Η ένταση για το ΓεΣΥ και τις δαπάνες υγείας καλά κρατεί και χθες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας απάντησε δημόσια στις νέες αναφορές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οποίες αυτή τη φορά αφορούσαν τον τομέα των φαρμάκων. «Οι δαπάνες για τα φάρμακα σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τις δαπάνες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην προ ΓεΣΥ εποχή», τόνισε μιλώντας στον «Φ» ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, ο οποίος απαντώντας στις τοποθετήσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριου Πετρίδη, για φάρμακα τα οποία ο Οργανισμός αγοράζει σε τιμές διπλάσιες ή τριπλάσιες των τιμών που το υπουργείο Υγείας αγόραζε στο παρελθόν για τα δημόσια νοσηλευτήρια, εξήγησε τη διαδικασία που σήμερα ακολουθείται. 

Το υπουργείο Υγείας αγόραζε φάρμακα μόνο για τα κρατικά νοσηλευτήρια. Προκήρυσσε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για κάθε κατηγορία φαρμάκων και στη συνέχεια κατακύρωνε την προσφορά στον φθηνότερο προσφοροδότη. Έτσι στα δημόσια νοσηλευτήρια υπήρχε μια μόνο επιλογή φαρμάκου για κάθε κατηγορία, η φθηνότερη. Οι δαπάνες για τα φάρμακα όμως αφορούσαν μόνο τα φάρμακα του δημόσιου τομέα. 

Στο ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για κάθε κατηγορία φαρμάκων, έχει ορίσει ποσοστό έκπτωσης καλώντας όσες εταιρείες διαθέτουν φάρμακα (της συγκεκριμένης κατηγορίας) και επιθυμούν να παραχωρούν στον ΟΑΥ τη συγκεκριμένη έκπτωση, να εντάξουν τα σκευάσματά τους στο ΓεΣΥ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα ποσοστά των εκπτώσεων, όπως εξήγησε στον «Φ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, «έχουν υπολογιστεί με τρόπο που να συγκρατεί τις δαπάνες για τα φάρμακα στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν οι δαπάνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μαζί, πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αφού με την εφαρμογή του Συστήματος οι δύο τομείς, δημόσιος και ιδιωτικός, έχουν γίνει ένας σε όλους τους τομείς». Επιπρόσθετα, προ της εφαρμογής του ΓεΣΥ, «η εταιρεία που κέρδιζε τον μειοδοτικό διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας, εισήγαγε την απαραίτητη ποσότητα και την παρέδιδε στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας, οι οποίες και έκαναν στη συνέχεια τη διανομή στις κρατικές δομές. Αυτή τη στιγμή, η κάθε εταιρεία έχει υποχρέωση να φυλάσσει τα αποθέματά της σε δικές της αποθήκες και ταυτόχρονα να διανέμει τα φάρμακα σε όλα τα φαρμακεία/νοσοκομεία κ.λπ. του Συστήματος. Άρα και αυτό επίσης ανεβάζει το κόστος». 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, βεβαίως, φαίνεται να τάσσεται μάλλον υπέρ της προκήρυξης μειοδοτικών διαγωνισμών, οι οποίοι θα δίνουν στον ΟΑΥ πιο χαμηλή τιμή (χωρίς να διευκρινίζεται το κατά πόσον θα παραμείνουν στο ΓεΣΥ πολλές επιλογές ανά κατηγορία φαρμάκων στη διάθεση γιατρών και ασθενών). 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, αναφερόμενος στη νέα μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, «αυτό που βλέπουμε από μια πρώτη ματιά είναι ότι για τα ίδια φάρμακα που πριν πληρώναμε 10 ευρώ, τώρα πληρώνουμε 20 και 30 και 40 ευρώ και μιλάμε για τα ίδια φάρμακα, της ίδιας εταιρείας, με το ίδιο όνομα. Αυτό που λέμε εμείς ως Eλεγκτική Yπηρεσία, δεν είναι ότι θέλουμε να αντικαταστήσουμε το καλό φάρμακο με κάποιο υποδεέστερο. Μιλάμε για το ίδιο φάρμακο που πριν το υπουργείο Υγείας το αγόραζε σε μια τιμή Χ τώρα το αγοράζουμε 3Χ και 4Χ». 

