Βελτιωμένο θεωρείται από τους βουλευτές το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει κλιμακωτές αυξήσεις των ποινών για υποστατικά εστίασης και προσωρινής αναστολής της λειτουργίας τους, αλλά πάλι δεν άρεσε στην ολότητά του. Αποτέλεσμα είναι πως θα κατατεθούν αύριο τροπολογίες πριν την ψήφισή του από την Ολομέλεια.
 
Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης συζητήθηκε εκ νέου χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σαββίδη, να εκτιμά ότι αυτό θα μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να ψηφιστεί σε Νόμο.
 
Επίσης, είπε πως θεωρεί ότι είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, διότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί αποτελεσματικά η Αστυνομία να ελέγξει την οποιαδήποτε παρανομία βάσει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.
 
«Όπως ξέρετε», συνέχισε, «οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τη λειτουργία επιχειρήσεων χωρίς να τηρούνται οι κανονισμοί και τα πρωτόκολλά είναι τέτοιοι που χρειάζεται άμεση επέμβαση και πολύ αυστηρές ποινές». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα πρόστιμα καθορίζονται ανάλογα με τα τετραγωνικά κάθε επιχείρησης οι οποίες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. 
 
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι η τροποποιημένη πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι διαφοροποιημένη προς το καλύτερο από την αρχική η οποία ήταν και ισοπεδωτική και εξοντωτική, διότι δεν έκανε διάκριση ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των επιχειρήσεων.
 
«Υπάρχουν προβληματισμοί για κάποια πλαφόν που τίθενται στα πρόστιμα, γι’ αυτό δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροπολογίες από κοινοβουλευτικά κόμματα, περιλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ», είπε.
 
Προβληματισμός υπάρχει και για τη διαδικασία η οποία θα καταλήγει σε αναστολή λειτουργίας υποστατικού. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι διαδικασίες που θα προταθούν θα είναι νόμιμες, θα σταθούν ενδεχομένως και στα δικαστήρια και την ίδια ώρα θέλουμε να προ-αποκλείσουμε στο μέτρο του δυνατού ενδεχόμενη αυθαιρεσία αστυνομικών οργάνων».
 
Με το αναθεωρημένο κείμενο δίνεται η δυνατότητα στον Αστυνομικό Διευθυντή της οικείας επαρχίας να διατάξει την άμεση αναστολή λειτουργίας επιχείρησης ή νυχτερινού κέντρου το οποίο παραβιάζει τα διατάγματα για διάρκεια μέχρι 15 ημερών, δήλωσε η αν. πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
 
Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει κανένας δικαστικός έλεγχος της ορθότητας και του ελέγχου της έκδοσης αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και ενδεχομένως αυτό να δημιουργήσει ένα πρόβλημα. Θέση του ΔΗΚΟ είπε, είναι πως το δικαίωμα για κλείσιμο επιχειρήσεων θα πρέπει να ισχύει για ένα μικρό χρονικό διάστημα ενδεχομένως μέχρι και 48 – 72 ώρες ή τέσσερις μέρες και μετά η ορθότητα αυτή θα πρέπει να τυγχάνει δικαστικού ελέγχου.
 
Πηγή: «Ο Φιλελεύθερος»