Σειρά νομοθετημάτων που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή της η Ολομέλειας της Βουλής αλλά εκτιμάται πως αρκετά εξ αυτών είτε θα επιστραφούν μέσω αναπομπής στο Σώμα είτε θα υπάρξει αναφορά τους από τον ΠτΔ στο Ανώτατο Δικαστήριο, λόγω αντισυνταγματικότητας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας που πέρασε κατά πλειοψηφία η Βουλή -και μετά από έντονη συζήτηση- για παροχή επιδόματος ασθενείας και επιδόματος ανεργίας σε όσους συνεχίζουν να εργάζονται πέραν του 63ου έτους της ηλικίας τους και δεν αιτούνται να λάβουν θεσμοθετημένη σύνταξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Βουλή αποφάσισε τη διάλυση της και εκλογές στις 30 Μαΐου

Η τροποποίηση για επίδομα ανεργίας ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου της αντιπολίτευσης, ενώ η παροχή επιδόματος ασθενείας μετά από κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο, όμως, τροποποιήθηκε από τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας. Αναπομπή ή αναφορά εκτιμάται πως θα υπάρξει και για άλλες ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν χθες, όπως η κατά πλειοψηφία έγκριση πρότασης νόμου και πάλι της αντιπολίτευσης για αναγνώριση του καθεστώτος του μισθωτού, σε εργαζόμενους που εργάζονται με το σύστημα της αγοράς των υπηρεσιών.

Αντίθετα, θεωρείται πως δεν θα προκύψει οποιαδήποτε πρόβλημα με την ομόφωνη ψήφιση του νομοσχεδίου για νέο σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών. Το νέο σχέδιο, όπως και εκείνο του 2016, διευκολύνει εργοδότες και αυτοτελώς εργαζομένους να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες κοινωνικές εισφορές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι και το τέλος του 2020 μέσω 54 ισόποσων μηνιαίων δόσεων.

Εάν επιλέξουν να εξοφλήσουν ενωρίτερα των 54 δόσεων, θα επωφεληθούν ανάλογης μείωσης του πρόσθετου τέλους, το οποίο μπορεί να ανέρχεται μέχρι και 27%.

Η ρύθμιση θα αφορά και όσους είχαν ενταχθεί στο σχέδιο του 2016 αλλά διέκοψαν τη ρύθμιση που τους λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η ενεργοποίηση του νέου σχεδίου θα γίνει με σχετική γνωστοποίηση της υπουργού Εργασίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Το σχέδιο ρύθμισης, πέραν των διευκολύνσεων αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, προβλέπει και αναστολή των ποινικών διώξεων οφειλετών, εφόσον ενταχθούν σε ρύθμιση μετά από έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα. Με το προηγούμενο σχέδιο έχουν εισπραχθεί από 1/9/2016 μέχρι 5/3/2021 ληξιπρόθεσμες κοινωνικές οφειλές ύψους 57 εκατ. ευρώ.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε εξάλλου χθες, με μία μόνο αποχή, και το νομοσχέδιο για την ίδρυση Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο θα αποτελέσει στην ουσία μετεξέλιξη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.