Δύο πισωγυρίσματα βιώνει ο κυπριακός τουρισμός τις τελευταίες μέρες. Οι σχεδιασμοί για τον τομέα ανατρέπονται διαρκώς καθώς στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία της πανδημίας στην κάθε χώρα.  Ακόμα πιο δυσοίωνοι γίνονται οι οιωνοί για την φετινή τουριστική σεζόν, η οποία ενώ αναμενόταν να ανοίξει περί τις αρχές Ιουλίου με τους Ισραηλίτες και τους Γερμανούς να είναι οι πρώτοι πελάτες, εντούτοις τα δεδομένα έχουν ανατραπεί.

Αυτοί οι δύο σημαντικοί παίκτες που θα στήριζαν την πρώτη περίοδο έχουν βγει (προς το παρόν) από την εξίσωση. Έτσι ενισχύονται οι φόβοι της τουριστικής βιομηχανίας ότι ο Ιούλιος θα κινηθεί σε χαμηλούς ρυθμούς, με περιορισμένη ταξιδιωτική κίνηση. Την παρτίδα, για άλλη μια φορά, καλούνται να σώσουν οι παραδοσιακές μας αγορές και έτσι τα διαφημιστικά κονδύλια του υφυπουργείου Τουρισμού θα στραφούν προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Το Ισραήλ θα αποτελούσε την πρώτη πηγή επισκεπτών και θα διοχέτευε με τουρίστες την Κύπρο τον Ιούνιο μέχρι να ανοίξουν οι κύριες αγορές την χώρας. Φαίνεται ότι πλέον θα καθυστερήσει και αυτή η αγορά. Όπως είναι γνωστό, το Ισραήλ υποχώρησε  στην κατηγορία Β από πλευράς επιδημιολογικού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες από το Ισραήλ θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό ότι  είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό. Όπως εκτιμούν οι τουριστικοί φορείς, αυτό θα επηρεάσει τη ζήτηση για ταξίδια από καροίκους της γειτονικής χώρας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και αναβολή/ακύρωση πτήσεων για μεταγενέστερο χρονικό διάστημα. 

Πισωγύρισμα υπήρξε και στη γερμανική αγορά που φαίνεται ότι δεν υπήρξε η ανάλογη ζήτηση από τόσο νωρίς (για τις 20 Ιουνίου) κι ακυρώθηκαν πτήσεις της Condor για τον Ιούλιο. Ενώ εκφράστηκαν πολλές προσδοκίες και για την γερμανική αγορά, εντούτοις, προς το παρόν το τοπίο είναι θολό.  Σωσίβιο θα αποτελέσει η συμφωνία με την wizz air η οποία θα έχει τρία δρομολόγια που ξεκινούν από 1η Ιουλίου. «Σιγά- σιγά θα ξεκινήσει ο τουρισμός και είναι αυτό που φοβόμασταν στο τέλος της ημέρας.  Γι’ αυτό και οι προσδοκίες μας ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε πάνω από το 30% των περσινών μας αφίξεων», ήταν το σχόλιο του υφυπουργού Σάββα Περδίου, ο οποίος φάνηκε αισιόδοξος ότι το φθινόπωρο θα κάνει την διαφορά. Άλλωστε, οι διαφημιστικές καμπάνιες που άρχισαν να τρέχουν στόχο έχουν να δημιουργηθεί η ζήτηση μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πάντως, εκτός παιχνιδιού για τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο βγαίνουν και οι σκανδιναβικές αγορές.  Οι επισκέπτες από τη Νορβηγία και Δανία δεν θα μπορούν ταξιδέψουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ εκφράζονται προσδοκίες για τη φινλανδική και τη σουηδική αγορά. 
Επομένως, δεκανίκια θα μας δώσουν οι παραδοσιακές αγορές: Βρετανία, Ρωσία και Σουηδία. Άλλωστε, το μεγαλύτερο μερίδιο της διαφημιστικής πίτας θα πάει σ’ αυτές τις αγορές. Τουλάχιστον για φέτος δεν μπορεί να αλλάξουν οι προσδοκίες ότι αυτές οι χώρες θα σώσουν ότι σώζεται στον τουρισμό, αν και είναι οι πλέον επίφοβες από επιδημιολογικής σκοπιάς.

Τέλος, σημαντική συνεισφορά στον κυπριακό τουρισμό αναμένεται να δώσουν τα κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υφυπουργός, «τα κίνητρα θα βοηθήσουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα -τους τρεις μήνες της επανεκκίνησης- για να δώσουν μια επιπλέον βοήθεια σε αεροπορικές εταιρείες ώστε να μετριάσουν το ρίσκο και να βάλουν πτήσεις. Παρόλο που θα μειωθεί η συχνότητα των δρομολογίων, θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όσα δρομολόγια γίνεται. Άμα δεν τα χάσουμε στην ολότητα τους, τότε ανάλογα με την ζήτηση θα προστίθενται και άλλα».