Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών ενέκρινε σήμερα χρηματοδοτική στήριξη 87,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για 16 Κράτη Μέλη με τη μορφή δανείων της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

Σύμφωνα με την απόφαση, η χρηματοδότηση θα βοηθήσει τα Κ-Μ να χρηματοδοτήσουν τη σοβαρή αύξηση των δημοσίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020 ως αποτέλεσμα της χρήσης εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και παρόμοιων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων, και ορισμένων μέτρων που σχετίζονται με την υγεία ως απάντηση στην πανδημία. Το SURE είναι ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας, αξίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία συμφωνήθηκαν από το Eurogroup στις 9 Απριλίου 2020 και στη συνέχεια εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των δημοσίων οικονομικών.

Η κατανομή του παραπάνω ποσού έχει ως εξής:

Βέλγιο – 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ

Βουλγαρία – 511 εκατομμύρια ευρώ

Κροατία – 1 δισεκατομμύριο ευρώ

Κύπρος – 479 εκατομμύρια ευρώ

Τσεχική Δημοκρατία – 2 δισεκατομμύρια ευρώ

Ελλάδα – 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ

Ιταλία – 27,4 δισεκατομμύρια ευρώ

Λετονία – 193 εκατομμύρια ευρώ

Λιθουανία – 602 εκατομμύρια ευρώ

Μάλτα – 244 εκατομμύρια ευρώ

Πολωνία – 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Πορτογαλία – 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ

Ρουμανία – 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ

Σλοβακία – 631 εκατομμύρια ευρώ

Σλοβενία – 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ

Ισπανία – 21,3 δισεκατομμύρια ευρώ

«Το SURE αποτελεί σημαντικό μέρος της απάντησής μας στις πρωτοφανείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η κρίση COVID-19. Το σημαντικό ενδιαφέρον των κρατών μελών για αυτό το μέσο επιβεβαιώνει τη σημασία του και την πραγματική προστιθέμενη αξία για τους εργαζόμενους και τις εταιρείες. Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ολόκληρη την ΕΕ θα ωφεληθούν από αυτό το μέσο. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ότι στην Ευρώπη είμαστε ισχυρότερο μαζί», δήλωσε σχετικά ο Olaf Scholz, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών  της Γερμανίας.

Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