Μόλις λίγα 24ωρα μετά την υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο μιας έκθεσης στην οποία επιχειρήθηκε επιμελώς να παραγνωριστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας κατά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εκπαιδεύονται με την πραγματοποίηση επιχειρήσεων διά θαλάσσης. Άσκηση η οποία εμφανώς είχε ως στόχο την Ελλάδα, κάτι για το οποίο φρόντισε ο ίδιος ο Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος προς την Ελλάδα την προειδοποίησε πως δεν αστειεύεται και θα πρέπει να φροντίσει να μην εξοπλίζει τα νησιά της. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς συμφωνίες. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, σε ομιλία που έκανε ενώ επέβλεπε τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια στην ακτή της δυτικής Τουρκίας, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει «να αποφύγει όνειρα, πράξεις και δηλώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μετανιώσει».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eρντογάν: Δεν αστειευόμαστε, μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά

Ο Ερντογάν, επιμένοντας στους έωλους ισχυρισμούς του, κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά, λέγοντας πως… δεν αστειεύεται, ενώ για ακόμη μια φορά επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας) είναι αποφασισμένοι, αν πουν κάτι, κρατούν τον λόγο τους».

Σύμφωνα με ελλαδικά μέσα ενημέρωσης ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έδειξε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στον κόσμο κρέμονται από μια κλωστή. «Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, λυπούμαστε που καταπατούνται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να μπουν στην ατζέντα με λόγια και πράξεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ερντογάν, είναι σαφές ότι δεν θα το καταφέρουν. «Θα δώσουν λογαριασμό γι’ αυτό ενώπιον της ιστορίας. Αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας να ζητήσει εξουσιοδότηση για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Και πρόσθεσε: «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικά ταξίδια στα νησιά».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος παρακολούθησε επίσης την άσκηση «Efes 2022» σε ανάρτησή του στο twitter απειλεί με αισχρό τρόπο την Ελλάδα. «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» έγραψε, ανεβάζοντας φωτογραφίες από την άσκηση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στη Σμύρνη μαζί με τον ακροδεξιό εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συνοδευόμενος και από πλειάδα υπουργών. Εμφανίστηκε στην περιοχή άσκησης με ελικόπτερο CH-47 Chinook, το οποίο περιέγραψε ως «ιπτάμενο φρούριο». Φορώντας μπλε τζόκεϊ και ένα μπουφάν του Ναυτικού, ο Ερντογάν συνομίλησε για λίγο με υπουργούς Άμυνας χωρών που παρευρέθησαν, καθώς και με τους αρχηγούς των επιτελείων.

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία προβαίνει καθημερινά σε απειλές κατά της Ελλάδας κάτι που, όπως φάνηκε στην τελευταία έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η ΕΕ παραγνωρίζει. Η χθεσινή άσκηση και η νέα επιθετική ρητορική Ερντογάν αποτελούν ηχηρό ράπισμα στη στάση που τηρεί η ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία και τις απειλές που εκτοξεύει κατά κρατών μελών της Ένωσης. 

Αθήνα: Τίποτε δεν μπορεί να πλήξει την κυριαρχία μας 

Σκληρή απάντηση στις αιτιάσεις της τουρκικής ηγεσίας έδωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», κάνοντας λόγο για «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθεύματα». «Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», επισήμανε.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε δηλώσει πως «η ενόχληση της Τουρκίας για την εμβάθυνση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική πάνω στην οποία βασίστηκε η κατάρτιση της ελληνο-αμερικανικής αμυντικής συμφωνίας ήταν ορθή. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι οι σχέσεις αυτές καλλιεργήθηκαν σε ένα πολύ πιο συστηματικό πλαίσιο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ότι η επέκταση της αμυντικής παρουσίας των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον κρίσιμο χώρο της Αλεξανδρούπολης, επιβεβαιώνει το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για την περιοχή. Ερωτώμενος για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σε βάρος της γείτονος και πρόσθεσε ότι «με τη διαφορετική στάση της γερμανικής πλευράς, ελπίζουμε ότι τώρα ίσως αρθούν οι τελευταίοι ενδοιασμοί και αμφιβολίες» και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη – Σολτς στη Θεσσαλονίκη.