Από την 49η θέση που η Κύπρος είχε το 2019 στην ετήσια παγκόσμια έκθεση για την κατάσταση της ευτυχίας, ανέβηκε στην 39η το 2020, ανάμεσα στα 149 κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μας πληροφόρησε ο γνωστός νευρολόγος-ψυχίατρος δρ Κυριάκος Βερεσιές, ιδρυτής στη Λάρνακα της Σχολής Ευτυχίας και της Ομάδας Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος της Λύσης» που στόχο έχει την προώθηση της ανταλλαγής σκέψεων και ιδεών φιλίας και αλληλεγγύης για επίτευξη «της ευτυχίας που μας αξίζει».

Σε συνέντευξή του στον «Φ», ο δρ Βερεσιές ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης για το 2020 δημοσιεύτηκαν πριν λίγες εβδομάδες στις 20 Μαρτίου 2021. Η 20ή Μαρτίου κάθε έτους καθιερώθηκε και γιορτάζεται από τον ΟΗΕ -από το 2012- ως Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Η έρευνα και η έκδοση της ετήσιας έκθεσης έχουν ανατεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). «Αυτό», μας είπε ο δρ Βερεσιές, «γίνεται ανελλιπώς από το 2012 και εκτός από τη μελέτη των βασικών κριτηρίων, δίνεται έμφαση σε ένα ξεχωριστό θέμα ή περιοχή του κόσμου που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και επηρεάζει τους δείκτες ευτυχίας. Η φετινή έκθεση του 2021 ήταν φυσικό να ασχοληθεί με το φαινόμενο του κορωνοϊού και όλες τις επιπτώσεις που είχε για την παγκόσμια ευτυχία». 

Απαντώντας σε ερώτησή μας τι καθορίζει το επίπεδο ευτυχίας σε μια χώρα, τόνισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα έξι σημεία:

. Το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

. Τα προσδόκιμα χρόνια υγιούς επιβίωσης.

. Η κοινωνική στήριξη. 

. Η εμπιστοσύνη. 

. Η ελευθερία που έχει κάποιος για να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του. 

. Και η γενναιοδωρία, όπως αυτή μετριέται από πρόσφατες δωρεές.

«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε»

Αναφερόμενος στο μικρό ιστορικό του διεθνούς αυτού θεσμού, ο δρ Βερεσιές ανέφερε ότι «η ευτυχία μιας χώρας άρχισε να συζητιέται διεθνώς όταν το Μπουτάν, μια μικρή χώρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, το 1972 αντί να στείλει στα Ηνωμένα Έθνη στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, δηλαδή τους οικονομικούς της λογαριασμούς, έστειλε στοιχεία για το Ακαθάριστο Προϊόν Ευτυχίας. Στην Κύπρο, παρά το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα της έκθεσης για το 2020, φαίνεται πως έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη προς την κατεύθυνση προώθησης της ιδέας της ευτυχίας. Πάντως εμείς στο Ίδρυμα Μεσόγειος – Πρόληψη και Υγεία στη Λάρνακα, μέσα από τη Σχολή Ευτυχίας και τα Λεωφορεία και τις Ομάδες του Γέλιου, προωθούμε τις βασικές αρχές της επίτευξης της προσωπικής ευδαιμονίας, ενώ μέσα από την Ομάδα Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος της Λύσης» την κοινωνική ευδαιμονία. Δυστυχώς η πανδημία του κορονοϊού δυσκόλεψε τις προσωπικές μας επαφές. Ήδη αρχίσαμε τη συλλογή υπογραφών για την προώθηση του αιτήματος της Ευδαιμονίας ως βασικού Ανθρωπίνου Δικαιώματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία προωθούμε την ιδέα της ευδαιμονίας. Αυτό όμως για το οποίο αγωνιζόμαστε πραγματικά είναι όχι μόνο να διεκδικηθεί το δικαίωμα της ευτυχίας, αλλά να αποτραπεί και το δικαίωμα της διάδοσης της δυστυχίας από τους πιο δυνατούς, στους πιο αδύνατους».