«Εμείς είμαστε ελεγκτές και ελέγχουμε τις δημόσιες συμβάσεις. Άρα θέλουμε να ξέρουμε τι διαδικασία ακολουθεί ο ΟΑΥ. Είναι με διαδικασίες διάφανες;» είπε, και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η Ελεγκτική Υπηρεσία τάσσεται υπέρ των διαγωνισμών, απάντησε «προφανώς. Με διαγωνισμό, με προσφορές». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι τιμές στις οποίες κλείνει τις συμφωνίες του ο ΟΑΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες δικαιολογείται να είναι πιο ψηλές αφού, «βάσει της προηγούμενης διαδικασίας οι εταιρείες έπρεπε να παραδώσουν τα φάρμακα στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας ενώ τώρα πρέπει να τα διανέμουν στα φαρμακεία, στα νοσοκομεία, άρα όντως υπάρχει αυξημένο κόστος αλλά σίγουρα οι προκαταρκτικές ενδείξεις που έχουμε είναι ότι είναι πολύ μεγάλο κόστος». 

Η θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε ό,τι αφορά τον τομέα των φαρμάκων, προκάλεσε από την πρώτη στιγμή την αντίδραση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με τον πρόεδρό της Μάριο Κουλούμα να δηλώνει στον «Φ» ότι «αγωνιστήκαμε για να ξεφύγουμε από τις παλιές διαδικασίες όπου οι ασθενείς είχαν στη διάθεσή τους μόνο ένα φάρμακο και αυτό ήταν το πιο φθηνό. Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε να επανέλθουμε σε ένα τέτοιο Σύστημα και σίγουρα θα παλέψουμε για να μην αλλάξουν οι διαδικασίες που σήμερα ακολουθούνται και εξυπηρετούν και τους ασθενείς αλλά και τους γιατρούς μας».

Θα ξηλώσει το δ.σ. του ΟΑΥ, λέει ο Κουλίας

Η ένταση που για άλλη μια φορά επικράτησε την Πέμπτη στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, συνεχίστηκε και χθες με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής να εξαπολύει εκ νέου επίθεση κατά του προέδρου των οργανωμένων ασθενών, αλλά και κατά του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης νόμου προκειμένου να αλλάξει τη σύνθεση του συμβουλίου του Οργανισμού. 

«Ρώτησα να μου πουν τι δουλειά κάνει ο κύριος Κουλούμας (πρόεδρος ΟΣΑΚ) που διοικεί το ΓεΣΥ και μου είπαν ότι είναι τηλεφωνητής στο νοσοκομείο και αυτός ο κύριος διοικεί το ΓεΣΥ. Και ποιοι άλλοι το διοικούν; Ένας των αυτοεργοδοτουμένων, ένας του ΚΕΒΕ, ένας της ΟΕΒ, ένας της ΠΑΣΥΔΥ, ένας της ΣΕΚ, δηλαδή είναι συντεχνιακό το ΓεΣΥ. Άνθρωποι σπουδάζουν για να διοικούν, αλλά αυτοί οι κύριοι σπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων όπως τους καπνίσει», είπε και συνεχίζοντας έστρεψε τα πυρά του και κατά των δύο πρώην υπουργών Υγείας Γιώργου Παμπορίδη και Κωνσταντίνου Ιωάννου, λέγοντας ότι «αυτοί έδωσαν θάρρος (στον ΟΑΥ) για κακοδιαχείριση». 

Εκτός από την πρόταση νόμου για αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου προτίθεται να καταθέσει πρόταση «ώστε να αποκόπτεται από τον ΟΑΥ φορολογία από τους γιατρούς. Θα τους κόβουν εκεί το ποσοστό και στο τέλος του χρόνου όταν θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, εάν πρέπει να πληρώσουν κι άλλα θα τα δίνουν, εάν πρέπει να τους επιστρέψουμε εμείς κάποιο ποσό θα τους το επιστρέφουμε». 

Αυτή τη στιγμή, «για να υποβάλει φορολογική δήλωση ο γιατρός πρέπει να περάσουν 22 μήνες. Ένας που είναι 83 ετών εάν δεν υποβάλει δήλωση, θα πάρει πέντε έξι εφτά χρόνια για να τον βρουν, αλλά άμα είσαι 83 χρονών και θα σε βρουν μετά από πέντε χρόνια δεν ξέρω πώς και πού θα σε βρουν». 

Στον κ. Κουλία, απάντησε λίγο αργότερα ο πρόεδρος των Οργανωμένων Ασθενών. Όπως είπε ο Μάριος Κουλούμας «η πολιτική και οι πολιτικοί έχουν χάσει την εκτίμηση του κόσμου όταν ένας βουλευτής βρίζει το επάγγελμα ενός ανθρώπου. Εδώ και σαράντα χρόνια είμαι δημόσιος υπάλληλος, δεν είναι για εμένα απαξιωτικό. Του το εξήγησα και στη Βουλή ότι εκπροσωπώ 38 οργανώσεις, ένα κίνημα που είναι το μεγαλύτερο στην Κύπρο με πέραν των 80.000 εγγεγραμμένων μελών».