Στα χέρια της Ερευνητικής Επιτροπής για το σφαγείο Cypra βρίσκεται από χθες ειδική έκθεση που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία για υποβοήθηση του έργου της και καταδεικνύει με βάση τα συμπεράσματα ότι υπήρξε εύνοια προς όφελος της μονάδας από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, σε σχέση με τις ποσότητες νερού που αντλούσε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ερευνητική Επιτροπή έδωσε όλα τα στοιχεία που είχε ενώπιον της στην Ελεγκτική Υπηρεσία για να την υποβοηθήσει, σε αντίθεση με τους φακέλους που ζητήθηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί για τα χρυσά διαβατήρια, όπου με την επίκληση της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Κυβέρνηση αρνείται πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή.  

Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, συστήνει στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να εξετάσει τις υφιστάμενες διαδικασίες και να προωθήσει διορθωτικές ενέργειες για βελτίωση του συστήματος χορήγησης αδειών άντλησης νερού από γεωτρήσεις και παρακολούθησης των όρων αδειοδότησής τους. Η απόφαση για έγκριση ή απόρριψη αιτημάτων για ανόρυξη και λειτουργία γεωτρήσεων, προσθέτει, να λαμβάνεται μετά από εξέταση της κατάστασης του επηρεαζόμενου υδροφορέα και του ενδεχόμενου επηρεασμού της λειτουργία γειτονικών γεωτρήσεων. Επίσης, να λαμβάνει έγκαιρα, σε όλες τις περιπτώσεις παρανομιών, τα ενδεικνυόμενα μέτρα συμμόρφωσης που προνοούνται από την οικεία νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, διενεργήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών που υποβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθεί το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, για την παροχή νερού σε συγκεκριμένο σφαγείο και σε συνδεδεμένες με αυτό επιχειρήσεις από το φράγμα Ξυλιάτου και τον έλεγχο που διενεργεί το ΤΑΥ, όσον αφορά στην άντληση νερού από ιδιωτικές γεωτρήσεις για την κάλυψη των αναγκών της Εταιρείας.

Σύμφωνα με τη έκθεση, το 2012 και 2013, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εξέδωσε άδεια ανόρυξης γεώτρησης και άδεια υδροληψίας, αντίστοιχα, για τη γεώτρηση που ανήκει στην οικογένεια του ιδιοκτήτη του σφαγείου και από την οποία προμηθεύεται νερό και στη συνέχεια ενέκρινε την αύξηση της μέγιστης ετήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας άντλησης νερού. Και όλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση, παρά το γεγονός ότι είχε καταδειχτεί επανειλημμένα το πρόβλημα της υπεράντλησης του υδροφορέα της περιοχής και της συνεχιζόμενης, σύμφωνα με τους ελέγχους του ΤΑΥ, άντλησης νερού από την εν λόγω γεώτρηση και ακόμη μίας, που βρισκόταν στο ίδιο τεμάχιο, πέραν της μέγιστης συνολικής ετήσιας επιτρεπόμενης ποσότητα.

Η Υπηρεσία κατέγραψε μη λήψη των μέτρων που προνοούνται από τη νομοθεσία κατά της εταιρείας και των άλλων ιδιοκτητών των γεωτρήσεων από τις οποίες προμηθεύεται ή προμηθευόταν νερό στο παρελθόν το σφαγείο, παρά τη σοβαρότητα και τη μεγάλη χρονική διάρκεια που διενεργούνταν οι παρανομίες π.χ. υπέρβαση ετήσιου μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου άντλησης νερού, λειτουργία γεώτρησης χωρίς άδεια ή και χωρίς εγκατάσταση υδρομετρητή για την καταγραφή της αντλούμενης ποσότητας.