Για «ιερό πόλεμο» κατά του Προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου, κάνει λόγο ο Πρόεδρος της ΕΝΙΚ (Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου) Μαρίνος Σωτηρίου, με αφορμή τις αντιδράσεις για το διορισμό του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.

Ο Δρ. Σωτηρίου, με γραπτή δήλωση του, υποδεικνύει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του Γενικού Συστήματος Υγείας είναι η διαφθορά, καλώντας παράλληλα τον ΟΑΥ να εγκαταλείψει τη μέθοδο των κραυγών και απειλών και να εξηγήσει πως ο Δρ Αγαθαγγέλου αποτελεί κίνδυνο για το οικοδόμημα του ΓΕΣΥ.

Σημειώνει ότι «ο Ιερός Πόλεμος (Τζιχάντ) κατά του διορισμού του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη δημοσίευση του διορισμού στην εφημερίδα της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον ενημερωμένο Τύπο, ασκεί πιέσεις στην ΟΕΒ και στο ΚΕΒΕ να αποσύρουν τον εκπρόσωπο των εργοδοτών από τον ΟΑΥ».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέσα σε αυτό το κλίμα των κραυγών και των απειλών, συνεχίζει, κανένας δεν εξήγησε γιατί κινδυνεύει το ΓΕΣΥ από ένα διορισμό σε ένα 13μελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο μέχρι σήμερα αποφάσιζε ομόφωνα τη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Φαίνεται ότι αναζητείται κάποιο πρόσχημα για να ακυρωθεί ένας καθόλα νόμιμος διορισμός, ενός μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΥ, ο οποίος έχει τεχνοκρατική γνώση και μπορεί να συνεισφέρει στην ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων της υγείας. Εάν παρατηρείτο το ένα δέκατο της αντίδρασης για το διορισμό Αγαθαγγέλου, στις καθημερινές αποκαλύψεις για τις καταχρήσεις του συστήματος και για των ελλιπών ελέγχων σήμερα δεν θα υπήρχε «ζήτημα Αγαθαγγέλου»», προστίθεται.

Η τελευταία πράξη αυτού του «ατέρμονου» λαϊκισμού, αναφέρει ο Δρ Σωτηρίου, είναι ο έλεγχος του διορισμού Αγαθαγγέλου από την επιτροπή ασυμβίβαστου.

Αναφέρει ότι σύμφωνα με ανάρτηση του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον έλεγχο ζήτησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, υπό την ιδιότητα του ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και η πρόεδρος της Επιτροπής Ηλιάνα Νικολάου φέρεται να δήλωσε στα ΜΜΕ ότι θα εξετάσει το θέμα.

Ο Δρ Σωτηρίου, επισημαίνει ότι ο Νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΓεΣΥ είναι πολύ σαφής ως προς το ασυμβίβαστο και αναφέρει ότι «πρόσωπο το οποίο είναι προμηθευτής ή έχει οποιονδήποτε συμφέρον σε σχέση με την προμήθεια υπηρεσιών ή προμηθειών που παρέχονται δυνάμει του παρόντος Νόμου, δεν δύναται να διορισθεί ή να συνεχίσει να είναι πρόεδρος ή μέλος του Συμβουλίου».

Με βάση την πρόνοια του Νόμου, αναφέρει, ο «Θωμάς Αντωνίου παρανόμως είναι πρόεδρος του ΟΑΥ διότι η σύζυγος του είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας στον ΟΑΥ. Επίσης οι οργανώσεις των εργαζομένων (ΠΕΟ και ΣΕΚ) έχουν εκπρόσωπους στον ΟΑΥ, ενώ διαθέτουν επιχειρήσεις  (φαρμακεία και ιατρεία) στον τομέα της υγείας που είναι συμβεβλημένες με το ΓεΣΥ. Το ίδιο ισχύει και για την ΟΣΑΚ, της οργάνωσης που εκπροσωπεί  ασθενείς, μέλη της οποίας είναι ο Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου και ο ΠΑΣΥΚΑΦ που προσφέρουν υπηρεσίες στο ΓεΣΥ».

Επισημαίνει ότι οι οργανώσεις των εργοδοτών, που έχουν και τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ταμείο του ΟΑΥ δεν έχουν κανένα συμφέρον στον ΟΑΥ.

«Το μοναδικό τους κίνητρο είναι η χαλιναγώγηση των εξόδων με την εισαγωγή μηχανισμών ελέγχων προς μείωση των αλόγιστων δαπανών, διότι στο τέλος εκείνος που θα πληρώσει τη νύφη είναι οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς. Εάν κινδυνεύει το ΓεΣΥ είναι από τη διαφθορά. Είναι ύποπτη η αγωνία, να μη διαταραχθεί το καθεστώς ομοφωνίας, να μην ελεγχθούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί και να μη σταματήσει το πάρτι των αλόγιστων παραπομπών και δαπανών», προστίθεται.

Να συνέλθει, λοιπόν, η επιτροπή ασυμβίβαστου, καταλήγει ο Δρ Σωτηρίου,  «αλλά να εξετάσει εφ’ όλης της ύλης τη σύγκρουση συμφερόντων και να ζητήσει την εφαρμογή του Νόμου, χωρίς ναι μεν, αλλά».

ΚΥΠΕ