Σάρκα και οστά έχει πάρει πλέον η πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα Αγωγής Υγείας και Οικιακής Οικονομίας του ΚΣτ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού. Το όνειρο της υπέροχης και δραστήριας δασκάλας, Γεωργίας Σολωμού, έγινε πραγματικότητα και οι παιδικές ψυχούλες του σχολείου φέτος έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να καλλιεργηθούν μέσα σε μια πανέμορφη αίθουσα γεμάτη χρώματα και ζωντάνια.

Οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν την προηγούμενη χρονιά και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με την αίθουσα να εξοπλίζεται με πολύχρωμους πάγκους εργασίας, με υπέροχες ζωγραφιές και με υλικά ασφαλή για τους μικρούς μαθητές. Καθοριστικό ρολό στην ολοκλήρωση της αίθουσας, η συμβολή και η οικονομική στήριξη που παρείχε η Σχολική Εφορεία Λεμεσού και ο πρόεδρός της, Ντίνος Έλληνας.

Ο στόχος επετεύχθη λέει φανερά συγκινημένη η εκπαιδευτικός Γεωργία Σολωμού η οποία μίλησε στον «Φ» για τη νέα αίθουσα διδασκαλίας της. Όπως μας εξήγησε, τα τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας η αίθουσα παρέμεινε κλειστή ενώ παρουσίαζε και αρκετά προβλήματα υγρασίας και μούχλας. Έθεσε στόχο και τα κατάφερε. Μετάτρεψε την αίθουσα σε έναν χώρο που θυμίζει διακοπές και γεμίζει τους μικρούς μαθητές με θετικές σκέψεις.

«Κάναμε μάθημα στις τάξεις λόγω πανδημίας ωστόσο καθημερινά περνούσα από την αίθουσα και έλεγα στον εαυτό μου ότι πρέπει να αλλάξει, να διαμορφωθεί κατάλληλα και να γίνει ένας χώρος πρότυπο», αναφέρει και σημειώνει πως με τη συνεργασία γονέα αρχιτέκτονα, έβαλαν κάτω τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.

Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σχ. Εφορείας Λεμεσού, Ντίνο Έλληνα, όπως μας αναφέρει η κ. Σολωμού, στον οποίο μετέφερε τις σκέψεις της αλλά και τα προβλήματα που υπήρχαν στην εν λόγω αίθουσα. «Ανέφερα στον κ. Ντίνο Έλληνα ότι θα πρέπει να γίνει μια καλή επένδυση, να γίνει μια αίθουσα πρότυπο και αυτό έγινε αφού μας στήριξε από το πρώτο λεπτό». Σημαντικό ρολό και μεγάλη βοήθεια για την αγορά εξοπλισμού παρείχε απλόχερα και ο Σύνδεσμος Γονέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η αίθουσα έχει τελειοποιηθεί και οι μαθητές θα τη λατρέψουν λέει συγκινημένη η εκπαιδευτικός. Μας εξήγησε ακόμη ότι οι μαθητές εισέρχονται χωρίς υποδήματα, όχι για λογούς υγιεινής, αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά απελευθερώνονται. «Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που εισήλθαν οι μαθητές στην αίθουσα πριν ακόμη ολοκληρωθούν όλα όσα βλέπετε σήμερα στις φωτογραφίες. Οι μαθητές ζητωκραύγαζαν και φώναζαν “είναι η καλύτερη τάξη του κόσμου”. Ευχαριστούμε κυρία. Αυτήν την χαρά, το χαμόγελο και τον ενθουσιασμό τους, δεν θα το αντάλλαζα με τίποτα άλλο».

Όπως μας εξήγησε το μπροστινό γκράφιτι θυμίζει στα παιδιά ότι βρίσκονται σε διακοπές, ενώ το πίσω, αντικατοπτρίζει τα παιδιά τα οποία για την ίδια είναι οι υπερήρωες της ζωής.

Στο τοίχο υπάρχουν γραμμένες λέξεις οι οποίες προέρχονται από τον παιδικό συγγραφέα Peter Reynolds και από το βιβλίο του «ΠΕΣ ΚΑΤΙ» το οποίο μιλά για τη δύναμη της παιδικής φωνής και πώς το παιδί με τη δύναμη της φωνής του μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πρόκειται όπως μας είπε η κ. Σολωμού, για λέξεις ενδυνάμωσης, τις οποίες η ίδια θέλει να περάσει στους μαθητές μέσα από το μάθημά της, αλλά και μέσα από την οπτική επαφή που θα έχουν. 

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Η κ. Σολωμού μεταξύ άλλων εξήγησε ότι τα παιδιά βγαίνουν από μια τραυματική περίοδο δύο χρόνων όπου υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί και με βιώματα εγκλεισμού. «Θέλουμε ως Σχολείο, πέραν από την προσπάθεια που κάνουνε να ενδυναμώσουμε ψυχικά τα παιδιά, να τους δώσουμε ένα πολύ όμορφο χώρο και να τα κάνουμε να αισθάνονται ακόμη πιο όμορφα και άνετα».

Σημείωσε πως όλο αυτό χωρίς της αγαστή συνεργασία και στήριξη της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού δεν θα γίνονταν πραγματικά. «Θα παρέμενε για μένα ένα όνειρο. Ο κ. Έλληνας βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό μας, στηρίζοντας μας με κάθε τρόπο στην όλη προσπάθεια. Είναι ένας άνθρωπος που έχει τεράστια αγάπη για τα παιδιά, έχει όραμα για την εκπαίδευση και τον τόπο μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αίθουσα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αίθουσες ιδιωτικών σχολείων ή σχολείων του εξωτερικού», είπε καταληκτικά ευχαριστώντας την Διεύθυνση και όλους όσους συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια αναγέννησης της αίθουσα Αγωγής Υγείας και Οικιακής Οικονομίας του ΚΣτ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού.