Την ανακοίνωση ότι θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντησης 5+1 σε δύο με τρεις μήνες, έκανε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινό έδαφος για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση.

Αποσπάσματα από τις δηλώσεις Γκουτέρες:

Η θέση που εκφράστηκε χθες από τους Τουρκοκυπρίους ήταν ότι οι πολλές προσπάθειες που έγιναν για επίλυση του κυπριακού εδώ και χρόνια απέτυχαν περιλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης στο Κραν Μοντανά.

Πιστεύουν ότι οι προσπάθειες για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξαντλήθηκαν και ότι οι Τουρκοκύπριο αξίζουν ίσο διεθνές στάτους στη βάση δύο κρατών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η θέση της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναρχίσουν από όπου έμεινα στο Κραν Μοντανά και με στόχο να επιτευχθεί λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στο κοινό ανακοινωθέν του 2014, στη μέχρι σήμερα επιτευχθείσα εργασία, στα έξι στοιχεία που παρουσίασα στο Κραν Μοντανά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση. Διεξήγαμε εκτενείς διαβουλεύσεις, διμερείς συναντήσεις και ολομέλεια για να βρούμε κοινό έδαφος.

Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος των προσπαθειών μας δεν έχουμε ακόμη βρει αρκετό κοινό έδαφος για να επιτρέψει την επανέναρξη μιας επίσημης διαπραγμάτευσης σε σχέση με τη διευθέτηση του Κυπριακού αλλά δεν τα παρατώ, η ατζέντα μου είναι πολύ απλή, αφορά  αυστηρώς το να αγωνιστώ για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζουν σε ειρήνη και ευημερία μαζί.

Καταφέραμε να συμφωνήσαμε ότι θα συγκαλέσω στο εγγύς μέλλον άλλη συνάντηση, 5 συν τα ΗΕ, ξανά, με στόχο να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινού εδάφους για να μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσει ο διάλογος και να μπορέσει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ της παρούσας περιόδου και της επόμενης διάσκεψης, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν κατά το δυνατόν οι προϋποθέσεις για να είναι επιτυχής η επόμενη συνάντηση. «Δεν τα παρατώ και θα κάνουμε τις διαβουλεύσεις μας για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατόν κλίμα για την επόμενη», είπε.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση, είπε ότι δύο με τρεις μήνες είναι το χρήσιμο χρονοδιάγραμμα, εφόσον στην περίπτωση που το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό δεν θα επιτρέψει μια ουσιαστική εξέλιξη, ενώ αν είναι μεγάλο δεν θα βοηθήσει στην κοινή μας προσπάθεια για λύση.

Κληθείς να πει πώς θα ενεργήσουν τα ΗΕ δεδομένου ότι η άποψη των Τουρκοκυπρίων αφορά τη δημιουργία δύο κρατών, ενώ τα ψηφίσματα αφορούν σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι είναι αδύνατο να τετραγωνίσεις τον κύκλο στη γεωμετρία, αλλά πολύ κοινότυπο στην πολιτική.

Πρόσθεσε ότι «ο ΓΓ έχει μια εντολή που του δίνεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρέπει να διεξάγω τις επίσημες διαβουλεύσεις στη βάση των όρων εντολής μου, αλλά σε μια άτυπη συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις είναι χρήσιμο που όλες οι αντιπροσωπείες να μπορούν να εκφράσουν τις θέσεις τους και αυτό μας επιτρέπει να διαβουλευτούμε και να δώσουμε αναφορά  στο ΣΑ για τις διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν σε αυτή τη συνάντηση».

Πηγή: philenews