Στόχος είναι η σωστή ανάπλαση της Ακτής, με σεβασμό προς το περιβάλλον και όχι η εμπορική εκμετάλλευση της. Ο Δήμος μας προχωρεί σε όλες τις απαιτούμενες μελέτες και διαδικασίες ώστε το έργο να συμπεριληφθεί στους Προϋπολογισμούς του Κράτους για το 2022.

Μέσα στα πλαίσια της προώθησης της ανάπλασης της ακτής Lady’s Mile, ο Δήμαρχος Λεμεσού συνέχισε τις συναντήσεις του με εμπλεκομένους φορείς. Σήμερα συναντήθηκε με εκπροσώπους της  Terra Cypria, του Κυπριακού Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών και Εκπαίδευσης και του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου. Κατά τη συνάντηση ο Δήμαρχος προέβη σε ενημέρωση για τις διαδικασίες προώθησης του έργου, τονίζοντας ότι στόχος είναι η σωστή ανάπλαση της ακτής, με σεβασμό προς το περιβάλλον και όχι η εμπορική εκμετάλλευση της. Με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών φορέων κατάθεσαν τις απόψεις και εισηγήσεις τους.

Όπως είναι γνωστό, μετά την  διαμόρφωση του προκαταρκτικού ρυθμιστικού σχεδίου για το Lady’s Mile από την Πολεοδομία, ο Υπουργός Εσωτερικών παραχώρησε την παραπέρα προώθηση της ωρίμανσης του έργου στο Δήμο Λεμεσού.

Σημειώνεται ότι το προκαταρκτικό ρυθμιστικό σχέδιο της Πολεοδομίας ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με πολλά Κυβερνητικά Τμήματα και Φορείς και είναι προσαρμοσμένο στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις Ζώνες και Συνθήκες Προστασίας της Φύσης που ισχύουν στην περιοχή, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την παροχή βασικών εξυπηρετήσεων των λουόμενων και επισκεπτών της περιοχής. Επιπρόσθετα έχει τύχει έγκρισης από τη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων, και σε ότι αφορά  την κυκλοφοριακή πτυχή της, έχει τύχει έγκρισης του Κεντρικού Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Η προκαταρκτική πρόταση συμβαδίζει με τις πρόνοιες της Δήλωσης Πολιτικής για την περιοχή των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου.

Ο Δήμαρχος τόνισε στους παρευρισκόμενους ότι ο Δήμος  θεωρεί πως το θέμα της ανάπλασης του Lady’s Mile αλλά και του παρακείμενου βιότοπου είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό και ευαίσθητο θέμα που αφορά εθνικό πλούτο και θα πρέπει μέσα σε αυτά τα πλαίσια να τύχει της ανάλογης διαχείρισης. Για το σκοπό αυτό, η ομάδα έργου του δήμου θα ενισχυθεί από μια Συμβουλευτική Καθοδηγητική Επιτροπή από ειδικούς επιστήμονες η οποία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια της ωρίμανσης του έργου, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:.

Εκπόνηση ΜΕΕΠ για υποβολή στο Τμήμα Περιβάλλοντος

Εκπόνηση Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για υποβολή στον Κλάδο Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων

Εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων περιβαλλοντικών και πολεοδομικών αδειών και εγκρίσεων

Εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων συγκαταθέσεων/απαλλοτριώσεων

Εκπόνηση κατασκευαστικών σχεδίων και ετοιμασία εγγράφων προσφορών.

Στόχος του δήμου, δήλωσε ο Δήμαρχος, είναι να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες μελέτες και διαδικασίες ώστε το έργο να συμπεριληφθεί στους Προϋπολογισμούς του Κράτους για το 2022.