«Εμείς λέμε πως αυτό δεν είναι ουτοπία»…

Ο υπογράφων είχα παρευρεθεί στην ιδρυτική συνάντηση της Ομάδας των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος της Λύσης» στις 19 Μαρτίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Παύλος Λιασίδης» στον προσφυγικό συνοικισμό Τσιακκιλερό στη Λάρνακα που είχε πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του δημάρχου Λύσης, Ανδρέα Καουρή. Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους η ψυχίατρος δρ Λουίζα Βερεσιέ, που μαζί με τον πατέρα της είχε την πρωτοβουλία ίδρυσης της Ομάδας, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι «μπορεί να φαίνεται κάπως ουτοπικό σε μια εποχή όπου στο χρήμα δόθηκε αξία κινητήριας δύναμης της ζωής και των ανθρωπίνων σχέσεων εμείς εδώ να φιλοσοφούμε και να αναζητούμε μέσα από τη φιλία και την αλληλεγγύη να εξασφαλίσουμε ευτυχία ανάμεσα στους ανθρώπους. Εμείς όμως –συνέχισε- λέμε πως αυτό δεν είναι ουτοπία. Εμείς πιστεύουμε πως η ύπαρξη και ανάπτυξη του ανθρώπου, αλλά και των κρατών όπου ζει, δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε χρήματα. Υπάρχουν και άλλες βασικές ανθρώπινες αρχές και αξίες, όπως είναι η ψυχολογική ευημερία, η υγεία, η παιδεία, η ανάπτυξη του πολιτισμού, η αποδοχή της διαφορετικότητας των ανθρώπων, η απουσία διαφθοράς και η χρηστή διακυβέρνηση και αν όλα αυτά μπορέσουν να εφαρμοστούν σωστά, μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν σε άλλη ποιότητα ζωής, στην ισότητα, στην πρόοδο και στην ευτυχία».

Η φιλοσοφία του Επίκουρου για τη φιλία

Σε ομιλία του με θέμα «Η φιλοσοφία του Επίκουρου και η ζωή στη Λύση», ο δρ Βερεσιές είπε μεταξύ άλλων ότι «ο Επίκουρος είναι πιο κοντά σε οτιδήποτε εγώ πιστεύω», αναφερόμενος στον καταγόμενο από τη Σάμο Αθηναίο φιλόσοφο που έζησε τον 3ο π. Χ. αιώνα και προωθούσε τη φιλία και την ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους, καθώς και την επίγεια ευτυχία. Πρόσθεσε ότι «παρόλο που η πρωτοβουλία αυτή γίνεται σε μια εποχή όπου το χρήμα και η διαφθορά κατέλυσαν τις βασικές αρχές της ανθρώπινής μας ύπαρξης και παρόλο που τέτοιες πρωτοβουλίες δεν προσφέρουν υλικό κέρδος, πιστεύω πως μπορούν να παίξουν τον ρόλο μιας όασης στη σύγχρονη έρημο της αποξένωσης των ανθρωπίνων σχέσεων -να προωθήσουν την ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών, να εξυψώσουν την ανιδιοτελή φιλία και την αλληλεγγύη  ανάμεσα στους ανθρώπους, να μειώσουν τις περιττές μας συνήθειες και να νιώσουμε στα λίγα χρόνια της ζωής μας την αταραξία και την ευτυχία που μας αξίζει».

Υπενθυμίζεται ότι την έναρξη λειτουργίας της Σχολής Ευτυχίας, από την 21η Μαρτίου 2018, είχαν ανακοινώσει την προηγούμενη μέρα σε συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας, τα Κέντρα Πρόληψης Μεσόγειος στην Πύλα, όπου λειτουργεί η Σχολή. Η πρώτη συνάντηση είχε γίνει με μια ομάδα 16 ατόμων και η Σχολή συνέχισε τη λειτουργία της σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, μια φορά τον μήνα.

Πρώτη για άλλη μια φορά η Φινλανδία

Ο δρ Βερεσιές σχολίασε ότι «αυτό που κάνει εντύπωση για την κατάσταση της ευτυχίας είναι πως οι πρώτες δέκα χώρες του 2019 είναι οι ίδιες το 2020. Πρώτη είναι η Φινλανδία και ακολουθούν κατά σειρά οι Δανία, Ελβετία, Ισλανδία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Σουηδία, το Λουξεμβούργο, οι Νέα Ζηλανδία και Αυστρία. «Η Φινλανδία κατατάσσεται πολύ ψηλά σε μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, βοηθώντας στην προστασία των ζωών και των μέσων διαβίωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας», γράφουν οι συγγραφείς της έκθεσης. Το σκανδιναβικό έθνος των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων διαχειρίζεται πολύ καλύτερα την πανδημία από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkin.

Κάντε κλικ εδώ για να λαμβάνετε το newsletter του philenews