Ένα ακόμη θύμα – και συγκεκριμένα 79χρονο άνδρα, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό- μετράει η Κύπρος από την πανδημία, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι 29 νέα πρόσωπα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.  Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι από τα 29 νέα κρούσματα, τα 12 αφορούν εργαζόμενους στον ίδιο χώρο.
 

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 662 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 29 επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών προέρχονται από δύο κατηγορίες δειγμάτων: Τα 19 ανήκουν στις δειγματοληψίες που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας της ιχνηλάτησης, ενώ τα άλλα 10 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της ευρείας δειγματοληψίας που διεξάγεται με απόφαση της Κυβέρνησης και επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διεξαγωγής 20,000 εργαστηριακών εξετάσεων σε εργαζόμενους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και της Εθνικής Φρουράς, το Υπουργείο Υγείας δίνει στη δημοσιότητα έξι δευκρινίσεις.

Σημειώνεται ακόμη ότι επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα σε επιχειρήσεις πώλησης προϊόντων λιανικού εμπορίου (φούρνους,υπεραγορές, φρουταρίες κτλ), τα οποία προκαλούν αναστάτωση σε όλες τις πόλεις, με το Υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίζει ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του η ανακοίνωση των ονομάτων των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αφορά τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, σε νέα παρέμβαση προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, επισημαίνοντας ότι για σκοπούς ορθής πληροφόρησης του κοινού, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας επιθυμούν να τοποθετηθούν επί του θέματος των μέτρων ατομικής προστασίας σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. υπεραγορές, λαϊκές αγορές, φαρμακεία, τράπεζες και άλλοι χώροι εργασίας)». Μεταξύ άλλων αναφέρονται και στη χρήση μάσκας και γαντιών.

Η Αστυνομία, από την άλλη, στο πλαίσιο αναφορών για μεταφορά του Αγίου Φωτός το βράδυ της Αναστάσεως, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι μετά τις 9 το βράδυ απαγορεύεται ρητά η διακίνηση πολιτών πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Εργαζομένου, το οποίο πιστοποιεί την αναγκαιότητα της μετακίνησης κατά τις πιο πάνω ώρες.  Σε μια άλλη εξέλιξη τρίμηνη ποινή φυλάκισης σε 22χρονο Ελληνοκύπριο, που παρεβιάζε κατ΄επανάληψη τα μέτρα, καθώς και πρόστιμο 1000 ευρώ στην συνοδηγό του, ηλικίας 37 ετών, επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Καταληκτικά σημειώνεται  ότι με δύο πτήσεις, της AEGEAN AIRLINES από το Λονδίνο και της Bulgarian Air από τη Σόφια, επαναπατρίστηκαν το απόγευμα 148 συνολικά Κύπριοι που βρίσκονταν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και είχαν συνολικά Κύπριοι που είχαν εγκλωβιστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 

Τα σημαντικά θέματα της ημέρας:

Πηγή: philenews