Καθημερινή αναφορά και ενημέρωση ζητά η Κεντρική Τράπεζα από τις τράπεζες στην Κύπρο, για όλες τις επιπτώσεις που τυχόν έχουν από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, για το κατά πόσο υπάρχουν εκροές ρευστότητας ή ακόμη αν έχουν δεχθεί επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο εγχώριος επόπτης έχει αποστείλει εγκύκλιο στις τράπεζες, τονίζοντας ότι, δεδομένης της δυναμικής εξέλιξης της κατάστασης Ρωσίας/Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ολοένα και αυστηρότερων κυρώσεων, θέλει να γνωρίζει τις αλληλοεπιδράσεις και τον βαθμό που επηρεάζονται οι τράπεζες με οποιονδήποτε τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κεντρική Τράπεζα στην εγκύκλιο σημειώνει πως «θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να μας στέλνετε σε καθημερινή βάση μια σχετική ενημέρωση (π.χ. εκροές ρευστότητας, βασικά λειτουργικά ζητήματα: π.χ. επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αθέτηση υποχρεώσεων βασικού αντισυμβαλλομένου)».

Όπως ανέφεραν στελέχη των συστημικών τραπεζών στον «Φ», εκροές καταθέσεων δεν έχουν παρατηρηθεί και ούτε τίθεται πρόβλημα σ’ αυτό τον τομέα, σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη υπερβάλλουσα ρευστότητα σε επίπεδο Ευρωζώνης. Επίσης, το τραπεζικό σύστημα δεν έχει πλέον οποιαδήποτε εξάρτηση από ρωσικές καταθέσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατακόρυφα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το πιο σημαντικό είναι ότι, μετά τις συστάσεις της ΕΚΤ και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος, του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, οι κυπριακές τράπεζες διεβεβαιώνουν ότι έχουν κλείσει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ρώσων μεγιστάνων, οι οποίοι είχαν περιληφθεί στις «μαύρες λίστες».

Σε επίπεδο ευρωπαϊκής εποπτείας, χθες, καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες και επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ανέφεραν ότι οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φανερώνουν ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκτεταμένες συνέπειες στον κλάδο των τραπεζών από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τραπεζικό στέλεχος τόνισε ότι η προσέγγιση της ΕΚΤ τού υπενθυμίζει σχετικά ερωτήματα που είχαν διατυπωθεί από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, στις αρχές της πανδημίας. Εκείνη την περίοδο, η ΕΚΤ είχε διαθέσει πρωτοφανή κεφάλαια στις τράπεζες, ώστε να τις συνδράμει να απορροφήσουν τις απώλειες, ενώ παράλληλα απαγόρευσε ντε φάκτο τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών. Ακόμα, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ακολουθήσει την ίδια μέθοδο για να αντεπεξέλθει στις συνέπειες από την ουκρανική κρίση. Δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν περάσει τα χειρότερα της πανδημίας, η ΕΚΤ ήρε την απαγόρευση στα μερίσματα και αποφάσισε να αφήσει τα μέτρα στήριξης να εκπνεύσουν. Παρά ταύτα, τράπεζες όπως η αυστριακή Raiffeisen Bank International, με τη μεγαλύτερη μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών έκθεση στη Ρωσία σε συσχετισμό με τα αποθεματικά της, διέκοψε το μέρισμα του 2021, ενώ η ιταλική UniCredit, η οποία διατηρεί μονάδα στη χώρα, δήλωσε πως θα κινηθεί με γνώμονα τη σύνεση και τη βιωσιμότητα, όσον αφορά τη διανομή μερίσματος.