωση της παραγωγής από τα επίπεδα παραγωγής του Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να είναι τόσο μικρή όσο το ένα δέκατο της διακηρυγμένης ποσότητας – σε καμία περίπτωση αρκετή ώστε να ανησυχεί κανείς γι’ αυτήν.

Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τη ζήτηση μειώνονται – αποτέλεσμα των υψηλών τιμών και της επικείμενης ύφεσης. Αυτοί οι δύο παράγοντες μπορεί να σημαίνουν ότι ο κόσμος θα χρειάζεται λιγότερο ρωσικό αργό στους επόμενους μήνες.

Όμως, με τόσο πολλούς “κινητούς” και μη δεδομένους παράγοντες και τη Ρωσία να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τις αγορές στο “όριο” καθώς πλησιάζει η προθεσμία επιβολής των κυρώσεων, καλύτερα να μην περιμένετε ότι οι αγορές θα “τσουλήσουν” ήσυχα προς τον χειμώνα.

Πηγή: BloombergOpinion