Στη Λευκωσία επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών. Το πρόσφατο περιστατικό με το γήπεδο της Τσετίνκαγια στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, ήρθε να προστεθεί στα διάφορα άλλα περιστατικά που καταγράφηκαν εντός της νεκρής ζώνης, για τα οποία η στάση που επέδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη άφηνε εκτεθειμένη την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην περίπτωση μάλιστα του γηπέδου της Τσετίνκαγια, αφέθηκε να νοηθεί πως υπήρξε συμφωνία για τις εργασίες που είχαν ξεκινήσει με σκοπό, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα και δηλώσεις εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος, να δοθεί για χρήση στην τουρκοκυπριακή ομάδα.

Μετά την επιστολή η οποία απεστάλη από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο Ιωάννης Κασουλίδης προέβη χθες σε έντονο διάβημα προς τον επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου Κόλιν Στιούαρτ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το διάβημα έγινε τηλεφωνικά λόγω πρακτικής αδυναμίας του κ. Στιούαρτ για πραγματοποίηση διά ζώσης συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών. Θα επιδιωχθεί ωστόσο και διά ζώσης συνάντηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης «εξέφρασε την έντονη δυσφορία της πλευράς μας για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Στιούαρτ και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ασκούν τους όρους εντολής τους στην Κύπρο, με τρόπο μάλιστα που δημιουργούνται επιπλοκές και προβλήματα, κυρίως σε βάρος της δικής μας πλευράς». 

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που λαμβάνουν χώρα κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, στην περιοχή της Πύλας καθώς και εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Για το θέμα των έργων στο γήπεδο της Τσετίνκαγια, ο κ. Κασουλίδης ζήτησε από τον κ. Στιούαρτ την άμεση αναστολή των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να υπάρξει διαβούλευση με τις Αρχές της Δημοκρατίας και να εξηγηθεί το σκεπτικό που οδήγησε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην παραχώρηση άδειας εργασιών χωρίς τη συγκατάθεση ή/και συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκική προέλαση στο γήπεδο της Τσετίνκαγια

Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι όλες οι ενέργειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έγιναν και γίνονται με πλήρη σεβασμό στο καθεστώς της Νεκρής Ζώνης και λήφθηκαν και λαμβάνονται όλα τα μέτρα έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, προστίθεται, «ξεκαθάρισε στον κ. Στιούαρτ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ανεχτεί από κανένα να παρεξηγεί και να εκλαμβάνει ως αδυναμία την εποικοδομητική διάθεση της δικής μας πλευράς, η οποία κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες για οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων».

Επί τούτου, «συνέστησε την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να τύχουν εκμετάλλευσης από πλευράς Τουρκοκυπρίων για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η «Κίπρις Ποστασί» μετέδωσε την είδηση ότι «οι εργασίες κατασκευής και επισκευής στο γήπεδο «Ταξίμ» θα πραγματοποιηθούν από τη γενική διεύθυνση επενδύσεων και επιχειρήσεων του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει την υλοποίηση των έργων έρευνας, κατασκευής, συντήρησης και επισκευής αθλητικών εγκαταστάσεων» στα κατεχόμενα. 

Προβολή Κυπριακού με κάθε ευκαιρία

Τη σημασία προώθησης του ρόλου του χριστιανισμού στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό αλλά και την ευκαιρία που τους δίνεται να προβάλουν το κυπριακό πρόβλημα και τη σύληση της θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, τόνισαν χθες τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) σε διάσκεψη Τύπου. Η Κύπρος θα φιλοξενήσει τον ερχόμενο Μάρτιο την εαρινή μικτή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της ΔΣΟ.

Τη διάσκεψη διοργάνωσαν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας ΔΣΟ, οι βουλευτές Πανίκος Λεωνίδου, που είναι και ο επικεφαλής, Ευθύμιος Δίπλαρος, Ηλίας Μυριάνθους και Μαρίνος Μουσιούττας για την παρουσίαση των στόχων της ΔΣΟ και του έργου που επιτελεί στον Οργανισμό η Κυπριακή Αντιπροσωπεία.