Ακούσατε τις προηγούμενες μέρες τον Κώστα Καδή που διαφήμιζε ότι επιτέλους θα αρχίσουν στις υπεραγορές να πουλάνε χαλλούμι ΠΟΠ; Στις Βρυξέλες πάντως το έμαθαν. Τίποτα δεν τους ξεφεύγει. Το ωραίο αυτή τη φορά, είναι ότι έστησαν και γλέντι οι αφιλότιμοι. Εμ πώς να το κάνουμε; Δέκα χρόνια μας είχαν να τους πελεκούμε για να εγκρίνουν το χαλλούμι μας. Και όταν τον Οκτώβριο του 2021 δεήθηκαν να δώσουν έγκριση, διαπίστωσαν οι άνθρωποι πως έκτοτε χαλλούμι ΠΟΠ δεν διαθέτουμε. Ακόμη χειρότερα, συνειδητοποίησαν πως ενώ στις χώρες τους κυνηγούν όσους πουλάνε χαλλούμι που δεν αναγράφει την ένδειξη ΠΟΠ, στο νησί της μπανανίας η Κυβέρνηση και το κράτος δεν κυνηγούσαν κανέναν παράνομο. Για να είμαστε ακριβείς, επιτρέπουν μέχρι και σήμερα σε όλους να είναι παράνομοι. Τώρα, λοιπόν, που είδαν ότι επιτέλους επήλθε συμφωνία ώστε να αρχίσουμε να παράγουμε χαλλούμι ΠΟΠ, είπαν να το γιορτάσουν.

Μόνο που στις Βρυξέλλες δεν έμαθαν όλη την αλήθεια. Δεν έμαθαν για παράδειγμα ότι η συμφωνία προβλέπει παραγωγή χαλλουμιών με μόνο 10% αιγοπρόβειο γάλα την περίοδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος και 25% την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος. Δεν έμαθαν πως ο όρος που περιλαμβάνεται στην έγκριση χαλλουμιού ΠΟΠ για 51% αιγοπρόβειο γάλα από το 2024 είναι όνειρο απατηλό και ότι η Κυβέρνηση (η παρούσα ή η επόμενη) θα ζητήσει από την Κομισιόν παράταση για εφαρμογή του όρου αυτού μέχρι το 2029! 

Δεν έμαθαν ότι στην περιβόητη πρόσφατη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων ο Καδής έκανε κι άλλες παραχωρήσεις. Όπως για παράδειγμα στο σχήμα ώστε πέρα από το παραδοσιακό δίπλωμα του χαλλουμιού να είναι αποδεκτά και σε σχήμα burger, block, κύβους, τρίμμα και slice! Δεν έμαθαν για παράδειγμα, ότι σε αυτή την περιβόητη συμφωνία έγινε κι άλλη παραχώρηση για παραγωγή χαλλουμιού με αυξημένη υγρασία (μέχρι 52%). Τι εννοούν με τον όρο υγρασία; Νερό! Ναι, αυτό θα τρώμε. Χαλλούμι με 52% νερό!

Η ιστορία του χαλλουμιού ΠΟΠ είναι για γέλια και για κλάματα. Επιβεβαιώνει απλώς ότι ένα τριτοκοσμικό κράτος βρέθηκε κατά λάθος στην ΕΕ! Όσο πικρό και αν είναι αυτό που λέμε. Μια ματιά στην πορεία και στις διαρκείς και επαναλαμβανόμενες υποχωρήσεις εκ μέρους της Κ.Δ. είναι αρκετή για να διαπιστωθεί η οικτρή πραγματικότητα.

Στις 21-8-2012, επί υπουργίας Ν. Συλικιώτη, βγήκε το πρώτο διάταγμα (πρώτη υποχώρηση) διαφοροποίησης από το κυπριακό πρότυπο χαλλουμιού. Προέβλεπε ελάχιστη αναλογία αιγοπρόβειου γάλακτος την περίοδο Ιούλιος-Νοέμβριος 23% και την περίοδο Δεκέμβριος-Ιούνιος 35%. Στις 9-7-2014, επί υπουργίας Γ. Λακκοτρύπη, εκδόθηκε δεύτερο διάταγμα (δεύτερη υποχώρηση) το οποίο προέβλεπε ελάχιστη ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος 20%! Στις 13-1-2021, επί υπουργίας Ν. Πηλείδου, εκδόθηκε τρίτο διάταγμα (τρίτη υποχώρηση) που προέβλεπε αιγοπρόβειο γάλα 25% την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος και 20% την περίοδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος. Προ ημερών είχαμε και την περιβόητη συμφωνία του Καδή, που προβλέπει μόνο 10% αιγοπρόβειο γάλα την περίοδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος και 25% την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος. 

Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε, είναι σε όλες τις προαναφερόμενες γελοιότητες από το 2014 μέχρι σήμερα. Με αιγοπρόβειο γάλα μόλις 10%, ακόμη κι ένα αμαθές παιδάριο δύναται να αντιληφθεί ότι ο όρος για 51% αιγοπρόβειο από το 2024 αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός! Βεβαίως, οι Βρυξέλλες πιθανότατα να μην αντιδράσουν στο αίτημα για μετακίνηση της εφαρμογής του όρου το 2029. Μέχρι τότε, όμως, κάποιοι θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν και ενώ στην αγορά θα κυκλοφορεί χαλλούμι ΠΟΠ, στην πραγματικότητα δεν θα είναι ΠΟΠ! Παράλληλα, με τέτοιες πολιτικές παλινδρομήσεις, ουδείς δύναται να εγγυηθεί ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα ή «προβλήματα» ώστε ούτε και το 2029 να υπάρχει χαλλούμι με 51% αιγοπρόβειο γάλα. 

Είναι με πόνο ψυχής που γράφονται αυτές οι γραμμές. Όμως, αν δεν κοιτάμε στα μάτια την ωμή αλήθεια, αν δεν συνειδητοποιήσουμε  επακριβώς σε τι είδους μπανανία ζούμε και στα χέρια ποιων ανίκανων πολιτικών βρίσκεται το μέλλον μας, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον ρουν της Ιστορίας της πατρίδας μας! Μόνο αν συνειδητοποιήσουμε όλοι σε ποιο ιλαροτραγικό κράτος ζούμε, ενδεχομένως, να μπορέσουμε να αναζητήσουμε το κατάλληλο σωσίβιο!