Η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη για την Προεδρία της Δημοκρατίας οδηγείται σήμερα ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σε μία διήμερη συνεδρία. Μία συνεδρία η οποία θα δώσει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τη θέση τους σε μία διαδικασία, η οποία αναμένεται να αναδείξει πολλά σε σχέση και με τη συνέχεια. 

Αυτό το οποίο συζητείται από προχθές είναι το κατά πόσο υπάρχει περίπτωση ανατροπής ή απόρριψης της εισήγησης και πρότασης για άλλον υποψήφιο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μελών του κόμματος, έχουν καταγραφεί κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με το όνομα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ως εκ της θέσεώς του αποτελούσε έναν στενό συνεργάτη του Νίκου Αναστασιάδη.

Με βάση τη διαδικασία, αυτό μπορεί να γίνει και τα μέλη μπορούν να θέσουν προς συζήτηση και ψηφοφορία τόσο το όνομα του Αχιλλέα Δημητριάδη, όσο και οποιουδήποτε άλλου. Ο βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού, μιλώντας χθες στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, ανέφερε ότι το Πολιτικό Γραφείο συζήτησε τα ονόματα των Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αχιλλέα Δημητριάδη, με την πρόταση που επικράτησε τελικά πλειοψηφικά να οδηγείται στην Κεντρική Επιτροπή. Ανέφερε ακόμα ότι και οι δύο πληρούν τα κριτήρια που έθεσε το ΑΚΕΛ και αυτά είναι:

► Να υπάρχει σύγκλιση θέσεων (όχι κατ’ ανάγκη ταύτιση, αφού πρόκειται περί ανεξάρτητων υποψηφίων)

► Να είναι και να φαίνονται τίμιοι

► Να έχουν στοιχεία εκλεξιμότητας

► Να μην προκαλούν τριγμούς στην κομματική συνοχή του ΑΚΕΛ

Διευκρίνισε ότι ενώπιον της ΚΕ μπορεί να προταθεί και το δεύτερο όνομα, αλλά και κάποιο τρίτο όνομα. Σημείωσε όμως ότι ιστορικά δεν έτυχε η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου, όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, να αλλάξει στην Κεντρική Επιτροπή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση ομάδας μελών της Κεντρικής Επιτροπής να καταθέσουν πρόταση για καθαρά αριστερή υποψηφιότητα. Αν αυτή η πρόταση τύχει της έγκρισης της πλειοψηφίας, θα πρέπει να κατατεθούν και συγκεκριμένα ονόματα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής θα έχει και η τοποθέτηση του γγ του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος αφού παρουσιάσει την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου και αναλύσει το σκεπτικό της, θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει στη συνέχεια στο πλαίσιο του διαλόγου και τη δική του θέση, ξεκαθαρίζοντας το σκηνικό. Οι πληροφορίες θέλουν τον γγ του ΑΚΕΛ να είχε διαφορετική τοποθέτηση από την πρόταση τελικά που πλειοψήφησε στο Πολιτικό Γραφείο, με στελέχη του κόμματος να σπεύδουν να ερμηνεύσουν ως «ήττα» Στέφανου Στεφάνου την ψηφοφορία στο Πολιτικό Γραφείο, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο να μην περάσει πρόταση-εισήγηση του γενικού γραμματέα του κόμματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης συνέστησε υπομονή στον κόσμο της Αριστεράς, μέχρι να ακούσει το σκεπτικό της πρότασης που θα διαμορφωθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Από τη Δευτέρα, αρχίζει η δεύτερη φάση του διαλόγου στις κομματικές ομάδες βάσης, στις οποίες θα οδηγηθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στο πλαίσιο του διαλόγου, με βάση τη διαδικασία, τα μέλη μπορούν να καταθέσουν προς συζήτηση και άλλα ονόματα. Κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι σε αυτό το μέρος της διαδικασίας θα μπουν στο τραπέζι και άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της βουλευτού του κόμματος Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία στη συνέντευξή της στον «Φ» την περασμένη Κυριακή δήλωσε πως εάν η ηγεσία του κόμματος και ο κόσμος της Αριστεράς της το ζητήσει, η ίδια είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη των προεδρικών εκλογών.

Η συνεδρία της ΚΕ θα αρχίσει στις 9:30 το πρωί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος και θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της ΠΕΟ στη Λευκωσία.

Έκκληση Μ. Ηλιάδη προς ΑΚΕΛ 

Έκκληση προς την ηγεσία και τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα του ΑΚΕΛ όπως μη δρομολογήσουν τελικές αποφάσεις και να αναλάβουν μία ακόμα πρωτοβουλία για συνεργασία και κοινή κάθοδο στις προεδρικές όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, γύρω από μία υποψηφιότητα ευρύτατης δυνατής αποδοχής, απευθύνει ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Μάριος Ηλιάδης. Σε ανοικτή επιστολή-έκκληση προς τα καθοδηγητικά όργανα του ΑΚΕΛ, ο κ. Ηλιάδης αναφέρει ότι με την ευκαιρία της συνόδου το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαΐου 2022 της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που αποτελεί καταστατικά το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, με αποκλειστικό αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς τα μέλη του κόμματος για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, «επιθυμώ να απευθυνθώ δημόσια προς τα μέλη του Σώματος και να καταθέσω κάποιες σκέψεις, που θεωρώ πως θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τον προβληματισμό τους».

Κατ΄ αρχάς, αναφέρει, «διαβεβαιώνω ότι σέβομαι απόλυτα τις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος και δεν έχω σε καμία περίπτωση πρόθεση να υπεισέλθω σε αυτές και αναγνωρίζω επίσης ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ κατέβαλε μέχρι σήμερα έντονες και ειλικρινείς προσπάθειες για να υλοποιηθεί η προσδοκία των πολιτών για κάθοδο της αντιπολίτευσης στις Προεδρικές Εκλογές, ενωμένης και με ένα κοινό υποψήφιο, γεγονός που θα διασφάλιζε μία νικηφόρα πορεία σε αυτές, ούτως ώστε να υλοποιηθεί ο μεγάλος στόχος του τερματισμού της παρούσας καταστροφικής διακυβέρνησης που τόσα δεινά επισώρευσε στον τόπο και τον λαό». Παρά το γεγονός, συμπληρώνει ο κ. Ηλιάδης, ότι οι προσπάθειες αυτές δεν κατέστη δυνατό να καρποφορήσουν ακόμα, «θεωρώ ότι ο στόχος αυτός δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και ότι υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια επιπρόσθετων διαβουλεύσεων».