Ένα τεραστίων διαστάσεων έργο στην ακτογραμμή τους προωθούν τα τελευταία χρόνια Πάφος, Γεροσκήπου και Χλώρακα, σε μια προσπάθεια για ανακοπή της σημαντικής διάβρωσης που παρατηρείτο τις προηγούμενες δεκαετίες και που έφτασε σε κάποιες περιοχές μέχρι το πρωτοφανές επίπεδο των 40 ή και 70 μέτρων. Με τη θωράκιση των ακτογραμμών να έχει ήδη επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, αν και τα έργα είναι ακόμη σε εξέλιξη ή και υπό σχεδιασμό σε κάποια σημεία, οι Τοπικές Αρχές έχουν επικεντρωθεί τη διετία αυτή σε ποιοτικές αναβαθμίσεις των προσφερόμενων υπηρεσιών στις παραλίες τους, δημιουργώντας ένα προϊόν αισθητά αναβαθμισμένο.

Ήδη η πρώτη φάση των έργων στο νότιο παραλιακό μέτωπο Γεροσκήπου – Κάτω Πάφου, έχει ολοκληρωθεί και πλέον σε πλήρη εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός και η μελέτη της δεύτερης φάσης. Στην ακτογραμμή της Γεροσκήπου και της Κάτω Πάφου, μέχρι και τα Δημοτικά Μπάνια, οι νέοι κυμματοθραύστες συνολικής δαπάνης €11,5 εκατομμυρίων είναι έργο ενταγμένο πλέον στα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η συνέχεια πάντως του σχεδιασμού, φαίνεται να ανατρέπεται εσχάτως λόγω των αντιρρήσεων που εξέφρασαν αρμόδια Τμήματα: H τοποθέτηση κυματοθραυστών στις νοτιοδυτικές ακτέςτων δήμων Πάφου και Γεροσκήπου, όπως αυτή προτάθηκε από τις Τοπικές Αρχές, προκάλεσε έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην Περιβαλλοντική Αρχή, κάτι που έλαβε σοβαρά υπόψη της στη συγκατάθεση που έδωσε για τα προτεινόμενα έργα. Στο πλαίσιο σημαντικών πιέσεων για την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και τη διαμόρφωση παραλιών με άμμο, οι Τοπικές Αρχές προτάσσουν την «προστασία και βελτίωση του παραλιακού μετώπου από τη διάβρωση», κάτι που στην ουσία δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται, υποστήριξε στις αρχές Μαΐου η Περιβαλλοντική Αρχή.

Στη γνωμοδότησή της, εκφράζει τις ανησυχίες της για την καθολική εφαρμογή των προτεινόμενων έργων σε όλη την έκταση της υπό μελέτη περιοχής, υποστηρίζοντας ότι η έκταση στην οποία παρατηρείται το πρόβλημα είναι περιορισμένη, συνεπώς αμφισβητεί την αναγκαιότητα υλοποίησης των προτεινόμενων έργων σε όλη την έκταση της περιοχής μελέτης.

Επικαλείται επίσης, τη σημαντικότητα της περιοχής μελέτης σε θέματα θαλασσίου περιβάλλοντος και ενάλιων αρχαιοτήτων και τις σοβαρές, αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον από την υλοποίηση όλων των προτεινόμενων έργων.

Η Περιβαλλοντική Αρχή δεν φέρει ένσταση στην κατασκευή μέρους του έργου, που αφορά δύο από τις συνολικά έξι υποπεριοχές, ενώ στο πλαίσιο διαβούλευσης του Δήμου Γεροσκήπου με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, δεν επιτρέπεται καμία επέμβαση στον θαλάσσιο χώρο και την ακτογραμμή, από τον ορμίσκο μπροστά από το ξενοδοχείο «Constantinou Bros Pioneer Beach» και μέχρι τον όρμο μπροστά από το ξενοδοχείο «Lοuis Phaethon Beach». 

Έργα αναβάθμισης

Οι βελτιώσεις της ακτογραμμής σε Πάφο και Γεροσκήπου δεν περιορίζονται όμως μόνο στα θαλάσσια έργα. Στη Γεροσκήπου ήδη από πέρυσι αφορούν και σε μεγάλης κλίμακας βελτιώσεις στον χερσαίο χώρο, αφού τοποθετούνται κατά μήκος της παραλίας όργανα γυμναστικής που παραχωρήθηκαν από τον ΚΟΑ, φωτισμός μέχρι και τον ποταμό της Αχέλειας, αλλά και συστήματα υποβοήθησης των ΑμεΑ αξίας €100.000 με την ενίσχυση του υφυπουργείου Τουρισμού.

Στην Πάφο εδώ και λίγες μέρες η Τοπική Αρχή έχει, επίσης, αρχίσει βελτιωτικά έργα στο «σήμα – κατατεθέν» των παραλιών της, τα Δημοτικά Μπάνια Κάτω Πάφου. Μετά την κατακύρωσή της προσφοράς που ακολούθησε τη σχετική προκήρυξη διαγωνισμού του Δήμου Πάφου, το έργο μπαίνει πλέον στις ράγες με την έναρξη των βελτιωτικών εργασιών και με στόχο εντός του 2022 ένας από τους πλέον εμβληματικούς, αλλά και πολυσύχναστους χώρους της Πάφου να εμφανίζεται με ένα σύγχρονο και πιο ελκυστικό πρόσωπο.

Από τον Ιανουάριο του 2022, βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες διαδικασίες θωράκισης και στη δυτική ακτογραμμή της επαρχίας Πάφου και ειδικότερα στην κοινότητα Χλώρακας. Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, παρέστη στα τέλη του μήνα εκείνου, σε τελετή που έγινε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας, στην υπογραφή των συμβολαίωνγια την κατασκευή πέντε παράλληλων κυμματοθραυστών και ράμπας ανέλκυσης/ καθέλκυσης σκαφών στην παραλία «Αλυκές» με τον επιτυχόντα προσφοροδότη εργολάβο. Η κατασκευή αναμένεται να διαρκέσει 24 μήνες.