Γράψαμε ό,τι γράψαμε τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο κάποια πράγματα δεν πρέπει να μείνουν αιωρούμενα τώρα, με την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού 2021. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί κάπου παρακάτω. Άλλωστε ουδείς, ούτε στο ΔΗΚΟ, ούτε στο ΑΚΕΛ, ούτε στην ΕΔΕΚ, έδειξε ποτέ ικανός να αναλάβει την ευθύνη μιας τέτοιας κρίσης και την ευθύνη διαχείρισής της, αφού η δημοκρατία έχει καθορισμένο πλαίσιο για την επόμενη μέρα.

Πέραν, λοιπόν, ελαχίστων εξαιρέσεων, η συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό 2021 απέδειξε έντονα πως η κομματοκρατία είναι αυτή που ελέγχει το παρόν και το μέλλον του τόπου κι αυτό είναι ανυπόφορο. Ως να είχαν κοινή γραμμή, από τον ΔΗΣΥ μέχρι το ΕΛΑΜ και από το ΔΗΚΟ μέχρι το ΑΚΕΛ και κάποιες νεοφανείς δυνάμεις, επιβεβαίωσαν τη λαϊκή οργή: Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το μαγαζί, οι επόμενες εκλογές, η συνοχή του κόμματος ή της κυβέρνησής τους.  

Τουτέστιν και δυστυχώς, δεν στοιχειοθετείται αντεπιχείρημα στο μηδενιστικό «όλοι ίδιοι είναι» για να μην πούμε και τίποτα πιο βαρύ. Το κομματικό σκηνικό είναι σάπιο, ακόμα κι αν πρόκειται για δυνάμεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, κι αν η κοινωνία δεν απαιτήσει πραγματική ανατροπή, θα είναι πάντα όμηρος αυτών των ανούσιων και βαρετών συζητήσεων.  

ΑΛ.ΜΙΧ