Το νέο πρόγραμμα του Θεάτρου Ριάλτο με τίτλο FlashArt, έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει και να στηρίξει Κύπριους καλλιτέχνες κυρίως από τις παραστατικές τέχνες. Προτείνοντας 11 παραστάσεις από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο, εστιάζει στις νέες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία με τον εγκλεισμό και την έλλειψη κοινωνικής ανταλλαγής, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σημασία της τεχνολογίας στις τέχνες.

Τα χαρακτηριστικά αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της πρώτης παράστασης με τίτλο «Come Τogether», η οποία πραγματοποιείται στις 27 και 28 Ιουλίου. Πρόκειται για μια διαδραστική, site-specific, βιωματική εμπειρία σε μορφή περιπάτου.

Το προγραμμα FlashArt, το οποίο εξαγγέλθηκε τον περασμένο Απρίλιο, βρήκε μεγάλη απήχηση στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου. H πρώτη διοργάνωση στράφηκε, όπως ήταν φυσικό, γύρω από τις νέες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Κύριος στόχος ο (ανα)στοχασμός και η ανάπτυξη κλίματος επιστροφής στην καλλιτεχνική παραγωγή, στηρίζοντας δημιουργούς με βάση την Κύπρο, που συνδυάζουν παραστατικές με ψηφιακές ή άλλες τέχνες από τα πεδία του χορού, του θεάτρου κ.ά. Επιπλέον στόχος του νέου προγράμματος υπήρξε η ανάδειξη όχι μόνο του σκηνικού αποτελέσματος αλλά και της διαδικασίας δημιουργίας μέσα από τη σύνδεση της τέχνης με την τεχνολογία.

Στην ανοικτή πρόσκληση του Θεάτρου Ριάλτο κατέθεσαν προτάσεις 57 ομάδες/ δημιουργοί. Μετά από αξιολόγηση, επιλέχθηκαν  τα 11 έργα που θα ανέβουν μέχρι τον Δεκέμβριο εξωτερικά αλλά και εντός του χώρου του Ριάλτο. Όλες οι παραγωγές τυγχάνουν επιχορήγησης από το Θέατρο Ριάλτο και συνιστούν στο μεγαλύτερό τους μέρος πρεμιέρες.

Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Ιουλίου με την παράσταση «Come Τogether», σε σύλληψη/ δημιουργία των Κωνσταντίνας Ανδρέου (art director) και Μαρίας Βαρνακίδου (σκηνοθέτης). Performer είναι η Έλενα Καλλινίκου, ενώ οι υπόλοιποι συντελεστές είναι η Ζωή Κακότα (τεχνική επιμέλεια, συντονισμός) και Κύρος Παπαβασιλείου (σύμβουλος δραματουργίας, σχεδιασμός ήχου).

«Ο περίπατος σας ενθαρρύνει να σταματήσετε και να ακούσετε, να σταματήσετε και να κοιτάξετε» σημειώνουν οι δημιουργοί. «Βασιζόμαστε στην εμπειρία και στις συνέπειες της ‘παύσης’ που αντιμετώπισε ο καθένας μας στα πλαίσια της καραντίνας / του εγκλεισμού. Μέσα από μια ηχογράφηση, την οποία ακούει με ακουστικά ο κάθε θεατής, σκοπός είναι να απολαύσετε τη στιγμή και να βιώσετε πώς η μοναξιά της απομόνωσης τελικά μας έφερε πιο κοντά σε ανθρώπους, μνήμες και στη συνείδησή μας».

*Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων (30 άτομα κάθε παράσταση). Το κοινό επιβάλλεται να προεξασφαλίζει τα εισιτήρια είτε ηλεκτρονικά, είτε από το ταμείο του θεάτρου (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00). Οι θεατές προτρέπονται να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια και να προσέρχονται έγκαιρα, αφού η δράση θα ξεκινήσει ακριβώς στις 19:30. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 77 77 77 45.

Οι υπόλοιπες προτάσεις που επιλέχθηκαν

4/9, 20:30 (60’), «Man on the Roof», SRSLYyours: Συνδυάζοντας θέατρο και ζωντανή μετάδοση, οι Άχιμ Βίλαντ (σκηνοθέτης/δραματουργός), Μάριος Ιωάννου (πρωταγωνιστής/ δραματουργός) και Σακάρι Λαουρίλα (κινηματογραφιστής) δημιουργούν ένα διαδραστικό μανιφέστο στο οποίο το θέατρο κυριαρχεί, αποκαλύπτοντας τις οικουμενικές του αξίες μέσα από τις σωματικές,εννοιολογικές και πνευματικές δυνατότητες του.

9/9, 20:30 (60’), «Οι Καρέκλες», enacttheatre σε συνεργασία με À Vendre: Πρόκειται για κινηματογραφική απόδοση του έργου του Ευγένιου Ιονέσκο, που διαδραματίζεται σε ένα ερημικό νησί μέσα στο διαμέρισμα ενός ακατοίκητου πύργου όπου οι δύο ήρωες βρίσκονται έγκλειστοι και κοινωνικά απομονωμένοι εδώ και χρόνια. Παίζουν: Μαρίνα Μακρή, Έλενα Καλλινίκου. Kινηματογράφηση/ Μοντάζ: À Vendre. 

