Πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς και διαβούλευσης, η ειδική επιτροπή για τον καρκίνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ολοκλήρωσε το Σχέδιο το οποίο προωθείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Κομισιόν τον ερχόμενο μήνα. Σε συνέντευξη του στο «Φιλελεύθερο» ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, αναπτύσσει τις εισηγήσεις του Σχεδίου για συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Προχωρεί ένα ακόμα βήμα και εξηγεί τη φιλοσοφία της Smart Card Cancer Survivor.

Ο σχεδιασμός της επιτροπής για τον καρκίνο στην οποία είστε μέλος, ολοκληρώθηκε. Στην πράξη πώς ερμηνεύεται και τι καλείται η Κομισιόν να ψηφίσει; Ποιες δράσεις θα αναληφθούν για την καταπολέμηση του καρκίνου, την τρέχουσα πενταετία;

Μετά από έναν χρόνο σκληρής δουλειάς, συνδιαλλαγής απόψεων με όλους τους αρμόδιους φορείς όπως ασθενείς, επιστήμονες, γονείς, οργανώσεις, είμαστε σε θέση να έχουμε στα χέρια μας το τελικό σχέδιο της επιτροπής. To σχέδιο θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια Φεβρουαρίου και από εκεί και πέρα η Κομισιόν θα έχει στα χέρια της τις εισηγήσεις μας προς εφαρμογή. Προσωπικά έχω καταθέσει σωρεία τροπολογιών οι οποίες έχουν υιοθετηθεί. Για παράδειγμα, να δοθούν τα κίνητρα για την κατά προτεραιότητα ανάπτυξη νέων παιδιατρικών αντικαρκινικών φαρμάκων. Η δημιουργία ολοκληρωμένων μητρώων παιδικών καρκίνων βασισμένα σε διεθνώς συμφωνημένα συστήματα ταξινόμησης των παιδικών καρκίνων, έτσι ώστε να διασφαλιστούν συγκρίσιμα δεδομένα υψηλής ποιότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αδήριτη ανάγκη, επίσης, αποτελεί η συμμετοχή μικρότερων χωρών σε κλινικές δοκιμές και ανάπτυξη συνεργασιών των κρατών – μελών. Όσον αφορά τον παιδικό καρκίνο, η συμμετοχή γονέων στον διάλογο σε όλα τα στάδια είναι πολύ σημαντική.

Σε τι αποσκοπεί η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη smart card. Τι ακριβώς είναι, πώς λειτουργεί και πώς θα βοηθήσει τους ασθενείς που κατάφεραν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο;

Η smart card cancer survivor προβλέπεται να μπει σε εφαρμογή φέτος. Θα είναι μια ηλεκτρονική κάρτα ή μια εφαρμογή στο κινητό, η οποία θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες ασθενών, παρόχους υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, οικογένειες ασθενών να ανταλλάσσουν χρήσιμες πληροφορίες και δεδομένα τα οποία θα διευκολύνουν τον ασθενή και τον γιατρό ανά πάσα στιγμή.

Θα είναι ένα φορητό αρχείο του ασθενούς αν θέλετε, το οποίο θα διευκολύνει την επικοινωνία και τη σχέση μεταξύ ασθενούς και γιατρού σε όποια χώρα της Ευρώπης και να βρίσκονται. Έτσι θα παρέχεται μια μακροχρόνια φροντίδα σε όσους εξέρχονται νικητές με τον καρκίνο, μια συνεχής ψυχολογική και ιατρική στήριξη, κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα και τα παιδιά κατά τη μετάβαση τους στην ενηλικίωση.

Πρόσφατα, με τοποθέτηση σας απαιτήσατε την ανάγκη κάλυψης των εξόδων των οικογενειών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό από το κράτος, αφού το κόστος στις πλείστες περιπτώσεις είναι δυσβάσταχτο.

Πιστεύω ότι οφείλει κάθε κράτος – μέλος και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψουν τα έξοδα των οικογενειών. Η Ευρώπη μπορεί να καλύψει τα έξοδα, ένα νοικοκυριό δεν μπορεί. Είναι τόσες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια που μεταβαίνει στο εξωτερικό κατά την προσαρμογή της, που το οικονομικό κόστος θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να τους απασχολεί. Οφείλουμε να γίνουμε αρωγοί και είναι κάτι που είμαι αποφασισμένος να διεκδικήσω σε τοπικό κα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν νοείται γονείς να προσφεύγουν σε φιλανθρωπίες για να σώσουν τη ζωή του παιδιού τους. Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλους τους ασθενείς.

Πώς αξιοποιήσατε την εκλογή σας στην προεδρία του MEPS Against Cancer σε αυτό τον αγώνα κατά του καρκίνου;

Η προεδρία του MEPs Against Cancer, της μεγαλύτερης ομάδας πίεσης ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο, μου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθώ ογκολογικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη, να έχω επαφές με σημαντικούς ανθρώπους με τους οποίους συζητήσαμε τις καλύτερες πρακτικές για να βοηθηθούν οι ασθενείς. Άκουσα απόψεις τις οποίες μεταφέραμε και ως τροπολογίες πλέον σε αυτό το σημαντικό σχέδιο της ειδικής επιτροπής για τον καρκίνο.

Αυτό το σχέδιο λοιπόν, θα λειτουργεί ως οδηγός, ως οδοδείκτης, για την Κομισιόν ώστε να κάνει αποφασιστικά βήματα προς την επίτευξη του στόχου μας, που δεν είναι άλλος, από το να χτυπήσουμε τον καρκίνο. Μέχρι τη μέρα που θα μπορούμε να τον νικήσουμε, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την φροντίδα όσων καλούνται να τον αντιμετωπίσουν τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαι περήφανος διότι προέρχομαι από μια μικρή χώρα, οι συνάδελφοι με εμπιστεύτηκαν και το αποτέλεσμα μας ενώνει και μας βγάζει ασπροπρόσωπους.