Εκατό σαράντα χιλιάδες προστατευτικές μάσκες που προορίζονταν να βγούμε άμεσα στην μαύρη αγορά κατάσχεσαν οι γαλλικές αρχές, και συνέλαβαν έναν επιχειρηματία που θα τις διακινούσε τη στιγμή της εκφόρτωσής τους σε οικία βόρεια του Παρισιού. Τον περασμένο μήνα η γαλλική κυβέρνηση έκανε «επίταξη» όλων των μασκών για να τις διαθέσει σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 
Οι τιμές των μασκών, μέσω διαδικτύου αλλά και από καταστήματα, είχαν τριπλασιαστεί πριν τις μαζέψουν όλες οι κρατικές αρχές.
 
Σύμφωνα με τις αρχές, οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα αισχροκέρδειας αγόρασαν κάθε μάσκα €0,50 και τις διέθεταν  στο χονδρικό εμπόριο σε σχεδόν διπλάσια τιμή.
 
Μέχρι χθες στη Γαλλία, είχαν καταγραφεί 160.000 κρούσματα και 22.600 θάνατοι.
 
Εν τω μεταξύ στη Κίνα οι αρχές κατάσχεσαν 89 εκατομμύρια μάσκες κακής ποιότητας. Γενικά η χώρα αντιμετωπίζει δριμεία κριτική για εξαγόμενα προϊόντα της.
 
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν κάνει ελέγχους σε περίπου 16 εκατομμύρια μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, και έχουν κατασχέσει μεγάλες ποσότητες κακής ποιότητας απολυμαντικών.
 
Στη Γερμανία, όπου από σήμερα θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και η χρήση μάσκας σε κάθε δημόσιο χώρο είναι υποχρεωτική, εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου ιατρικών ειδών δηλώνουν ότι ήδη έχουν σχεδόν εξαντληθεί από την αγορά όλες οι μάσκες.
 
Πηγή: philenews / BBC News