Στο σχέδιο Εστία θα ενταχθούν αιτήσεις οι οποίες είχαν τύχει υποτυπώδους χειρισμού από τις τράπεζες δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος μίλησε για κακή πρακτική των τραπεζών προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης με τον Σύνδεσμο Τραπεζών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού την Τετάρτη ο κ. Πετρίδης είπε ότι ένα από τα βασικά κριτήρια για ένταξη στο σχέδιο Εστία για ΜΕΔ και προστασία κύριας κατοικίας, είναι τα δάνεια να ήταν μη εξυπηρετούμενα τόσο κατά την 30η Ιουλίου 2017 όσο και κατά την 30η Ιουνίου 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρηματοδότηση ΚΟΑΓ από τα έσοδα του Καζίνο

Πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με Υπουργείο Εργασίας το ΥΠΟΙΚ έχει εξετάσει όλες τις συμπληρωμένες αιτήσεις και αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι υπάρχει ένας αριθμός αιτήσεων στις οποίες προηγήθηκε αναδιάρθρωση με όρους που αρχικά απαιτούσαν την καταβολή πολύ χαμηλής δόσης, της τάξης κάποιων δεκάδων ευρώ, η οποία δεν κάλυπτε τους τόκους ούτε και την δόση κεφαλαίου και η οποία αυξήθηκε σημαντικά, πολλαπλασιάστηκε όπως είπε, μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2017.

«Συνεπώς τα δάνεια αυτά στην αρχή ήταν εξυπηρετούμενα και δεν εντάχθηκαν στο σχέδιο με βάση τις πρόνοιες και αυτό που επισημάνθηκε όμως είναι ότι αυτή η αναδιάρθρωση ήταν υποτυπώδης, και φαινομενική, ήταν μια κακή πρακτική των τραπεζών και προνοούσε την καταβολή πολύ χαμηλής δόσης κατά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017,  ενώ η δυνατότητα εξυπηρέτησης μετά όταν αυξανόταν η δόση ήταν ανέφικτη», τόνισε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι  ως εκ τούτου το Υπουργικό σήμερα αποφάσισε ότι αυτές οι αιτήσεις που έτυχαν μιας υποτυπώδους, μη βιώσιμης και φαινομενικής αναδιάρθρωσης λόγω κακής πρακτικής των τραπεζών, θα εμπίπτουν στο σχέδιο Εστία, παρά το γεγονός ότι έχουν απορριφθεί γιατί τα δάνεια είχαν θεωρηθεί εξυπηρετούμενα κατά την ουσιώδη ημερομηνία.

«Θέλω να καλέσω τις τράπεζες, και θα συζητήσουμε αυτό το θέμα και με τον Σύνδεσμο Τραπεζών τις επόμενες μέρες, να ασκήσουν και για άλλες περιπτώσεις ομοιόμορφο χειρισμό αυτών που δεν έκαναν αιτήσεις», σημείωσε.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Σε ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι: “Βασικό κριτήριο ένταξης στο σχέδιο Εστία για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προστασία της κύριας κατοικίας είναι όπως τα δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα τόσο κατά τις 30/7/2017 (ημερ. δημοσιοποίησης προωθούμενου σχεδίου) όσο και κατά τις 30/6/2019 (ημερ. προκήρυξης σχεδίου).

Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επανεξέτασε τις πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις οι οποίες ήταν εξυπηρετούμενες κατά την 30/9/2017, αλλά μη εξυπηρετούμενες στις 30/6/2019.

Διαπιστώθηκε ότι για αριθμό εξ αυτών προηγήθηκε αναδιάρθρωση με όρους που αρχικά απαιτούσαν την καταβολή χαμηλής δόσης, η οποία δεν κάλυπτε τόκους και δόση κεφαλαίου και η οποία αυξήθηκε μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Συνεπώς τα δάνεια αυτά αρχικά κατατάχθηκαν ως εξυπηρετούμενα και δεν εντάχθηκαν στο σχέδιο.

