Απελπισία κυριεύει τους πολίτες και τους εθελοντές, καθώς οι απανωτές δοκιμασίες έχουν εδραιώσει τη φτώχεια στα νοικοκυριά. Οι οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, η κρίση της αγοράς από την εισβολή στην Ουκρανία και το τσουνάμι ακρίβειας, έχουν γονατίσει τις οικογένειες. Όπως αναφέρει στον «Φ», ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβούλιου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου, προ ημερών χρειάστηκε να βοηθήσουν μια οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά και καρκινοπαθή μητέρα, που δεν είχε ούτε τρόφιμα, ούτε βασικό οικιακό εξοπλισμό. Οι εθελοντές, εξηγεί, έρχονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση με ακραίες συνθήκες εξαθλίωσης. Στη Λευκωσία σημειώθηκε αύξηση 75% στις εκκλήσεις πολιτών για μηνιαία στήριξη, ενώ στην Πάφο εξαντλήθηκαν τα αποθέματα.

«Καταγράφουμε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των οικογενειών που σε μηνιαία βάση ζητούν τη βοήθεια των εθελοντών για να βγάλουν το μήνα και να καλύψουν τις βασικές ανάγκες», σημείωσε ο κ. Δημητρίου. «Τα προηγούμενα χρόνια θα μιλούσαμε για 200 με 300 οικογένειες παγκύπριως, οι οποίες θα είχαν σταθερή ανάγκη στήριξης. Πλέον άλλαξαν τα δεδομένα. Υπάρχει ανοδική πορεία. Μόνο για τη Λευκωσία η ζήτηση αυξήθηκε κατά 75%. Είναι πέρα από το διπλάσιο. Μεγάλο πρόβλημα έχουμε και στην Πάφο», είπε και διευκρίνισε ότι άδειασαν οι αποθήκες των εθελοντών. 

«Προ ημερών, για να καταλάβετε, αναγκαστήκαμε να στείλουμε δωροκουπόνια από το γραφείο της Λευκωσίας στα σώματα εθελοντών της Πάφου για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες οικογένειες με πολύ σοβαρές δυσκολίες διαβίωσης». 

Οι τραγικές περιπτώσεις έχουν γίνει συνήθεια για τους εθελοντές, αναφέρει φανερά προβληματισμένος. Επί παραδείγματι, είπε, κλήθηκαν να στηρίξουν οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, η μητέρα των οποίων είναι καρκινοπαθής. «Δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα. Δεν είχαν ούτε βασικές οικοσκευές και εξοπλισμό, όπως το πλυντήριο ρούχων. Επίσης, δεν είχαν τρόφιμα ή το φαγητό της ημέρας. Στείλαμε άρον – άρον δωροκουπόνια για να ψωνίσουν. Ίσως χρειαστεί να στείλουμε και εξοπλισμό, όπως κρεβάτι ή καρέκλες. Να βοηθήσουμε όπου μπορούμε». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευαίσθητοι στη φτώχεια και στην κλιματική αλλαγή οι Κύπριοι

Αυτή η οικογένεια, είπε ο κ. Δημητρίου, είναι μία ανάμεσα σε πολλές άλλες που δεν έχουν τα απολύτως απαραίτητα. «Είναι τόσο τακτικές και συνηθισμένες αυτές οι περιπτώσεις, που οι εθελοντές έχουν πάψει πια να ξαφνιάζονται. Δεν εκπλήσσονται πλέον! Είναι τρομερά τα όσα συμβαίνουν και κρούουμε το καμπανάκι. Το Κράτος Πρόνοιας πρέπει να βοηθήσει περισσότερο για να βγουν οι άνθρωποι από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε».

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία, φάνηκε και στη διάρκεια της εκστρατείας «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα», η οποία υλοποιείται για εννέα χρόνια. «Ήταν η πρώτη φορά που χρειάστηκε να δημιουργήσουμε λίστες αναμονής για τις οικογένειες που ζητούσαν βοήθεια. Αφενός, διότι αυξήθηκε ο αριθμός εκείνων που βρέθηκαν σε ανάγκη και αφετέρου, διότι μειώθηκε η προσφορά που λαμβάναμε από τις εταιρείες, τα οργανωμένα σύνολα, τους συμπολίτες μας». Δεν προλάβαιναν, τόνισε, ήταν περισσότεροι εκείνοι που ήθελαν βοήθεια από εκείνους που είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν. 

Αιτία, όπως σημειώνει, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία «και ο πληθωρισμός που ανήλθε στο 10%. Οι τιμές των αγαθών έχουν εκτοξευθεί. Συνεπώς, εκείνοι που άλλοτε βοηθούσαν, τώρα είτε αδυνατούν, είτε φοβούνται ότι θα έρθουν ακόμη δυσκολότερες μέρες. Κάποιος που μας έφερνε πέντε πακέτα μακαρόνια, σήμερα θα φέρει ένα και αυτό με δυσκολία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εταιρίες». 

Αυτό το φαινόμενο που καταγράψαμε για πρώτη φορά το Πάσχα, το παρατηρούμε και στην εκστρατεία που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. «Υπάρχει έντονη στενότητα. Την αντίστοιχη περίοδο πέρσι ήταν πολλά περισσότερα τα αντικείμενα και τα κουπόνια που είχαμε συγκεντρώσει για να προσφέρουμε στις οικογένειες. Απευθύνουμε έκκληση στις εταιρίες και στους πολίτες να συνδράμουν όπως μπορούν, για να έχουμε και εμείς τη δυνατότητα να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη», είπε ο κ. Δημητρίου. 

«Όλα τα παιδιά με σχολικά»

Ως μια κρίσιμη χρονιά για την εκστρατεία «Όλα τα παιδιά με σχολικά», η οποία υλοποιείται για 8η φορά, χαρακτήρισε τη φετινή ο κ. Δημητρίου. Όπως είπε, πέρα από τις δυσκολίες της περιόδου είναι πιο ακριβά και τα αντικείμενα. «Ανέβηκαν οι τιμές και για τις σχολικές τσάντες, τα τετράδια, τα αναλώσιμα, τα παπούτσια και τα ρούχα. Χρειάζεται η οικογένεια να πληρώσει €200 έως €300 για το κάθε παιδί. Είναι μεγάλο το ποσό, ιδίως αν είναι και παραπάνω τα παιδιά».

Κάλεσε, δε, εταιρείες, βιβλιοπωλεία, υπεραγορές, καταστήματα και φορείς να συμβάλουν με όποιο τρόπο μπορούν στην προσπάθεια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες παιδιών ευάλωτων οικογενειών. Όπως είπε, όποιοι ενδιαφέρονται μπορούν να προσφέρουν δωροκουπόνια για σχολικά είδη, είδη για τα παιδιά όπως (τσάντες, κασετίνες, τετράδια, γραφική ύλη, ένδυσης και υπόδησης), βιβλία, παραμύθια, εκπαιδευτικά παιχνίδια, έπιπλα και εξοπλισμό (γραφεία, καρέκλες γραφείου, βιβλιοθήκες, υπολογιστή), σνακ, χυμούς, είδη φροντίδας/καθαριότητας, κ.ά. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 22514786.