Βελτίωση του οικονομικού κλίματος σημειώθηκε τον Ιούλιο φέτος, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) αυξήθηκε κατά 1,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022.

«Η αύξηση του ΔΟΣ οφείλεται στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του ΠΚ οι επιχειρήσεις στις υπηρεσίες αξιολόγησαν ευνοϊκότερα την πρόσφατη οικονομική τους κατάσταση και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών τους, με αποτέλεσμα την άνοδο του κλίματος στον τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακριβότεροι σε όλη την Ευρώπη – Τρελές αυξήσεις σε τρόφιμα

«Στη μεταποίηση η βελτίωση του κλίματος προήλθε από την προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου. Στις κατασκευές το κλίμα παρέμεινε σταθερό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι αξιολογήσεις των υπό εξέλιξη έργων και οι προσδοκίες για την απασχόληση στον τομέα δε σημείωσαν ουσιαστικές μεταβολές», προστίθεται.

Αντίθετα, το κλίμα στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε ελαφρώς, κυρίως εξαιτίας αρνητικότερων εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Τον Ιούλιο, το καταναλωτικό κλίμα δεν παρουσίασε μεταβολή από τα αρνητικά επίπεδα Ιουνίου.

Αναφέρεται επίσης ότι η βελτίωση στις απαντήσεις των καταναλωτών για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους αλλά και της χώρας, συνοδεύτηκε από την αποδυνάμωση των προθέσεων για μεγάλες αγορές.

Τον Ιούλιο, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, καθώς αυξήθηκε η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης.

Οι προσδοκίες για την πορεία των τιμών, αν και κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, αποτύπωσαν σημάδια αποκλιμάκωσης των αυξητικών τάσεων των προηγούμενων μηνών.