Ζήτημα χρόνου θεωρείται η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου όλων όσοι προσέρχονται στα δικαστήρια καθώς και των αποσκευών ή και αιχμηρών ή άλλων αντικειμένων που αυτοί επιχειρούν να μεταφέρουν στις αίθουσες συνεδριάσεων ή και σε άλλους χώρους. Στόχος της εγκατάστασης των ειδικών συσκευών ελέγχου (αψίδων κ.λπ.) είναι να αποτραπούν τυχόν επιθέσεις εναντίον δικαστών, μαρτύρων, αστυνομικών, δικηγόρων και γενικά όσων μεταβαίνουν στα δικαστήρια για οποιονδήποτε λόγο.

Ο δρόμος άνοιξε ύστερα από την απόρριψη προσφυγής εταιρείας (ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών) κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο ήταν η αρχή η οποία προκήρυξε τη σχετική προσφορά. Ο διαγωνισμός είχε αντικείμενο την «Αγορά Υπηρεσιών για τον έλεγχο προσώπων, αποσκευών και αντικειμένων στα Δικαστήρια παγκύπρια, με τη χρήση Αψίδων Ανίχνευσης Μετάλλων, Ακτινοδιαγνωστικών Μηχανών και Ανιχνευτών Μετάλλων Χειρός». Το κόστος του συστήματος για τα δικαστήρια όλης της Κύπρου ανέρχεται σε €2.870.530.

Πέραν του περιεχομένου του διαγωνισμού, αυτός είχε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι ουσιαστικά στρεφόταν κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέσω της αξιοπιστίας των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στην προκήρυξη της προσφοράς. Η εταιρεία που προσέφυγε ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής, υποστήριξε πως η απόφαση να κατακυρωθεί η προσφορά σε άλλη εταιρεία ήταν έκδηλα παράνομη, λήφθηκε χωρίς οποιαδήποτε έρευνα, στερείτο της απαιτούμενης αιτιολογίας, ενώ παραβίαζε και τους κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης. Η εταιρεία στήριξε τις θέσεις της στο γεγονός ότι η Αναθέτουσα Αρχή προτού λάβει την προσβαλλόμενη απόφαση δεν κάλεσε τους Αιτητές για να ακούσει τις απόψεις τους προφορικά. Στην πορεία η εταιρεία απέσυρε τους ισχυρισμούς της και περιόρισε την επιχειρηματολογία της σε άλλα ζητήματα και ειδικότερα στο ότι η εταιρεία που κέρδισε την προσφορά δεν πληρούσε τις τεχνικές και επαγγελματικές ικανότητες όπως αυτές καθορίζονταν σε άρθρο της προσφοράς.

Στην απόφαση της η Αναθεωρητική Αρχή καταλήγει, πως η εταιρεία που επελέγη ικανοποιούσε τους όρους του διαγωνισμού. «Ομόφωνα, κρίνουμε την προσβαλλόμενη απόφαση καθόλα νόμιμη», καταλήγει η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.