Η ΒΟΗΘΕΙΑ από το κράτος στους πυρόπληκτους είναι σημαντική. Μπορεί να μην μπορέσει να αναπληρώσει τις απώλειες, αλλά τουλάχιστον θα δοθεί μια ανάσα στους ανθρώπους, που είδαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να χάνουν τους κόπους μιας ζωής. Ασφαλώς και δεν μπορεί να αναπληρωθεί η απώλεια των τεσσάρων ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά. Οι οικογένειες τους, ωστόσο, θα τύχουν, όπως ανακοινώθηκε, στήριξης από το κυπριακό κράτος. Περαιτέρω, είναι σαφές από τις ανακοινώσεις ότι το κράτος θα καταγράψει τις ζημιές και θα προχωρήσει σε αποζημιώσεις αλλά και σε αποκατάσταση των ζημιών. Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν τάχιστα οι μηχανισμοί του κράτους τόσο σε σχέση με τις υλικές ζημιές όσο και αναφορικά με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, που έχει καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα. 

ΥΠΑΡΧΕΙ μια συνολική εικόνα των ζημιών, αν και ακόμη δεν έχουν καταγραφεί λεπτομερώς. Τούτο θα γίνει όταν υποβληθούν και οι αιτήσεις από τους πληγέντες και αξιολογηθούν, τάχιστα όπως έχει λεχθεί, από τις κρατικές υπηρεσίες. Υπολογίζεται ότι το κόστος θα είναι μεγάλο, γίνεται λόγος για αστρονομικό ποσό. Το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνήλθε προχθές για να αξιολογήσει την κατάσταση και να λάβει καταρχήν αποφάσεις, κινήθηκε σε μια λογική στήριξης των πληγέντων, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία και τις ατέρμονες κρατικές διαδικασίες. Για να προχωρήσει η υλοποίηση των αποφάσεων τάχιστα θα πρέπει το κράτος να λειτουργήσει στοχεύοντας να εξυπηρετήσει το γρηγορότερο τους επηρεαζόμενους και όχι να τους ταλαιπωρεί με διάφορες πρόνοιες των κανονισμών, που διαχρονικά φαίνεται να υιοθετούνται για να υπάρχουν «δικλίδες ασφαλείας». Επί της ουσίας, όμως, δυσκολεύουν και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Είναι θετικό που από πλευράς κυβέρνησης δηλώθηκε εξαρχής πως θα παρακαμφτεί η γραφειοκρατία. 

 ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως μετά από την καταστροφή, που βίωσε η χώρα με τη φονική πύρινη λαίλαπα, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με το σχεδιασμό και την ενίσχυση των υποδομών. Και επειδή κάθε φορά, μετά από μια καταστροφή, ξεκινούν οι συζητήσεις γίνονται εξαγγελίες, αλλά επί της ουσίας και στην πράξη δεν γίνονται τα πλείστα, οφείλουμε να αναφέρουμε τα εξής: Το κράτος έχει ευθύνες και θα πρέπει να τις αναλάβει. Το κράτος έχει υποχρεώσεις τόσο- πρωτίστως- έναντι των πολιτών όσο και έναντι του φυσικού πλούτου, που πρέπει να προστατεύει. Και η προστασία δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν και στο περίπου. Χρειάζεται πλήρης και ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Χρειάζεται υποδομή, εκπαιδευμένο προσωπικό. Ενίσχυση του προσωπικού και αναβάθμιση της εκπαίδευσης του. Θα επαναλάβουμε κι αυτό που έχουμε σημειώσει πολλές φορές στο παρελθόν και το οποίο συζητείται στη δημόσια σφαίρα από την περασμένη Κυριακή και εντεύθεν: Χρειάζεται ένας συντονιστικός φορέας, που θα αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνάμεις, που διαθέτει το κράτος. Ο κατακερματισμός των δυνάμεων, μειώνει και την αποτελεσματικότητα τους. Η έλλειψη συντονισμού επιβεβαιώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν. Δεν χρειάζονται πολλά να γίνουν. Αυτό που επιβάλλεται είναι πολιτική απόφαση και εφαρμογή της, ανεξάρτητα από αντιδράσεις, που μπορούν να υπάρξουν.