Ζορίζουν τα πράγματα για όσους «παίζουν» με τα εκρηκτικά, αφού με βάση νομοσχέδιο που κατατέθηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου και το οποίο τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία, αυξάνονται οι ποινές και εκτός από τη δεκαετή φυλάκιση, προβλέπεται και αύξηση των χρηματικών ποινών από τις 1.500 λίρες στις €5.000. Προβλέπονται επίσης αυξήσεις στις χρηματικές ποινές για άλλα συναφή αδικήματα και οι οποίες από 1.000 λίρες φτάνουν τις €3.000.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου (ο περί Εκρηκτικών Υλών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020) προνοείται, ανάμεσα σε άλλα, πως όποιος «χρησιμοποιεί ή αποπειράται να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εκρηκτική ύλη χωρίς να είναι κάτοχος άδειας ή έγκρισης, είναι ένοχος αδικήματος, και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη ή σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις χίλιες πεντακόσιες λίρες ή και στις δύο αυτές ποινές». Οποιαδήποτε εκρηκτική ύλη σχετικά με την οποία υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι διαπράχθηκε αδίκημα, δύναται να κατάσχεται από τον Επιθεωρητή Εκρηκτικών Υλών και να καταστρέφεται, με τη συγκατάθεση του προσώπου που θεωρείται ύποπτο για τη διάπραξη του αδικήματος ή να δημεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού άρθρου.

Όμως, δεν κινδυνεύει με φυλάκιση μόνο όποιος έχει στην κατοχή του εκρηκτικά, αλλά και όταν γνωρίζει ότι άλλο άτομο έχει στην κατοχή του εκρηκτικά, είτε αν έχει φυλαγμένα σε κάποιο άλλο χώρο εκρηκτικά είτε για δική του χρήση ή για χρήση από άλλο άτομο. Αν την κατοχή των εκρηκτικών γνωρίζουν και άλλα άτομα, τα οποία συναινούν στην παράνομη φύλαξη των εκρηκτικών, τότε τα εκρηκτικά που τυχόν εντοπιστούν θεωρείται ότι ανήκουν σε όλους.

Όταν διαπράττεται κάποιο αδίκημα με τη χρήση εκρηκτικών, ένοχα για τη διάπραξή του θεωρούνται τα εξής πρόσωπα:

(i) κάθε πρόσωπο, το οποίο πράγματι τελεί την πράξη ή προβαίνει σε παράλειψη, η οποία συνιστά το αδίκημα
(ii) κάθε πρόσωπο, το οποίο τελεί ή παραλείπει να τελέσει οποιαδήποτε πράξη με σκοπό να διευκολύνει ή βοηθήσει άλλο πρόσωπο να διαπράξει το αδίκημα
(iii) κάθε πρόσωπο, το οποίο προάγει, βοηθά ή παρακινεί άλλο πρόσωπο στη διάπραξη του αδικήματος
(iv) κάθε πρόσωπο που εξωθεί ή παρακινεί ή προσπαθεί να πείσει άλλο πρόσωπο να διαπράξει το αδίκημα
(v) κάθε πρόσωπο το οποίο τελεί οποιαδήποτε πράξη προπαρασκευαστική της διάπραξης του αδικήματος.

Ως προς την κατοχή εκρηκτικών, απαλλάσσονται όσοι κατέχουν  μέχρι 2.000 σφαιρίδια αεροβόλου, αεροτουφέκια ή αεροπιστόλια για προσωπική του χρήση, όσοι κατέχουν μέχρι 50 σφαίρες για περίστροφα ή πιστόλια και όσοι έχουν μέχρι 1.000 φυσίγγια. Νοείται ότι οι πιο πάνω κάτοχοι απαλλάσσονται, νοουμένου ότι διαθέτουν τις κατάλληλες άδειες.