Θετική η εικόνα του Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπως διαφάνηκε κατά τη συζήτηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, όπου επισημάνθηκε, όμως, το πρόβλημα υποστελέχωσης που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, μετά από τη συνεδρίαση, σε αντίθεση με άλλες φορές, διεξήχθη μία ήρεμη και ευχάριστη συζήτηση πάνω στα πορίσματα της έκθεσης, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Γρηγορίου, από την πλευρά του τη χαρακτήρισε χρήσιμη και παραγωγική.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι επί υπουργίας Κώστα Καδή και με Γενικό Διευθυντή τον Ανδρέα Γρηγορίου, η συνεργασία, όπως είπε και ο Γενικός Ελεγκτής, ήταν άψογη, ενώ οι διαπιστώσεις που έγιναν αφορούν σε προγενέστερες θητείες υπουργών και γενικών διευθυντών.

Με εξαίρεση την περίπτωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, για την οποία είχε ζητηθεί ειδική έκθεση, ο κ. Κουλίας είπε ότι και με τις δέκα διευθύνσεις του Υπουργείου, που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση για τη συζήτηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, έγινε μία ευχάριστη και εποικοδομητική συζήτηση.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι διαπιστώθηκε αποψίλωση πολλών κρίσιμων υπηρεσιών του Υπουργείου, λόγω υποστελέχωσης. «Πρέπει το κράτος να δώσει περισσότερη έμφαση, καθώς το Υπουργείο αυτό αφορά τις αδύναμες ομάδες του λαού, τους γεωργοκτηνοτρόφους και πρέπει να έχει τα εργαλεία για να ανταποκριθούν σωστά σε δύσκολους καιρούς», ανέφερε ο κ. Κουλίας.

Πρόσθεσε ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία ήταν ανέκαθεν η σπονδυλική στήλη της αγροτικής οικονομίας, η οποία έσπρωξε και την οικονομία του τόπου προς άλλες κατευθύνσεις. «Το ότι βάλαμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι, όπως ο τουρισμός, απέδειξε ότι με το ξέσπασμα ενός πολέμου μάς εκθέτει σε κινδύνους», είπε και υπογράμμισε ξανά ότι χρειάζεται να δοθεί η δέουσα προσοχή από την πολιτεία στον τομέα αυτό, με τη στήριξη του αρμόδιου Υπουργείου.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Γρηγορίου, είπε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη δουλειά που κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Γενικός Ελεγκτής για το Υπουργείο. Πρόσθεσε ότι για τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες σε όλους τους διευθυντές, ώστε να συμμορφωθούν, να δώσουν εξηγήσεις και να τα αποφύγουν στο μέλλον.

«Μέσα από τις δραστηριότητες της Επιτροπής Ελέγχου μάς δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και να αποφεύγονται λάθη στο μέλλον», είπε ο κ. Γρηγορίου, επισημαίνοντας ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου λειτουργούν στα πλαίσια της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα υποστελέχωσης, είπε ότι η οριζόντια παγοποίηση των διορισμών είχε επηρεάσει και το Υπουργείο, όμως το τελευταίο διάστημα προχωρά η αποπαγοποίηση και η κάλυψη των κενών θέσεων. «Κάποιες θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί και για κάποιες άλλες η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλους του χρόνου θα έχουν καλυφθεί όλες», είπε ο κ. Γρηγορίου, επισημαίνοντας, όμως, ότι η προσπάθεια είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα τμήματα του Υπουργείου, ακόμα και με έλλειψη προσωπικού, είτε με την απλοποίηση, είτε με τροποποίηση διαδικασιών.

Επάρκεια στα φθαρτά, αλλά μόλις 1,5 μήνας απόθεμα σε σιτηρά για ζωοτροφές

Η κρίση με την πανδημία και πρόσφατα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναδεικνύει την ανάγκη σε κάθε χώρα να υπάρχει επάρκεια τροφίμων και αγαθών, που παράγονται από γεωργούς και κτηνοτρόφους, είπε ο κ. Γρηγορίου. Στόχος των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε, είναι να γίνουν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, για να παρέχονται ποιοτικά προϊόντα, με επάρκεια για όλο τον πληθυσμό.

Προληπτικά, συνέχισε, “προχωρήσαμε στην αγορά 36.000 τόνων καλαμποκιού και κριθαριού, για να έχουμε επάρκεια για ζωοτροφές. Αυτή η ποσότητα, μαζί με την υπάρχουσα, δίνει επάρκεια για 1,5 μήνα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα, για την ομαλοποίηση της αγοράς”.

Όσον αφορά το πλαφόν του Υπ. Εμπορίου για προϊόντα κριθαριού και καλαμποκιού και τις κινήσεις για ορισμό περιθωρίου κέρδους, είπε ότι αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για εργαλεία που θα λειτουργήσουν προληπτικά εναντίον της αισχροκέρδειας.

Ερωτηθείς για την επάρκεια φθαρτών, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι αυτή επηρεάζεται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, εξηγώντας ότι κάποιες αυξημένες τιμές το τελευταίο διάστημα, οφείλονται στον παγετό που είχε παρατηρηθεί. «Δεν τίθεται θέμα επάρκειας φθαρτών, όμως σε μία περίοδο κρίσης πρέπει να ξαναδούμε όλοι και τον τρόπο που καταναλώνουμε, να επιλέξουμε μία βιώσιμη προσέγγιση, χωρίς σπατάλες», κατέληξε.

ΚΥΠΕ