Λόγω του ότι η αναδιάρθρωση ήταν υποτυπώδης και προνοούσε την καταβολή χαμηλής δόσης κατά τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, η δυνατότητα ουσιαστικής εξυπηρέτησης των δανείων δεν διαφαινόταν κατά την ημερομηνία αυτή. Αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι, όταν στη συνέχεια οι δόσεις του δανείου αυξήθηκαν, αυτό κατέστη μη εξυπηρετούμενο, πληρώντας το κριτήριο της μη εξυπηρετούμενης πιστωτικής διευκόλυνσης κατά τις 30 Ιουνίου 2019.

Ως εκ τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο σε Απόφασή του ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2022, ενέκρινε την ένταξη στο Σχέδιο Εστία των πλήρως συμπληρωμένων αιτήσεων για τις οποίες έχει διαπιστωθεί, μετά από ενημέρωση από τους πιστωτές, ότι χαρακτηρίζονται από το πιο πάνω ιστορικό αναδιάρθρωσης”.

ΟΑΥ και υποστελέχωση

Σε ερώτηση για τοποθέτηση του ΟΑΥ περί υποστελέχωσης ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι δεν ξέρει που βασίζονται αυτοί οι ισχυρισμοί και ότι η Κυβέρνηση θέλει να έχει μια επαρκή στελέχωση ο ΟΑΥ και γι αυτό έχουν τα τελευταία χρόνια τριπλασιαστεί οι θέσεις.

«Παρατηρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 43 θέσεις κενές στον ΟΑΥ ο οποίος έχει εξαιρεθεί από την παγοποίηση θέσεων και μάλιστα 23 από αυτές τις θέσεις έχουν προστεθεί στον προϋπολογισμό του ’21» ανέφερε.

Ο κ. Πετρίδης κάλεσε τον ΟΑΥ να συμπληρώσει το συντομότερο δυνατό αυτή τη στελέχωση, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ποτέ αποκλείσει ή περικόψει οποιαδήποτε αιτήματα , αλλά πρώτα πρέπει να συμπληρωθούν οι θέσεις και  να αξιοποιηθεί καταλλήλως το προσωπικό.

Διερωτήθηκε πως μπορούμε να μιλούμε για υποστελέχωση από την στιγμή που δεν έχουμε πληρώσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό ουσιαστικών κενών θέσεων και διαβεβαίωσε ότι αν προκύψουν και νέες ανάγκες η Κυβέρνηση με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα τις στερήσει και δεν θέλει έναν ΟΑΥ υποστελεχωμένο γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τα δημοσιονομικά.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι είναι εξίσου σημαντικό να ανταποκριθεί ο ΟΑΥ και να καταθέσει τα στοιχεία που αφορούν τις αποζημιώσεις των γιατρών στο Τμήμα Φορολογίας όπως έχει ζητηθεί από τον Φεβρουάριο του 2021,  ώστε το Τμήμα να μπορεί να διεξάγει τους ελέγχους που πρέπει για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

«Διότι όπως πολλές φορές είπαμε ένα από τα καλά του ΓεΣΥ είναι η ενδεχόμενη πάταξη της φοροδιαφυγής και για να υπάρχει αυτό πρέπει να ανταποκριθεί και ο Οργανισμός και τον καλούμε να μας υποβάλει αυτά τα στοιχεία που εδώ και ένα χρόνο έχουμε ζητήσει», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Σε παρατήρηση ότι γιατροί δήλωσαν μικρά ποσά πριν το ΓεΣΥ και τώρα δηλώνουν αυτά τα μεγάλα ποσά, είπε ότι από την πρώτη στιγμή λέχθηκε ότι το ΓεΣΥ ενδεχομένως να αποτελέσει και ένα έργο, ένα εργαλείο για πάταξη της όποιας φοροδιαφυγής.

«Δεν είμαι υπέρ του να στιγματίζονται όλοι οι γιατροί αλλά ενδεχόμενα να παρατηρούντο αυτά τα φαινόμενα, αλλά για να λειτουργήσει αυτό το εργαλείο πρέπει να υποβληθούν όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν», είπε.

Πρόσθεσε ότι «έχω καλέσει τον ΟΑΥ σε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών και θα συζητήσουμε όλα τα θέματα που μας αφορούν διμερώς».

«Όλοι θέλουμε να στηρίξουμε το ΓεΣΥ όπως ψηφίστηκε, να μπουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες γιατί αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα αυτής της Κυβέρνησης», ανέφερε ο Υπουργός.