Δυο ποινικές υποθέσεις καταχώρησε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας η Αστυνομία, σε σχέση με την κομπίνα με τα εισαγόμενα κτυπημένα οχήματα τα οποία δηλώνονταν ως ακτύπητα, για να μην μειώνεται η αξία τους.

Για τις δύο υποθέσεις διώκονται ποινικά πέντε φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ένας λειτουργός του Τμήματος Οδικών Μεταφορών. Οι έρευνες κάλυψαν πάνω από 10 οχήματα, τα οποία σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα, εισήχθησαν στην Κύπρο κυρίως από τη Βρετανία κτυπημένα, όμως δηλώνονταν ως καινούργια με σκοπό να μην υπάρχουν απώλειες ως προς την αξία τους. Τα οχήματα αυτά επιδιορθώνονταν σε συνεργεία εδώ και πωλούνταν κανονικά ως ακτύπητα, με αποτέλεσμα να ξεγελιούνται οι αγοραστές, οι οποίοι πίστευαν ότι αγόραζαν ακτύπητο όχημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεγέλασε και άλλους με εισαγόμενα οχήματα ο 28χρονος μηχανικός

Από έρευνα που έγινε στο ΤΟΜ διαπιστώθηκε ότι στα έγγραφα ιδιοκτησίας των οχημάτων αυτών, πουθενά δεν αναγραφόταν ότι εισήχθησαν ως κτυπημένα. Η ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα, ενώ πληρώνονταν λιγότερα χρήματα για την αγορά και μεταφορά του οχήματος στην Κύπρο, τελικά αυτό να πωλείται ως ακτύπητο χωρίς να «χάνει» από την αξία του. 

Εναντίον των κατηγορουμένων εκκρεμούν κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, κατάχρησης εξουσίας, έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών από δημόσιους λειτουργούς, παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων και εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, που διαπράχθηκαν μεταξύ του 2021-2022.

Την υπόθεση διερεύνησαν μέλη του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος (Επιχειρήσεις) και πήραν καταθέσεις από λειτουργούς του ΤΟΜ που σχετίζονται με την εγγραφή των οχημάτων, από εισαγωγείς και μηχανουργεία. Τη δράση των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται, είχε αποκαλύψει τον περασμένο Μάρτιο ανώτερος λειτουργός του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε στο στόχαστρο εμπρηστών, αφού του έκαψαν δυο οχήματα τα οποία ήταν σταθμευμένα έξω από την οικία του στη Λακατάμια. Για το θέμα ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, είχε δηλώσει ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα στον λειτουργό του ΤΟΜ που έπεσε θύμα εμπρηστών.