11/9, 20:30 (40’), «Καρυωτάκης. Στην σκιά των τελευταίων ωρών», Νηπενθείς: Μια επιλογή από ποιήματα, πεζά και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του ποιητή. Πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο λόγος του ποιητή,  στην «σκιά των τελευταίων ωρών», στον φαντασιακό χώρο-χρόνο της αυτοκτονίας του. Ερμηνεία: Ανδρέας Αραούζος. Επιλογή κειμένων/ σκηνοθεσία: Φώτης Αποστολίδης. Σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια: Έλενα Κατσούρη.

16/9, (50), «υπό-ποίηση», βιταμίνα: Μία σκηνική μουσική θεατρική σύνθεση από τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης και κλασικής ελληνικής και της κυπριακής ποιητικής δημιουργίας. Τρεις καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Σπύρου, ο Ανδρέας Ροδοσθένους και ο Παναγιώτης Μπρατάκος μελοποιούν, αφηγούνται και κατασκηνώνουν στο Δάσος των Ποιητών Που Δεν Παύουν Να Ψιθυρίζουν και αποφασίζουν να μη φύγουν από εκεί, αν δεν κοιμηθούν αγκαλιά με την Ποίηση. 

19/9, 20:30 (60’), «Μ’ ένα τραγούδι του δρόμου», Έλενα Χατζηαυξέντη, αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο: Η Έλενα Χατζηαυξέντη αλληλεπιδρά με το έργο του ποιητή σ’ ένα μουσικοθεατρικό διαλόγο με τους εξαιρετικούς μουσικούς Μιχάλη Κουλουμή, Γιάννη Κουτή και Αντρέα Παπαπέτρου.  Μέσα από αυτοσχεδιασμό και ηχοτοπία εξερευνούν μαζί τις ιστορίες των ποιημάτων του αλλά και των μοναδικών τραγουδιών του.

24/9, 20:30 (20’-30’), «Όχι Εγώ του Σάμιουελ Μπέκετ», θεατρική ομάδα bUiltuP aRea: Μια γυναίκα που έχασε τις αισθήσεις της ξυπνάει. Την ξυπνάει ο βόμβος που ακούει μέσα στο κρανίο της. Οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα της. Λέξεις χωρίς υποκείμενο. Χωρίς ένα ζευγάρι μάτια να υπογραμμίζουν το νόημα. Χωρίς ένα ζευγάρι χέρια να δίνει ροή στο συναίσθημα. Το σώμα του ιδιοκτήτη απουσιάζει. Μετάφραση/ σκηνοθεσία/ μουσική Παναγιώτης Λάρκου, ερμηνεία Βασιλική Κυπραίου. 

22/11, 20:30 (60’), «Αντώνης Σαμαράκης και Μελίνα Μερκούρη: η φωνή και το μαχαίρι της κοινωνικής αντίστασης και καταγγελίας»: Η μουσικο―αφηγηματική παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη και της Μελίνας Μερκούρη και συνδυάζει προβολή οπτικού υλικού. Συμμετέχει μουσικό σχήμα το οποίο θα πλαισιώσει το ανδρικό φωνητικό σύνολο «Ίλαντρον». Μαέστρος / καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Γρηγορίου. 

4/12, 20:30 (50’), «Η χαμένη τορτίγια και άλλες ιστορίες σε δυστοπικούς καιρούς». Ένα ημερολόγιο καταγράφει τη ζωή μιας γυναίκας σε δυστοπικους καιρούς. Κάπου ανάμεσα σε συμμορίες σαλιγκαριών, μια χαμένη τορτίγια, ένα ‘ντρίγκ!’ και άλλα περίεργα συμβάντα, η καθημερινότητα ξαναγίνεται άγνωστη, παράλογη, επιθετική. Περφόρμερ: Λουκία Πιερίδου. 

17/12, 20:30 (55’ – 60’), «Λάμπρος»: Ο Λάμπρος, ένα νέο παιδί, εργάζεται ως ψευδομάρτυρας σ’ ένα παραδικαστικό κύκλωμα. Κάποια στιγμή ο Λάμπρος παγιδεύεται. Τι έχει συμβεί; Τι είναι αλήθεια, και τι ψέμα; Τι είναι η ελευθερία, και τι σημαίνει η απουσία της; Τι είναι δικό μας;  Ποιες απ’ τις επιλογές μας όντως μας ανήκουν; Δημιουργία/ Σκηνοθεσία: Μυρτώ Παπαχριστοφόρου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Ατταλίδου. 

19/12, 20:30(40’), «Θαλάσσιο τείχος» του Σάιμον Στίβενς, Θεατρική Ομάδα Μαρίας Καρολίδου: Μια ειλικρινής, αφοπλιστική και ανερυθρίαστη εξερεύνηση της απώλειας ενός πατέρα. Η αφήγηση ακουμπάει με ιδιαίτερη ευαισθησία, χιούμορ και διεισδυτικότητα τις προκλήσεις και τη χαρά του να είσαι πατέρας, αναδεικνύοντα ταυτόχροα τα μεγάλα θέματα της ύπαρξης. Μετάφραση/ Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου. Ερμηνεύει ο Πάνος Μακρής.

Πηγή: philenews