Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού. Μετά τη Γερμανία και η Ιταλία, αλλά και η Γαλλία προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που αναστέλλουν το προσωρινά το πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, λόγω φόβων ότι συνδέεται με περιστατικά θρόμβωσης.

Η Γερμανία πήρε νωρίτερα την απόφαση να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, μετά τις αναφορές για δεκάδες περιστατικά εμφάνισης αιματικών θρόμβων

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της χώρας, της απόφασης που ελήφθη προληπτικά, προηγήθηκε σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο είναι η αρμόδια αρχή για τα εμβόλια στη Γερμανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία

Το Ινστιτούτο ζήτησε περισσότερη διερεύνηση των περιστατικών, ενώ το υπουργείο παραπέμπει στην τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος θα αποφασίσει αν τα νέα στοιχεία επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου.

Λίγη ώρα αργότερα ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι και η Γαλλία αναστέλλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, ενώ αμέσως μετά, τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Ιταλία, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Παράλληλα, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa ανακοίνωνε επίσης ότι σταματά τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca στη χώρα, για προληπτικούς λόγους.

Stop και από την Ολλανδία

Την ίδια ώρα, η αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα υπηρεσία της Ολλανδίας, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αναφορές για «10 περιστατικά», μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Προηγουμένως η ολλανδική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αναστείλει τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους.

Μεταξύ, δε, των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία είναι περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, όχι όμως και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως στη Δανία και τη Νορβηγία.

«Με βάση νέες πληροφορίες η Ολλανδική Αρχή Φαρμάκων συνιστά, ως προληπτικό μέτρο και εν αναμονή περαιτέρω ερευνών, να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Αυστρία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ταϊλάνδη και Ινδονησία έχουν ανακοινώσει την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της Astrazeneca.

Έρευνα από τον ΠΟΥ

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για το εμβόλιο της Astrazeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι διαθέσιμα μέσα σε μία εβδομάδα.

«Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων του ΠΟΥ (GACVS) εξετάζει συστηματικά τυχόν ζητήματα ασφαλείας και ανησυχίες που σχετίζονται με την ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19 και συμβουλεύει τον ΠΟΥ. Το GACVS αξιολογεί προσεκτικά τις αναφορές σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Μόλις ο ΠΟΥ αποκτήσει πλήρη εικόνα αυτών των γεγονότων, τα ευρήματα θα κοινοποιηθούν αμέσως στο κοινό. Περιμένουμε αυτό μέσα σε περίπου μία εβδομάδα – αυτό είναι το τελευταίο νέο που έχω», ανέφερε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Margaret Harris.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι ο ΠΟΥ γνωρίζει πως ορισμένες χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω φόβων ότι συνδέεται με τις θρομβώσεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα περιστατικά αυτά συνδέονται με το εμβόλιο και είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι εκστρατείες εμβολιασμού ώστε να μπορούμε να σώσουμε ζωές», κατέληξε η Harris.

Πηγή: sputniknews.gr